måndag 3 maj 2010

Dubbelarbete

Inte nog med att man löneslavar, nej man är ju lantbrukare också.

Det vet man ju hur lantbrukare har det; det ska plöjas och sås och harvas och mjölkas kor. Möjligen i omvänd ordning, mina agrara kunskaper är något bristfälliga får jag nog säga.

Ja just det, man ska luka betor också, det fick jag i alla fall lära mig i barndomen. Modern, salig i åminnelse, som växt upp på lantgård i sin barndom innan hon flydde fältet så fort hon kunde, brukade alltid hota syrran och mig med att om vi inte fick andra sommarjobb så kunde vi alltid luka betor. Vi begrep inte riktigt vad det var, men att det var svettigt, slitsamt, arbetsamt och knogigt, det begrep vi i alla fall. Alltså skaffade man sig raskt andra sommarjobb som visserligen var svettiga och arbetsamma men som ändå inte inbegrep betor.

Alltnog och emedan, nu har jag i alla fall inlett skördandet! Tidigt kan man tycka, men är man storbonde så är man. Nu behövde jag dock inte boka en skördetröska hos maskinstationen, lite lättvindigare gick det väl till...

Beväpnad med en sax traskade jag ut och skördade dessa:



Och av denna rika skörd blev det det här:

Fast människan lever ju inte av caesarsallad allena, man vill ju ha något sött också. Så då får man dra på sig storbondestövlarna och traska ut på ägorna och skörda lite såna här:


Så att man kan baka lite rabarbermuffins:


Men sen får det vara slutskördat för idag. Ganska nöjd är jag. Hade jag haft en ko eller en get, så hade jag gått ut och kliat dem bakom örat och muttrat lite i skägget att "ja du Rosa, skörden blev bra i år".

Eller om nu kon hette Majgull? Då hade jag ju inte kunnat kalla den för Rosa, då hade den blivit rent schizofren. Nog tur jag inte har en ko.

6 kommentarer :

  1. Du Irene *trixar, fixar och skrapar med foten* eeeh...öööh.... alltså jag vet inte riktigt hur jag ska säga det här... men, är muffinsen br... nej jag vågar inte. Är den brä... nej. Jo, nu jäklar! Är den bränd????

    SvaraRadera
  2. Men Lotti!! Nääe klart den inte är ser ru väl?! Åhh merdé!
    Irene! Fantastiskt! Ser väldigt gott ut dessutom! Man blir ju sugen på att flytta ner ( hem till er) och äta massa gott, vandra på soppberg och umgås med maken!

    SvaraRadera
  3. Lotti: genera dig inte! Sjung ut bara! Själv föredrar jag att se det som att den är lite kolorerad, färgglad och ingen blekfis till muffins. En anings knaprig, lite al dente sådär.

    Hovslagaren: det är bara att börja packa! Vi har gästrum. Dock är jag lite bekymrad över var Dallas ska bo? Han kunde ju bo i växthuset, men jag är funderar lite på det där med hästskiten - sån ska ju vara bränd innan man gödslar med den. Vinrankan kanske har åsikter?

    SvaraRadera
  4. Ja jesses! Här är man såå förtjust över att se några små gräslöksstrån kika upp :0)
    I övrigt är det rena kalhygget.
    Det KAN kanske ha något att göra med att det faktiskt inte finns något annat planterat/sått:0)

    Några tomatplantor står på "vänt" inomhus, svinkalla nätter just nu -utställda krukor täcks omsorgsfullt med plast på kvällarna.

    Muffinsarna är nog bara lite solbrända....vårsolen tar ju så dant....

    SvaraRadera
  5. Delikat - och ja, skörden verkar väldigt tidig. Var det inte i förra veckan, typ, som du var helt insnöad?

    Luka - kul med gamla bortglömda ord!

    SvaraRadera
  6. Britta: säg inte tomatplantor, då blir jag lite bitter ;-). Sådde och pysslade och vad händer - inte en endaste liten tomatplanta ville titta upp. Känner mig nästan mobbad.

    Nilla: Insnöad? Det är jag nog fortfarande! ;-)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.