söndag 1 december 2019

Ifrågasatt

Idag är det första advent, och det kan man inte ifrågasätta, det står i almanackan och dessutom är jag så himla pepp på att dra igång julförberedelser så det känns minsann alldeles lagom. Igår bakade jag saffransbullar, bara en sån sak! Också var maken och jag hemma hos syrran och åt middag och det tindrade av ljusslingor och amaryllisar så det var en ren fröjd åt det! Vi hade synnerligen trevligt och mätta och belåtna tog vi bussen hem vid 10-tiden. Det är inte vi som ger begreppet "nattrumlare" ett ansikte.

Men nu var det ju inte det jag skulle skriva om, utan fredagens jazzklubb. Jag borde ha fattat en viss misstanke när det stod att kvällens artist(er) ägnade sig åt något som benämndes cool jazz. Jag gillar ju tradjazz med kläm i, sånt som man blir orimligt glad och uppspelt av. Lite lagom cool, laidback, långsam plingeliplong, tryfferat av trumsolon och pianosolon och alla andra solon - det är inte min tekopp direkt. Behagligt och inte oangenämt måhända, men blev jag uppspelt och fick svårt att sitta stilla? Nä.

På min ena sida hade jag maken som var av likartad uppfattning. På min andra sida hade jag en synnerligen senior gentleman som vid ett tillfälle vände sig mot mig och undrade vad jag tyckte? Jag svarade väldigt artigt men sannfärdigt att ja, jo, förallandelar, men för min del var det här lite för svalt och tamt.

Gentlemannen tittade på mig och jag såg att jag fallit i hans aktning. Han tänkte till och sen undrade han - är du en sån där som gillar... äähh, vad heter det nu igen.... jo heavy metal?

Nu tycker jag ju att det finns en hel del mellansteg mellan cool jazz och heavy metal (och i ärlighetens namn, blir man upprymd av tungmetall, jag bara frågar?!)  så jag skakade nekande på huvudet, men jag insåg att det var kört. Jag var dömd som en sån där okulturell heavy metal:are.

Maken (med sina märkliga musikaliska preferenser) föreslog att jag skulle svarat att jag gillar Ulf Peder Olrog och det hade förmodligen, med tanke på ålderskategorin, fallit i god jord. Men jag är ju en tämligen sanningsfärdig person så den utvägen var stängd. Om jag nu ens kommit på den i tid.

Låt oss nu hoppas på att det inte blir experimentell jazz nästa gång.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.