söndag 16 maj 2021

När det spritter lite om ens sociala liv

 Det här sista året har ju varit lite magert när det gäller festivitas - inte för att vi direkt har slagit klackarna i taket på Sacre Coeur sådär regelmässigt i vanliga fall, eller brukat badat i champagne insvepta i svandun, men lite fler gäster har det ju ändå kommit innanför dörren. Nu är vi ju vaccinerade och då var det så bra att Grynets och Pyrets föräldrar undrade om flickorna möjligen.... - say no more! sa vi och planerade genast lördagsmenyn. Som av en slump visade sig bli köttfärssås och pasta, så kan det gå.


- Vi ska sova över, mormor! sa Pyret när de klev innanför dörren. - Hela natten! Hon var mycket pepp på det, precis som storasyster Grynet. En som också var pepp (ja förutom mormor och morfar då) , det var Loppan som bums utkrävde magkli. När jag tänker efter så var faktiskt alla oerhört pepp på att få/vara övernattningsgäster!

Först gick vi och köpte lördagsgodis - är det lördag, så är det, och då passar det ju bra. Grynet blev mycket förbluffad över att man fick äta godiset före maten, för det får man inte hemma. Men då gäller det efter lunch, och nu var det ju eftermiddag och mormor tänkte att om  man äter godis efter middagen, ja då kommer det att bli två sockerspeedade flickor som har svårt att somna. Därför tänkte mormor vara lite listig och lägga sockerintaget tidigare. Inte för att någon direkt somnade supertidigt för det... men det hör också till när man är hos mormor och morfar.


En stund i pysselrummet hann  vi såklart med! Det hör ju till. Vi tejpade och ritade och sjöng och hade det utmärkt bra.





Sen gick vi upp och lagade mat, ovannämnda köttfärssås och pasta. Först skulle Pyret inte äta bestämde hon och parkerade sig på golvet, för att sedan äta pasta så att det nästa sprutade ur öronen på henne. Sen smällde hon lite med morfars hängslen, det hör liksom också till.

- Är det dags att gå och lägga sig nu? undrade Grynet sedan. - Hemma går vi och lägger oss klockan halv åtta.

- Då är det redan för sent för det för klockan har redan varit halv åtta, sa mormor lättsinnigt, - så det är väl lika bra ni stannar uppe ett tag till. 

Tänk, man är mycket mer lättsinnig som mormor än som mamma. Det är ett litet privilegium man har. Så småningom var det ändå dags för pyjamas och tandborstning och läsa om Bamse och Mamma Mu. Grynet sover inne i mormors stickrum, och Pyret sover inne hos mormor och morfar. Pyret lyssnade när mormor läste om Mamma Mu, men tyckte sedan att det var grymt onödigt att sova. Det tyckte inte mormor, som började känna sig lite småsömnig själv, så vi lade oss och Pyret sjöng om morfars lilla tåg som sa cho-cho-cho flera gånger i rad ända tills hon somnade mitt i ett cho-cho. Sen somnade mormor också och så sov vi gott hela natten allihop ända tills Pyret vaknade kvart i sju och undrade om det var morgon? Inte än, svarade mormor sömnigt då och då somnade det kloka barnet raskt om och sov ett tag till.


Sen, ja sen var det frukost och så hann vi med en stund till i pysselrummet innan mamma kom och hämtade sina flickor igen.

Åh, det är härligt med gäster!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.