söndag 7 april 2024

Vårkänslor

Som jag har längtat! Längtat efter plusgrader i 2-siffrigt antal, sol och vårsprittningar. Och nu kom de igår! En sån dag kan man inte slösa bort på att häcka inomhus, det tyckte inte ens maken även om han är en inomhussittare av rang. Först skurade jag balkongen som var illslimegrön av alger, men nu är de bortskurade. Medan jag skurade på och gnolade Monica Z:s gamla dänga "o vad en liten gumma kan gno-o-o...tralala" tittade jag ut över det nya studenthuset som efter en himla massa år nu står färdigt inne på Lunds nations gård. De flesta hus i kvarteret är i rött tegel, något enstaka i gult tegel, men denna byggnad, den lyser putsat kritvit i solen och jag funderade för mig själv på hur a) hur stadsantikvarien kan gå med på en sån stilbrytning och b) hur länge det dröjer innan algerna har smetat in det så att det är mer slimefärgat?
Sen fortsatte vi med vårt trädgårdspyssel och knallade ner i trädgården och sopade och krattade och plockade fram utemöblerna från presenningen som gömt dem. Maken kilade upp på vinden och hämtade alla dynorna och jag, som raskt lade ihop 2 och 2 och fick det till = årets första utefika, jag fixade kaffe och bullar och sen satt vi där och njöt av solen, värmen och det gröna som började spira i rabatterna. Förvisso mest i form av kirskål, men det blir ju ändå lite grönt trots allt.
Idag har det varit lite blåsigare men ändå soligt så Loppan och jag tog en promenad runt Nöbbelövs mosse. Där fanns det gott om kanadagäss och lite andra fåglar, samt ett antal personer med utrustning för att titta på fåglarna. Fåglarna ignorerade dem och ägnade sig åt sitt, vilket i kanadagässens fall mest tycks vara att täcka så stor areal som möjligt med gåsbajs.
Nu är vi hemma igen, det blir lite stickning och lite matlagning tänker jag mig. Årstiden till ära stickar jag i bomullsgarn vilket jag normalt sett inte gör on jag kan undvika det - men ska man sticka grytlappar i halländsk binge, ja då får det bli bomull trots allt. Ylle ska hålla en varm om fingrarna och bomull ska skydda en mot värme så då kan man inte envisas med sitt ull. Men den får bida sin tid, ullens tid kommer tillbaka.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.