onsdag 19 juli 2023

Ett historiskt uppdrag i spänstens tecken


 Kulturen behövde hjälp, och då rycker såklart Grynet och Pyret ut. Årets historiska uppdrag gällde gymnastikens fader, nämligen Per Henrik Ling som ju faktiskt bott i ett av husen på området. Och gäller det spänst och styrka, ja då kan man inte få bättre hjälpredor än dessa flickor. Vi möttes av en trupp gymnaster från 1923 iförda tjusiga gympadräker utan minsta lilla elastan inblandat.



Men vad bestod då uppdraget i? Jo, att komma på vad Lings hemliga formel var för att man skulle få ett långt och friskt liv! Och det vill väl alla ha? Utanför Lings gula hus fick gymnasterna reda på att det kunde vara så att Dr. Södergran, han kunde sitta inne på svaret! Alltså ilade hela flocken till Dr. Södergran som delade ut kartor och berättade att om man kunde utföra sina uppdrag på fyra olika stationer, ja då fick man fyra nyckelord - och fick man det, ja då kunde man komma tillbaka till honom och berätta.




Grynet och Pyret kilade raskt bort till fäktmästare Kålhuvud, där de först fick lära sig rätt position och hur man gjorde utfall, och sedan fick de med en riktig värja fäktas med fäktmästaren. Historiskt mycket korrekt, ty Ling, han var ju fäktmästare vid Lunds Universitet back in the days. Båda flickorna fäktades med schwung och fick därför första ordet; fokus





Sen gick vi till en annan station där man fick vifta med färgranna band, gå på balansbana, klättra på ribbstolar och lyfta jättetunga tyngder, vilket såklart båda flickorna klarade galant. Är man både stark och smidig, ja då är det ju lätt som en plätt! Här var ordet rörelse.




Nästa station, ja det var i trädgården vid Thomanderska huset. Där fick man göra både 'armarna uppåt sträck', böja på ryggen och prova på rockring, vilket i synnerhet Pyret fixade med ackuratess! Mormor fick lära sig utgångspositionen i tänkarställningen, och tänk så bra man tänkte då! Mormor tänkte raskt "glass" och det var väl en bra tanke? Ordet här var återhämtning



Sen var det bara en station kvar. Där fick flickorna lära sig att vika en pappersbåt, och om den flöt, ja då fick man det fjärde ordet. Flickornas båtar flöt hur bra som helst, så därför vet vi att det fjärde ordet, det var harmoni.

Nu hade vi ju alla orden, så nu visste vi vad som var Lings hemliga trick för att man skulle få ett långt och frisk liv; man skulle hitta en harmoni mellan rörelse och återhämtning, man skulle vara fokuserad i det man gjorde. Så nu vet vi det, och nu gäller det bara att leva upp till det här!


Men först gick vi till doktor Södergran och flickorna rapporterade vad de kommit fram till. Dr Södergran tyckte att de varit väldigt duktiga och de fick diplom och en kola, övervakade av själve Per Henrik Ling.

Och eftersom nu mormor varit så duktig och tränat på första tänkarpositionen och därmed tänkt en bra tanke om glass, ja sen gick vi och åt just det. Det är man väl värd när man utfört ett historisk uppdrag!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.