tisdag 8 mars 2016

En regnig tisdagskväll

Tisdagar är ju lite sådär mittemellandagar. Det är inte måndag, vilket man ju får se som en avgjord fördel, men det är heller inte onsdag när det är stickcafé och lillelördag och allt det där. Torsdag, fredag - ja då är man ju på upploppet, man tar bettet mellan tänderna och ångar iväg mot den hägrande helgen. Men tisdagar - vad gör man då?

Inte är jag den som sitter inne på svaret till Livets Alla Mysterier, men jag kan i alla fall tala om vad man med förkärlek nämligen kunde ägna sig åt denna regniga tisdagskväll i mars. Nämligen gå på vinprovning. En vinprovning som maken fått i present av ätteläggarna och svärson, och som de mycket klokt hade utsträckt till att inbegripa även moi, eftersom de så klokt förutsatte att allt blir liksom så mycket roligare om jag får vara med! Framförallt blir jag inte så avundsjuk och tjurig.

För den del år sedan gick vi också på några vinprovningar i Systembolagets regi som var trevliga, men jag får säga att de snäppt upp sig flera steg på skalan! Mycket proffsigare, och väldigt trevligt. Kvällens program var Amarone och Venetiens röda viner. Så nu har vi tittat på utseende och doftat så att näsorna vibrerat som storsegel i storm, vi har grubblat över intensiteter, aromer, fyllighet och strävhet och allt vad det var. Kvällens viner var Zenato Valpolicella Classico 2012, Campi Magri Ripasso Corte Sant' Alda 2012, Amarone della Valpolicella Case Vecie 2009 samt Delita Recioto della Valpolicella Classico 2012.

Jag är inget stort Amarone-fan (alltför tunga rödviner med mycket tanniner är inte min melodi) så jag fastnade för Ripasson medan maken belåtet smackade över Amaronen. Den söta Recioton var också en skojig bekantskap som nog får följa med hem någon gång, till en chokladefterrätt, eller till en krämig mögelost.

När vi ordningssamt hade druckit ur alla glasen (inget fjompigt spottande här inte), och ätit upp alla tilltuggen cyklade vi hem genom duggregnet och skänkte ätteläggar och svärson en tacksam tanke.

Det här sättet att tillbringa en tisdagskväll kan jag varmt rekommedera!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.