lördag 8 april 2017

I en lugn och fridfull bubbla

Ibland behöver man lite avkoppling, lite omväxling och gärna lite lyx dessutom. Därför hade vi bokat in oss på Kronovalls vinslott för att slå alla tre flugorna i en och samma smäll. Ungefär samtidigt som vi gav oss iväg dit skedde terrordådet i Stockholm, och det gjorde ju att man fick ett helt annat perspektiv på vad som behövs och det kändes märkligt att samtidigt som vi  njöt av tillvaron i en solig och fridfull skånsk slottsmiljö slog panik, skräck och fasa till i Stockholm. Jag grips av sån avsky och vrede för all sorts fundamentalism, terror och våld - vad får människor att ta sig rätten att utsätta andra, helt oskyldiga människor för detta?

Jag är så tacksam för att den 7 april 2017 för mig innebar detta; att få bo i ett fantastiskt rum på ett vackert slott, äta god mat, umgås med maken och njuta av livet. Andra är inte lika lyckligt lottade.

Kronovall, där har vi bott tidigare, men det var senast för 10 år sedan och vi visste inte om det var lika bra? Lika god mat? Lika charmiga rum? Men jo! Vi fick bo i Muscat (alla rummen är döpta efter druvsorter) och det visade sig vara bröllopssviten. Nu är det snart 37 år sedan maken och jag knöt hymens band, men vem är jag att skåda given bröllopssvit i munnen? Vi tackade och tog emot! Att få sova i himmelssäng, att ha en lite fin soffgrupp där man kunde sitta och sticka, att ha massor av kvadratmeter att bre ut sig på, det tackar man inte nej till. När man bor i slottsbyggnaden har man inte egen toalett och badrum, utan man får en härlig morgonrock och tofflor och sen strosar man runt i slottskorridorerna när man behöver pudra näsan. Vi bodde dock bredvid ett av badrummen, så det var rätt snabbstrosat, det var det.
 Vi fick kaffe och kaka innan vi knallade ut i solen och tittade på omgivningarna. Jag tvingade maken att promenera Kärleksstigen med mig, men han var rätt lättövertalad tycker jag nog. Sen tittade vi på vitsipporna, spanade efter vildsvin som dock lyckligtvis uppehöll sig någon annanstans, och försökte motionera lite innan det var dags för kvällens middag. När vi var här senast var det en av Sveriges bästa kockar som svingade kastrullerna, men nu var det en ung man som rörde i samma kastruller och vi undrade om det skulle bli lika bra? Vi kände att det nog ändå vore ett klokt drag att göra plats för avsevärda mängder mat.

Fast först var det dags för lite slottsinformation, och även om maken som ju är historienörd av rang ställde sig något tveksam till en del av informationen så var det trevligt och dessutom bjöds vi på bubbel - och får jag bubbel då kan jag ta en och annan historisk felaktighet, faktiskt.

Sen var det dags för middagen, och jag får säga att det började lovande redan när vi såg utsidan av menyn; rött lacksigill och fint papper, bara det sände ju ut positiva vibbar! Som raskt infriades.Vi åt och vi drack goda viner i 3 timmar och sen vacklade vi ut i biblioteket och drack kaffe innan vi slumrade in i vår himmelssäng.

Det var en väldigt skönt liten tripp, och jag kan varmt rekommendera ett besök om man befinner sig i krokarna av Fågeltofta och gillar atmosfär, god mat och vita morgonrockar framför ett strömlinjeformat modernt hotell.

Sen, ja sen var det dags att styra kosan mot Lund igen, hämta upp Loppan som kamperat hos syrran och Zoya och som slog knut på sig själv av förtjusning när matte kom, även om hon haft det synnerligen bra. Zoya drog också en lättnadens suck när hon fick säga adjö till sin besvärliga lilla kusin.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar