fredag 14 april 2017

Morfar strukturerar

Igår var Grynets mamma och pappa på lokal och åt delikat mat och drack vin och hade det säkert himla trevligt. Minst lika trevligt hade vi (som i all hast slängt i oss pasta med köttfärssås innan Grynet intog scenen).Grynet själv slevade i sig gröt och pasta med kyckling och sen var det dags att leka med burkarna (som, inom parantes sagt, bara är lite tuggade i kanten av en viss Loppa. Fast det gäller att mormor är på hugget när Grynet givmilt slänger ner burkarna till Loppan).

Grynet sorterade och plockade i och plockade ur, ivrigt påhejad av morfar och mig. Det är fina färger, olika storlekar, man kan stapla dem och stoppa dem i varandra - what's not to like, typ?

Morfar satt där och mös och pös och beundrade barnbarnet.
Men sen ryckte det i hans excelnerv. Den där som säger att b ska följa på a, efter 4 kommer 5 och allt ska liksom sorteras upp och göras systematiskt, och helst ska man pilla in alla variabler i ett excelark så att man verkligen kan njuta av systematiken. Nu satt barnbarnet där och stoppade helt anarkistiskt burk "6" i burk "9" utan att skämmas det minsta?

- nejnej, sa morfar pedagogiskt. - Först tar man den största och sen tar man nästa storlek och svävar du i tvivelsmål, Grynet, så står det siffror i botten på burken.
- Nu tar vi det från början. Ta den rosa och sedan den gula.

Grynet lyssnade högtidigt och tog den rosa burken först och stoppade sedan i den gula. Men sen kastade hon sig över den blå innan morfar hann blinka. Morfar hickade till av förvåning och pekade och demonstrerade.
Med viss hjälp blev alla burkar stoppade i varandra enligt det systematiska morfarsystemet och vi applåderade alla entusiastiskt.

Sen visade dock Grynet att även mormor har satt sina spår i genuppsättningen och hon tindrade med ögonen och tyckte att "äsch, tänk utanför boxen gubbe - man kan visst stoppa den blå i den rosa och sen toppa med en gul även om de inte passar i storleksordning! Sen man man vispa till högen så att allt far i golvet också börjar man om igen. Det här är kreativt! Det är skapande! Jag låter mig inte låsas in i färdiga lösningar". Sa Grynet och plirade pillemariskt.

Morfar suckade lite, men höll sedan med om att så kunde man ju också göra - och han applåderade lika entusiastiskt Grynets kreativa skapelse som vi andra.

Loppan applåderade inte - men hon var mäkta intresserade och hade gärna sorterat lite burkar själv. Med eller utan excelark.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar