lördag 12 juni 2021

Det byggs överallt!

 Det verkar som om ryktet om den fina sjörövarskeppskojan spritt sig, för plötsligt byggs det på alla håll och kanter. Nu är ju kojan ett svåruppnåeligt mål, men folk gör sitt bästa, det får man väl ändå tro.

Grannhuset, till exempel, smällde upp ett jättetält i trädgården. Luftigt och skönt i sommarvärmen, men hur kommer det att stå sig i den skånska vintern? funderade jag oroligt. Sen visade det sig att det var ju studentfest det skulle bli, så redan nästa dag revs bygget. Nu finns det i alla fall bildbevis för att det inte bara är studenterna som festar här i kvarteret. Lite lugnare, lite mer städat - och mycket bättre musik.


Ett bygge som (tyvärr) kommer att vara lite mer långvarigt är att Lunds nation ska bygga ett nytt hus inne på sin innergård. Uppenbarligen måste alla studenter bo mitt inne i centrala Lund, trots att det byggts ett alldeles stort och nytt område uppe vid Teknis. Jajamen. 14 "kompisrum" ska det bli, så nu ryker den fina lönnen och en annan fastighet får ett trevåningshus smäck intill sin tomtgräns med full insyn på balkonger och i trädgård. Gatan kommer att ha begränsad framkomlighet, vår p-plats har rykt och granngatan kommer att stängas av helt i perioder. Underbart, när man bor inne i Lund där det är nästintill omöjligt att köra i stadskärnan alldeles utan extra avspärrningar. För säkerhets skull stängs Magle Stora Kyrkogata också av lite då och då. Gastkramande spännande för oss som med svett, blod och tårar lyckats prångla till oss en temporär p-plats mitt inne i allt det historiska. Nu gäller det bara att lyckas ta sig dit - och ut. Det blir som ett sånt där spel där man ska flytta brickor för att kunna få loss en annan bricka. Då får man se "bricka" som metafor för vår bil. Och jag vet ju hur det var, jag hade ganska mycket bekymmer med de där brickorna.

Låter jag lite negativ? Inte direkt jublande av fröjd över att nu, när de flesta studenter åkt hem och friden brukar sänka sig över vårt kvarter få se fram emot att det ska schaktas och bilas bort, slås ner pålar, byggas och damma och ha sig? Nåja, det går väl över det här med - och eftersom den arkeologiska undersökningen hittade både svart och röd Östersjökeramik, en pläterad ring och lite brunngrävningar ner i moränen så hoppas jag helt själviskt att bygget ska skjutas aningen på framtiden, till exempel till hösten eller så? Bor man nu mitt i en fornlämning så kan man väl inte bara rycka på axlarna åt de fornlämningar som trots allt dykt upp och påvisar att här har det minsann bott folk i evärderliga tider. Om det sen var lugnare då, det vete katten - men färre skrålande och glaskrossande studenter var det säkerligen. Inte minst med tanke på att glas var sparsamt förekommande och CSN och tentor och sånt var ett totalt obegripligt nonsens.


Men inte kan man vara alltför tjurig nu när vi haft en sån fantastiskt fin sommarvecka! Det har blivit mycket trädgårdshäng, vi har suttit på balkongen i kvällssolen och njutit och grillen har fått jobba. Faktum är att maken och jag också fått jobba. Igår skulle det tömmas trädgårdsavfallskärl, och det är ju nu man behöver dem som mest, det gäller att hålla ogräsen stången. Men när vi kom ner så satt det en lapp på ena tunnan, den var för tung så renhållningsverket tömde den inte, den fick uppenbarligen växa max 38 kg. Den viktgränsen hade passerats med råge, insåg man när man skulle försöka flytta tunnan. Så maken och jag iklädde oss oömma kläder - rättare sagt, det gjorde inte jag, för hur svårt kunde det vara, tänkte jag, vilket var en synnerligen korkad tanke -, handskar och sen tömde vi tunnan på en stinkande våt sörja som luktade som en gammal gödselstack ungefär. Sen körde vi drygt 80 kg stinksörja till tippen, med bilfönsterna helt öppna för att stå ut med stanken. Då kände vi oss som synnerligen goda grannar, så när vi kommit hem och tagit en välbehövlig dusch blev det ett glas Pimms i trädgården. På detta finns inget bildbevis, för törsten var stor och fokus var med på att äntligen koppla av och njuta av sommareftermiddagen.


Dock finns det bildbevis på när jag sitter och pimplar öl, en dryck jag sällan gillar - utom när man spelat golf. Och det var just vad maken och jag gjorde en annan varm eftermiddag. Himla trevligt hade vi, och den ölen efteråt, den satt som en smäck.




Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.