söndag 3 december 2023

Det gick ju bra ändå


1:a advent. Och eftersom jag varit lite splittrad på sistone med att fundera på lägenheten i Halmstad har det där med advent och jul inte glömts bort, ånej, det är ju en av mina favorittider på året, men i alla fall kommit lite i bakgrunden. Alltså kom jag på att jag glömt att köpa kupéljus som vi brukar ha i en grupp på ett fat som adventsljusstake.

Men bra kvinna kommer på råd, så jag kom att tänka på att för en 20-25 år sedan hade vi en vit-och-röd adventsljusstake, en sån som man har vanliga ljus i. "Den tar jag!" sa jag till mig själv och tittade mig omkring som om den borde uppenbara sig ur tomma intet. Det gjorde den inte. Jag har letat i skåp (och förundrats över de märkliga grejer som jag någon gång petat ner i diverse lådor), jag har varit uppe på vinden, men tänk, ljusstaken är puts väck. Gone with the wind.

- Bryr du dig väldigt mycket om ifall vi har en adventsljusstake eller inte? sa jag till maken. Detta uppfattade han, klok som han är, som en mer symbolisk fråga, en som det bara finns ett rätt svar på, vilket han raskt avlämnade. Så nej, nu har vi ingen adventsljusstake, men däremot har vi den fina snidade hästljusstaken som jag köpte förra året på Kulturen. Ljus som ljus, och man kan väl lika gärna tända det ljuset varje adventssöndag? Så slipper man dessutom hålla koll på att man bränner ljusen ungefär lika mycket så att det blir symmetriskt och fint och inte rena anarkin. (Ett år hörde vi av svärdottern att sonen hade en timer på adventsljusstaken och vid pipet blåstes ljuset ut, oavsett om man var mitt i glöggen eller inte. Det känns som att det kanske inte direkt frammanade ded där lugna, fina, avslappnade adventsmyset?).


Fyra ljus eller ej, det kan ju inte bli annat än en fin adventssöndag när man ser de svenska stafettdamerna kämpa hem segern, när man tar med sig maken och Loppan ut i skogen och sen, ja sen åker man hem och dricker varm choklad, äter saffransbulle och tindrar i kapp med det enda adventsljuset i sin röda hästljusstake.


Nu har friden verkligen sänkt sig över oss och jag tänker att jajamen, det här gick ju precis lika bra!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.