torsdag 19 juni 2014

Vad heter det egentligen?

Det är fotbolls-VM:tider nu. Det kan väl få människor ha missat. Och har man missat det så är man inte gift med maken. Nu ska det sägas att maken är inte lika fanatisk som när det gäller OS. Jodå, visst har han suttit uppe och tittat på en eller annan bollsparkarmatch på natten, men inte varje natt. Det har hänt att han gått och lagit sig innan hanen har galit.

Ikväll tittade (tittar) dock maken på fotboll. Just nu är det England-Uruguay som upptar makens fokus, ja när han inte kliar Huliganen på magen förstås. Fast han kan faktiskt göra både/och. Prata om man med simultankapacitet!

Tidigare var det Elfenbenskusten mot...mot... mot... något-annat-land. Maken tittade och begrundade. Sen var det dags för pasta med räkor, vitlök ochsåvidare. Och ett litet glas vin måhända.

Maken lade pannan i djupa veck och såg tveksam ut.

- De sa på tv "ivorianer" om spelarna från Elfenbenskusten, sa han fundersamt.
- Men det kan det väl ändå inte heta? Det måste väl vara "elfenbenskustianer" eller möjligen "elfenbenskustingar", grubblade han vidare.
- Vi ringer sonen och frågar! utropade han sedan och såg lycklig ut. Hustrun fick han nämligen ingen hjälp av. Hon (=jag) drack vin, åt pasta och njöt av att det var första kvällen av några dagars ledighet. Vad invånarna heter i Elfenbenskusten låg inte högt på hennes (=min) prioriteringslista.

Sonen, som fiskat gädda och badat, hade dock inga åsikter alls, möjligen att det faktiskt heter "ivorianer". Åt detta fnös maken. Sen ringde dottern och bubblade om bröllopsresan och Toscana och Florens och Sienna och glass och Pompeji så att man blev tårögd av lycka och drömde sig bort. Till och med maken drog sig för att dra upp fotbollsfrågor i detta rosenskimrande bubbel och babbel, men man såg att han inte släppt frågan.

För sen stund sedan kom dock domslutet. Efter att ha begrundat frågan från alla synvinklar har nu maken bestämt sig för att det heter "elfenbeningar". Och det kan väl passa bra, när det är fotboll som avses.

Det var ju för väl, nu kan man sova lugnt.

3 kommentarer :

  1. Irene, du får mig ofta att le med dina funderingar, men över Elfenbeningarna skrattade jag gott i min ensamhet under dagens frukost! Har kollat i wikipedia, ok inte helt tillförlitligt alla gånger, men i det här fallt tror jag att det stämmer, de heter ivorianer, invånarna i Cote d'Ivorie = Elfenbenskusten på franska:) ha en fin midsommarafton! Här nere på kontinenten är vi inte så nogräknade och firar först i morgon OCH på söndag med diverse dans runt stången, och sill, jordgubbar osv...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va?! Hur ska jag kunna tala om detta för maken?
      ... senare: Jag sa, så vänligt jag kunde, att det nog faktiskt heter "ivorianer". Han var inte övertygad. Hans argument gick i stilen "ska vi ha engelska/franska namn på invånare nu, vavava? Säger vi Switzerländare, till exempel? Ha!".
      Jag tror inte han i första taget kommer att gå över till "ivorianer"...

      Radera
    2. Glömde; Glad Midsommar till dig också!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.