måndag 16 februari 2015

99

Vi var på födelsedagskalas i helgen, maken och jag (pga av elaka baciller kunde ätteläggarna inte följa med, man kan inte sprida virus omkring sig hur som helst när självaste födelsedagsbarnet är av aktningsvärd ålder). Det var inte vilken födelsedag som helst, utan en 99-årsdag! Visst inger det respekt? 99 år... nästan ett helt sekel! Det är min svärmor som fyllde år, och på något sätt så är hennes liv som en historielektion över 1900-talet.

När hon föddes i en liten ort i Tatrabergen fanns inte det land som skulle bli hennes, nämligen Polen. Hennes mamma dog i Spanska sjukan när hon var 9 månader gammal - Spanska sjukan, det är ju verkligen något man läste om i historieböckerna.  Fast det bara är en generation bak (okej, en väldigt lång generation i min svärmors fall...) så känns det som en helt annan tid. Hon har varit med om att radion kom. Bilar. Telefoner i var mans hem. Det där med datorer däremot tror jag har gått spårlöst förbi. Hon förlorade många familijemedlemmar under kriget och kom själv till Sverige med de vita bussarna från koncentrationslägret Ravensbrück efter krigsslutet. Just idag stod det i tidningen om att alla de vittnesmål som en läkare tog upp när de fritagna kom till Malmö med bussarna ska göras tillgängliga digitalt, men att många av de som jobbar med detta tycker att vittnesbörden är så förfärliga att det är svårt att göra.

Min svärmor skulle egentligen flyttat vidare till Argentina där hon har en bror. Men så råkade hon träffa en stilig ung dansk man, nämligen min svärfar! Och det var ju en väldig tur, för annars hade ju inte maken funnits, och hur skulle det gå ha gått för mig?

Jag tycker det är skönt att tänka på att efter alla svåra upplevelser så blev det ändå ett gott liv här i Sverige, det blev barn och sedan barnbarn.

Numera lever min svärmor lite grann i ett skymningsland, hon har krympt lite och är lite tröttare. Det kan man få vara när man är 99 tycker jag. Om ett år blir det 100-årsjubileum!

8 kommentarer :

  1. Fantastiskt att få bli så gammal! Och som det verkar på bilderna, relativt frisk! Min mormor född 1903 blev 99,5 år och hon var också som en levande historiebok tex när hon berättade för sina barnbarnsbarn om den första bil hon såg i den lilla byn i Norrland, som hon bodde i:) eller om officeren i Litauen, som hon förälskade sig mellan de stora krigen! Av det blev intet hon gifte sig med en svensk officer istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon är förbluffande rask måste jag säga - och långt upp i åldrarna skuttade hon runt bland stock och sten medan jag mer mödosamt tog mig fram, rädd för att ramla :-)

      Radera
  2. Hon är så fin, och visst är det nästan ofattbart så mycket som hunnit hända under hennes långa liv. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är svårt att förstå, när man tänker efter.

      Radera
  3. Tänk så många kringelikrokar livet kan ta för vissa! Från Skogsbrynet kommer här ett något försenat men ack så hjärtinnerligt Stort, stort grattis på bemärkelsedagen! till damen i fråga. 99 år - det inger respekt det

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Larsson! Så kul att höra ifrån er i Skogsbrynet - hoppas allt är bra med dig och hela flocken? Ni kan väl kringelikroka er ner till Skåne nån gång?

      Radera
  4. Internet är ju ett fantastiskt medie, snabbt som attan. Instant replay, liksom. OM man inte kommunicerar med boende i Skogsbrynet! För då kan det ta tid...

    Bortsett från en släng av öroninflammation (Tysken) och lite kräksjuka efter att ha ätit oätliga saker i naturen (Gusten) så är vi på fötter. Tackar som frågar! Och faktiskt, jag har funderat! Jag älskar ju att åka långfärdståg och tänkte att Skåne är ju det optimala målet för en tågresa :) Ska vi säga att jag slänger iväg ett mail med lite grovstrukturerad reseplanering?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lysande idé, Larsson! Genialisk, minst sagt. Gör så!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.