lördag 26 mars 2022

En generationsfråga

 Förvisso sprids det lite gråa hår här och där, och hängslamset verkar ha kommit för att stanna för gott, men emellanåt lider man ändå av illusionen att helt uråldrig är man väl ändå inte? Eller? Man tänker att när min egen mamma var i min ålder, ja då var hon ju gammal, men själv är man väl ändå, kanske inte direkt purung, men ändå inte jättegammal. Då kan man ju, när förnuftet slår till, tänka sig att ens egen mamma förmodligen kände likadant, fast med en generations förskjutning.

Häromkvällen blev det i alla fall väldigt uppenbart att vi inte alltid talar samma språk, de som verkligen är unga (eller ´'barnrumpor' som man också kan välja att kalla dem) och jag själv.

En alldeles vanlig torsdagskväll vid halv tolv var det ett himla liv ute på Malmö nations gård. Då ringer man jourtelefonen för att be dem dämpa sig. Till ens oskrymtade belåtenhet svarar raskt en kvinnlig röst med sitt förnamn och inget annat, men man är en rutinerad studentgranne så man inser att man ändå kommit till en störningsjour och man påtalar att en alldeles vanlig vardagskväll utan tillstånd till galej, ja då vore det nog bra om det var aningen tystare. - Jag kilar över och säger till, säger den unga kvinnan då, och vi önskar varandra ömsesidigt godnatt i allt samförstånd.

Tjugo minuter senare ringer jag upp igen, då ljudnivån inte dämpats det minsta. - Har det inte blivit tyst? säger hon då, och fortsätter med att informera mig om att jag är inte den enda som ringt. 

- Jag får gå över igen och försöka få dem tysta säger hon sedan.

 - Du får nog göra mer än 'försöka' säger jag då vänligt. - Du kanske kan dra ur sladden till musiken?

Då blir det tyst i (luren' höll jag på att skriva, vilket bevisar att alldeles purung är jag nog inte) telefonen menar jag, och sen säger hon allvarligt att "det är ingen sladd, det är bluetoothanslutning".

Ett litet tag tänker jag säga att "jamen, dra ur bluetoothen då, och ta av tratten från vevgrammofonen när du ändå håller på", men sen inser jag att det är nog inte lönt, det är en generationsklyfta mellan oss.

Men det blir tyst och det är ju ändå det jag var ute efter. Med eller utan bluetooth.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.