måndag 21 november 2011

Nu får väl ändå mössen veta hut?!

Jag brukar inte direkt hyperventilera av att se en mus i vitögat - ha rman bott i nybyggt hus på (nåja) landet, så har man haft sin beskärda del av smågnagare. Har man dessutom bott i mycket gammalt hus mitt inne i storskogen har man lärt sig att ducka för fladdermössen. Så nej, jag hoppar inte direkt högt.

Men detta innebär ju inte att jag gillar att ha möss i huset. Jag tycker att de kan bo där ute, så bor jag, maken och Huliganen där inne. Grannar, men ändå inte så att man springer ner dörrarna för varandra. Jag vill mer se det som att man har en "nodding acquaintance".

Jag får nog säga att sedan Huliganen flyttade in så har mössen för det mesta flyttat ut. Tills nu.

Jag upptäckte en morgon att någon hade ätit hasselnötterna i skafferilådan. Att någon käkat havregrynsgröt -utan bry sig om att koka den först!

- Det här duger inte, sa jag till maken. Havregrynen delar jag inte med mig av!

Alltså apterade vi två fällor, en i vardera skafferilåda. Som lockbete petade vi ditt lite kvibillle cheddar, det borde väl fresta vilken mus som helst? Trodde vi. Men nej, musskrället ratade osten till förmån för mera havregryn, mera grahamsmjöl, fler nötter.

Alltså, vad är det för en otacksam mus? Va?! Har den inte sett alla tecknade filmer där mössen äter ost så det sprutar ur öronen på dem? Möss SKA gilla ost, så är det bara. För om den inte äter ost, så kan den ju inte fastna i fällan, det borde den verkligen begripa.

Hunden har man ingen nytta av. Jag försökte intresserad honom för lite musjakt, men han stirrade bara oförstående på mig:

- käka möss??
- killar störtskönt i kistan, försäkrade jag honom. Men inte hjälpte det. Vår finsmakare till Huligan bara ryste lite lätt och knaprade förstrött och ohjälpsamt vidare på sin frolic.

Nu kör vi en  ny taktik. Vill museländet ha nötter så ska han väl få det då! Fällorna är numera apterade med valnötter. Dyra valnötter. Och äter den inte dessa, ja då vet jag inte vad vi ska göra?

Men skulle ni råka stöta på en trind och förlupen mus, en som förstulet rapar såväl havregryn som grahamsmjöl, så behöver ni inte visa den riktningen tillbaka till vårt hus.

9 kommentarer :

  1. Testa att rigga fällorna med Dumle. Ska tydligen vara väldigt effektivt.

    SvaraRadera
  2. Otacksamma möss är ... otacksamma. Testa russin, det brukar vara populärt. Om man dessutom stryper tillgången på alternativ; dvs tömmer lådorna på havregryn och annat mums så...?

    SvaraRadera
  3. Sebastian; det är bara ett problem med det - köper jag Dumle så vill jag ju äta dem själv? Hm.... knivigt, det där...

    Lotta; russin är noterat! Och tömmer lådorna gör jag också, någon gång ska de väl sätta gaddarna i vårt lockbete, och DÅ!!!

    SvaraRadera
  4. Dumle, korv eller hasselnötter svarar denna experten. Och du, det räcker med en ynka dumlekola till mössen... resten kan du själv trycka i dig ;-).

    SvaraRadera
  5. Här säger jag bara; nougat!

    Fällor skola apteras med nougat för att säkerställa att exemplar av arten Apodemus kastar in handduken, tar ner skylten, kilar vidare...eller helt enkelt, döööör!!!

    SvaraRadera
  6. Men det var ju värstaste rent! Jag tycker rent av att musen inte bara är otacksam, nä frågar du mig så säger jag att den rentav är oförskämd! Bjuder grannen på mat tackar man väl inte nej, i synnerhet om det är sista måltiden *himlar med ögonen* Han kan gott arbeta av på hyran dessutom, rätt ska vara rätt!

    SvaraRadera
  7. Okej, okej - jag inser att vi varit alldeles för spartanska i vår musjakt. Ost...pfffttt! Nä, är ska köpas dumle och nougat och russin i långa banor. För musskrället lever fortfarande!!

    Oförskämd, det är rentav alldeles för milt uttryckt.

    Musj--kel skulle man vilja säga! (och gör det).

    SvaraRadera
  8. Herregud här händer det grejer! Ostbågar för tusan, köp ostbågar och sätt i fällan! Du har väl såna däringa blå-gula fällor? Dom är bäst!

    Hälsningar från övre halvan av Skåne!

    SvaraRadera
  9. Hej Jenny!! Så kul att se dig här igen! Ostbågar sa du.. Bra tips, tack! (För den rackarns musen verkar ju vara oerhört kräsen).

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.