söndag 18 november 2012

Julmarknad



Låt mig redan från början få konstatera att jag är djupt misstänksam mot själva konceptet julmarknad.

Eller, förresten, det är jag inte alls egentligen - det är bara det att i mina romantiska fantasier är en julmarknad något där man ska strosa runt i sakta mak, lite snöflingor ska sakta dala ner, man ska dricka varm glögg och det ska dofta gran och buxbomskransar, det ska vara lagom med folk och alldeles så där Astrid Lindgren-aktigt som man tänker sig. Så brukar ju inte verkligheten vara.

Min julmarknadsfobi började nog den julen när jag, gravid i åttonde månaden med galopperande foglossning fick för mig att det vore en lysande idé att ta 1,5-åringen, maken, svärföräldrarna och de egna föräldrarna och åka på julmarknad på Bjärslölagårds slott. Jag vet inte riktigt hur jag tänkte? Men jag skyller på gravidhormonhjärnkollaps. Det var förfärligt. Trångt, varmt, stökigt, man såg inget. Hörde inget. Kunde inte strosa alls. Hu! säger jag bara. Jag slet åt mig en skelögd tomte och flydde fältet - ja så snabbt det nu går att fly med jättemage och foglossning, det var mer en slags ankvaggande flykt i mycket sakta mak.

Sen tvärvägrade maken att åka på fler julmarknader. Kan inte säga annat än att jag faktiskt förstår  honom.

Ett år var jag i och för sig på Tivolis julmarknad med dottern och Ellenmamman och visst var det vackert med alla ljus, allt pynt - men jämrans så mycket folk!! Överallt, typ. Har folk inget annat för sig än att ränna på julmarknader?



Men idag har jag nog faktiskt fått julmarknadsterapi - syrran, en annan god vän med dotter och jag åkte till julmarknaden på Gamla Kassan i Landskrona; okej, det singlade inga snöflingor, det gjorde det inte. Men miljön var fantastisk. Det var mycket måttligt med tingeltangel men desto mer matrelaterade varor, och för en matintresserad skåning är sånt helt klart intressant. Det var en hel del folk, det var det, men ändå utrymme att strosa runt. Det var brända mandlar, goda ostar, choklad, hembakt bröd, bak av saffransbullar, glögg.


Fikapaus under gamla källarvalv. Och när det gäller den bilden vill jag bara ha sagt att nog för att saffransbullen var rätt stor - men kaffekoppen var väldigt liten, så den var inte av så gigantisk som den ser ut. Någon måtta är det även på mitt bullätande!





Inte minsta lilla tomte eller julgranspynt följde med hem, nä jag gick på väsentligheterna! Fransk bondost, vildmarksglögg, dinkelpepparkakor, surdegsbröd och brända mandlar, det var vad jag handlade.

Så det kan hända att jag börjar komma över min julmarknadsskepsis, det kan det.

4 kommentarer :

  1. Ser ju faktiskt rätt mysigt det där, sagt av en annan med lätt julmarknadsfobi, dock oklart varför?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lotta, jag tror julmarknadsfobier liksom bara flyger på en? Vissa saker är liksom bättre i teorin än i verkligheten. Den här var dock mysig!

      Radera
  2. Courtesy of Google translate I can agree with you ... the right kind of Christmas Fair experience makes up for past disappointments. And coffee and cake helps too ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annie, coffee and cake always helps!

      I am a bit afraid of what google translate does to my rather haphazard way of using the Swedish language - I do not think that I am brave enough to investigate it :-)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.