lördag 11 januari 2014

Välkommen upp!

När jag var liten var vi ganska trångbodda. Det fanns inte utrymme till något sådant som eget rum, så jag delade rum med syrran (som således delade rum med mig, vilket den snabbtänkte raskt klurat ut). På denna tiden var syrran i mina ögon tämligen odräglig, en känsla som säkert var helt ömsesidig. Jag önskade hett och innerligt ett eget rum som bara skulle vara mitt. Och när jag var tretton, så flyttade vi in i en så pass stor lägenhet att detta saliga tillstånd uppnåddes; ett Eget Rum!

Tja sedan flyttade man ju runt lite; studentboenden och så småningom träffade man maken och vi flyttade raskt in i en liten studentlägenhet. Ännu mer så småningom dök ätteläggarna upp, och det där med eget rum försvann liksom i hanteringen.

Hade jag sagt till maken att jag inte hade ett eget rum, hade han sett förvånad, för att inte säga förbluffad, ut och svarat - jamen du har ju köket som är ditt! (Ibland tycker jag det är märkligt att maken överlevt så länge).

Kök i all ära, jag gillar kök, men jag kan nog ändå inte känna att det är mina domäner där jag ohämmat kan bre ut mig, ja det vore väl om man hade haft ett sånt där stort kök med öppen spis, en AGA, en gungstol som man inbillar sig finns i alla engelska hus. Det har man inte.

Så småningom flyttade ätteläggarna ut. Dotterns rum blev gästrum. Sonens rum blev av någon outgrundlig anledning biljardrum. Det är litet och med snedtak, så man fick ha extrakorta köer för att kunna stöta bollarna, och i vissa vinklar fick man öppna fönstret för att komma åt. Jag ska erkänna att jag hade svårt att inse nyttan med ett biljardbord, men om nu maken ville ha ett, så för all del, nog kunde han väl få det. Mellan dotterns och sonens rum finns en större hall, med inbyggda hyllor och skrivbord. När vårt gamla hus byggdes på 1920-talet var det en skomakarfamilj som bodde här, och där höll skomakaren till. Sonens rum fanns inte alls då, för den delen byggdes till på 70-talet. Nu sa maken generöst att hallen kunde ju bli min? Fast det kändes inte så kul, varför skulle jag sitta däruppe alldeles ensam? I all synnerhet som Huliganen är väldigt fjollig när det gäller att gå i trappor. Det blev nog mest damm som huserade där uppe.

Men sen kom ju symaskinen in i mitt liv! Och helt plötsligt blev det där ett rackarns bra utrymme, med takfönster och ljus och plats för fåtölj och biljardbordet, ja det uppgraderades med hjälp av en mdf-skiva till tillskärdningsbord. Helt plötsligt såg jag biljardbordet i ett försonande skimmer och tycker numera att det var ett snilledrag av maken, det där med att köpa detta åbäke till bord.

Lite murrigt var det dock, även om jag också gillade de röda väggarna. Mer ljus behövdes. Så därför packade jag undan symaskin och alla pinaler, och däruppe,nu har jag fått målat i ljust gröntgrått. Fönster och dörrar har blivit vita. Och jag är så väldigt nöjd! Huliganproblemet löses med att jag bär honom uppför trappan. Det tycker han inte om. Å andra sidan vill han vara med mig så då får han finna sig i det. Nu kommer en liten bildbomb. Först med före-bilder, och sen med efterbilder. (Det känns som en vettig ordning).

För ordningens skull bör jag nog påpeka att sådär välstädat, det är det inte så ofta som det är på tillskärningsbordet.










Än så länge har jag faktiskt inte sytt något, jag har ju en liten flick-kofta att sticka färdigt. Men sen så!

P.S. Syrran är faktiskt inte det minsta odräglig längre, vill jag också påpeka.

22 kommentarer :

  1. Det har Du gjort väldigt bra! Grattis till Dina fina syrum …
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Fast jag har i sanningens namn inte gjort så mycket själv, mer än att kånka saker fram och tillbaka..

      Radera
  2. Nä, och det är inte du heller - odräglig längre alltså ! Däremot tycker syrran att du fått ett fantastiskt fint rum, eller t o m faktiskt TVÅ egna rum (för jag tycker att hallen inte längre är en hall utan faktiskt ett riktigt mysigt syrum. Eller sticka-tillsammans-med-syrran-rum-en-söndag-när-regnet-öser-ner! Så du ser - den som väntar på något gott kanske t o m får det i dubbel upplaga. Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som en bra plan - och man kan ju faktiskt sticka även om regnet inte öser ner, så jag röstar på den möjligheten!

      Radera
  3. I think it looks wonderful - I love the colour (rather like the hallway and landing in my old Chepstow flat, don't you think?) and it is so perfectly set out, I can quite picture you and that adorably untroublesome sister of yours knitting and sewing and chatting, while Hampus and Zoya snore (and might there from time to time be cardamom buns?)

    My only query I think must be due to an error in google translate. It suggests that your daughter's room became the guest room - now I have been to that room, indeed I have slept in that room, and I quite clearly recall a framed notice hanging on the door, declaring it to be Sue's room!!! I wonder who I should write to at google translate to point out their tranlsation error...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Cardamom buns would make it even better, so yes, a bun or two might be on the agenda. And yes, I think you're right, it is rather like the Chepstow flat. I think it's a a very calm and soothing colour, which might be helpful when you have make sewing mistakes and are a bit upset :-)

      Darn Google translate! You cannot trust anything really, can you? I simply cannot understand how this happened?? So, so, so very sorry!

      Radera
  4. Smarta Irene!
    Bra klurat att använda biljardbordet som tillskärningsbord!
    Vilket fantastiskt hantverkshall du har fått till där och man kan ju faktiskt tänka sig att maken skulle kunna sitta i fina fåtöljen och läsa medan frun syr så har ni båda trevligt sällskap!
    Kram//Maja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur? Fast då hade han nog tyckt att han befunnit sig för långt från sin bokhylla :-)

      Radera
  5. Åh vilken skillnad det blev med ljusa väggar! Smart att kunna nyttja biljardbordet till skärbord också!
    Kramar Ullis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blev det? Jag är verkligen jättenöjd. Och vem kunde ana att det är så bra med biljardbord?

      Radera
  6. hehee ,you always make me smile. i LOVE your beautiful home. clever you repurposing, that is something that is always appropriate. i see your shawl, and love it. and the wee owl is looking very happy in irene's room too!

    SvaraRadera
    Svar
    1. I think the owl feels at home - I certainly like having him here! I love my home, it's old and not always very practical, but it is very much home to me.

      Radera
  7. Tack för visningen, ser kanonfint ut. Imponerande. Mest avis blir jag på tillskärningsbordet. Tänk att kunna breda ut sig på så rejäl yta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns faktiskt lite lyxigt, att ha så mycket plats! Jätteskönt att slippa plocka undan varenda gång också... även om det resulterar i lite högar :-)

      Radera
  8. Underbart! Jag är en röd människa, men den nya färgen sitter nog bättre måste även jag erkänna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är också egentligen mer röd, och lite mer mustigt grön - fast det blev ljusare och bättre såhär på väggarna. Jag får ha desto mer färg på tygerna!

      Radera
  9. Det blev verkligen vilsamt nu. Jag gillade också den andra färgen, men nog blev det lugnare och svalare nu! Ni måtte vara våldsamt nöjda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är jättenöjda - även med att fönster och dörrar inte längre är furufärgade!

      Radera
  10. Det blev ju fantastiskt bra det där. Förstår att det fungerar bra som syrum. Och biljardbordets metamorfos är ju fantastisk. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att även biljardbordet måste vara mera nöjt med sin nuvarande status som sybord. Nog måste det vara en uppgradering? :-)

      Radera
  11. Definitivt en uppgradering! :)

    SvaraRadera
  12. Oj vad fint, och stort! Förstår att du också är nöjd!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.