torsdag 10 december 2020

Juleanda, om jag så ska gå under på kuppen

 Det är något med julen som får en att greppa smör och mjöl och kavel och gå loss på bakandet. Men människan kan ju inte leva av saffransbullar allena, utan lite bröd och lite småkakor får det också bli. Till exempel bakade jag småkakor med apelsin, nötter och choklad som blev alldeles utomordentligt lyckade, så pass att det redan börjar skramla tomt i kakburken - trots att det är två veckor till jul.

- Gör inget! tänkte jag då. - Jag bakar fler småkakor, tänkte jag vidare. Mig sätter man inte på pottkanten så lätt, nänä. Nu hade jag sett ett recept på kardemummahjärtan och det lät ju alldeles väldigt bra. Kardemumma är gott. En fin hjärtform köpte jag när vi var i den Gamle By i Århus tidigare i höstas. Detta kändes ju som en given succé!

Men det var ju rackarns vilken smulig deg det blev! Jag tittade betänksamt på den, men hoppades att eftersom den skulle vila kallt så skulle den komma ut ur kylskåpet i en ny och förbättrad skepnad.

Jag greppade kaveln och började kavla så smått. "Kavla till 3 mm tjocklek och tag sedan ut hjärtan" stod det i receptet. Hur den människa är funtad som klarar av att kavla detta smuliga missfoster till deg, om det så vore till 3 eller 4 millimeter, ja det övergår mitt förstånd.

- Eländiga degskrälle! utropade jag med emfas, varpå maken undrade vad som stod på? Han känner sin frus temperament, nämligen. - Jag är hur lugn som helst, meddelade jag. - Än så länge i alla fall, lade jag sedan till för säkerhets skull..


- Är det såhär du befrämjar juleandan och julefröjden, vavava?! väste jag sedan åt degeländet som såg ut att strunta totalt i om det blev komplett julhärdsmälta hos oss. Men, som sagt, jag är inte tappad bakom en vagn och jag vägrar att låta mig hunsas av en deg. Alltså gjorde jag rullar och skar kakor i stället. Okej, det blev inga hjärtan, och det kan hända att jag bakade dem på gränsen till att bli aningen brända - men bakade blev de och juleandan härskar åter här. Fast receptet kommer att gå i papperskorgen, för jag vill inte fresta på tålamodet hur mycket som  helst.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.