måndag 23 januari 2012

Student?

Emellanåt åker jag tåg. Och emellanåt (ganska ofta om man ska vara ärlig) är tågen försenade och då får man tillgodohavande hos SJ. Nu hade jag rätt så mycket sådana tillgodohavande samtidigt som det kändes som om vi behövde lite luftombyte från både det ena och det andra. Makens ben till exempel.

- Vi fara till Sahara! utropade maken.

Eller, det gjorde han väl inte, där ljög jag så det visslade om det! Så vi for inte alls till Sahara, nix vi for till Stockholm. För dit åker vi när vi vill fly undan vardagens förtretligheter och insupa lite kultur (och vin....) ett tag.

Men nu var det ju det där med benet... så maken, som är en finurlig make, mailade till såväl Waldemarsudde som Nationalmuseum för att höra om de har såna där bärbara pallar man kan låna om man behöver vila typ ett ben. Eller möjligen två.

Jodå, visst finns det sådana, fick vi till svar. Sen fortsatte de "och det går alldeles utmärkt att ta med sin egen rollator också". Det tyckte maken var en onödig upplysning, så då fnös han lite. När han fnyst färdigt åkte vi iväg.


Först åkte vi till Waldemarsudde, som är ett av våra favoritställen.  Där hade de två utställningar, Carl Fredrik Hill och Erik Olson. Jättefina utställningar både två, även om jag möjligen kunde tycka att Hills förtjusning i schizofrena tecknade tigrar med erotiska undertoner var något större än min. Men han hann ju måla så mycket annat så en eller annan överflödig tiger var väl inte så mycket att gnälla över.

Erik Olson målade inte så många tigrar såvitt jag påminner mig, men han var som en vitamininjektion hela han. Som sagt, jag gillar färg! Och det gjorde Erik också, så det var lite själarnas samklang där kan jag tycka. Om man bortser från petitessen att jag inte kan måla, dådå.


På söndagen traskade vi bort till Nationalmuseum för att titta på Peredvizjniki-utställningen. Det var vi och ungefär halva Stockholm invånarantal, för det var sista dagen. Men den var värd att köa lite för, jätteintressant utställning. Snäll fru som jag är erbjöd jag mig att betala, och begärde en vuxenbiljett och en studentbiljett. Den unge mannen måste haft ludd i öronen, för han kastade en förströdd blick på maken och slog in en vuxen- och en pensionärsbiljett. Då fnös maken igen så att en iskall vind drog genom hela Nationalmuseum och Carl Larssons Midvinterblotstavla kändes ännu mer midvinteraktigt isig.

 Sen la vi ett försvarligt antal timmar på att titta på pråmdragare vid Volga. Vägen mot Sibirien. Vinterskogar - kolla! Visst är den fantastisk?


Och sen, sen fick jag nästan som lite hjärtsnörp - åh vad jag längtar efter våren, efter trädgården, ja till och med nästan efter lite kirskål... som i Kirskål av Ivan Sjisjkin.


Men efter att ha tillbringat närmare sex timmar på Nationalmuseum så får jag nog erkänna att jag kände mig ungefär som den här grisen - litta trött, alltså. Och lite suddig i konturerna.



Därefter tog jag min student i hampan och åkte hem. Fulltankad av kultur, mat, vin och lite nya intryck. Och med en obändig längtan efter vår och trädgårdspyssel. För att inte tala om längtan efter Huliganen som fått stanna hemma och hålla syrran sällskap. Och jag tror nog han alla gånger föredrog det framför såväl Hill som grisar som kirskål, faktiskt.

9 kommentarer :

  1. Vill bara skicka en kram till min favoritkåsör!!!
    KRAM

    SvaraRadera
  2. Oj, så kulturella ni är!

    Längtan efter kirskål kan faktiskt bli ganska stor vid den här årstiden, även utan museibesök.

    SvaraRadera
  3. Hette tavlan verkligen kirskål?? Hade jag sett den och inte vetat det hade jag inte vetat vad det var.... så trädgårdsokunnig är jag alltså. Istället njöt jag av Huliganensällskapet!

    SvaraRadera
  4. Student och pensionär i en och samma lyxförpackning - du har verkligen dragit en vinstlott i Maken!

    Tack för att du bildar oss bloggläsare med jämna mellanrum, så att vi själva inte behöver susa iväg med (försenade) tåg till Hufvudstaden och insupa vare sig kultur eller vin.

    SvaraRadera
  5. Alltså, här får man läsa att besök har avlagts i Den Stora (enda?) Staden och det UTAN att undertecknad informerades! Jösses!!
    Är det till att ha förträngt att jag bor endast en liten, liten (allting är relativt) bit från nämnda stad?
    Tänk om ni bara givit en liten hint, då hade jag bullat upp med allt från spännande rundvandring, grävning efter, och fynd av, gamla rostiga artefakter (typ konservburk) till sittning runt bordet där det skulle ha serverats mängder av nygräddade kanelbullar.
    Dessutom skulle ni fått möjlighet att betrakta tavlan "Man med sydväst och sjöskumspipa", en riktig raritet om ni frågar mig.

    Som sagt, ALLT det gick ni alltså miste om.

    Trist va'?

    SvaraRadera
  6. Nä, nu har du fått mig att längta efter Gamla Stan...
    (Kirskål har jag tillräkligt i trädgården)

    SvaraRadera
  7. Ja, det var hemskt vad kulturella ni är...

    SvaraRadera
  8. Maja; kram tillbaka!

    Lotta; visst serru, 'Kulturella' är faktiskt mitt andranamn ;-). Och nog är det så, det är sällan jag längtar efter kirskål, men nu så...

    Annika; ja, det måste varit en trädgårdsentusiast som målat. och säga vad man vill, men kirskål är dekorativ. Jävlig - men dekorativ.


    Anna-Karin; visst är han en vinstlott, hela han! Sen är det ju så, jag är en tillmötesgående figur som gärna dricker vin så att ni ska slippa.

    Larsson! du e' tillbaka! Det var ju för väl. Och det är ju det dumma med tåg, man kan inte bara säga "lokförare, sätt av mig vid Larssons hus så jag kan käka kanelbullar". Det är liksom det som är (en av) bristerna med SJ.

    Fabraholic; men inte nu väl? Har ni kommit så långt i Tyskland att kirskålen frodas redan?

    Fru Sederblad; just det. Finkultur och jag, vi går hand-i-hand. I alla fall om jag får sticka emellan med lite mat, bullar, vin och prat.

    SvaraRadera
  9. Jag satte lite i frysen för säkerhets skull...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.