lördag 8 december 2018

Det lackar

...mot jul alltså. Snart bara två veckor kvar! Herregud, här gäller det att sätta fart och ligga i. Alltså har jag idag köpt fler hyacinter och några amaryllisar. Det gick ju snabbt och enkelt får jag säga. Sen hängde jag upp en julbonad och det gick också snabbt. Då blev jag så övermodig att jag tänkte att jag bakar minsann lite pepparkakor!
Ja degen hade jag i och för sig gjort igår, för den ska ju ligga till sig. Det var några år sedan jag bakade just pepparkakor och jag brukar använda min mammas gamla recept som finns i en handskriven variant från 40-talet, där värmen i ugnen ska vara "god" och man bakar tills kakorna är färdiga... lite ospecificerat kan man tycka. Sen så blir degen jättestor och man kan baka massor med hundratals pepparkakor om man orkar. Det gör man inte. Så jag körde på ett annat recept som skulle vara enkelt och lättbakat. Tillåt mig fnysa.

Efterhand kom jag på varför jag inte brukar baka några pepparkakor, jag är helt enkelt inte bra på det. Och den här degen gjorde det inte enklare. De blev liksom lite småknöliga och oregelbundna och fastnade och hade sig, men jag bet ihärdigt fast i mitt julgemyt och vägrade tappa fattningen. Inte minsta lilla svordom kom över mina läppar.
 Doftade gott gjorde det i alla fall! Och sen gör man helt enkelt så att man dämpar belysningen, tänder ett ljus, värmer lite glögg och ilar in som en god hustru och serverar maken som tittar på när Manchester United spelar fotboll (alltså, de verkar spela jämt de där grabbarna? Varenda gång man slår på tv:n så nog far de fram över gräsmattan och Mourinho står där och ser sammanbiten ut. Till och med idag såg han sammanbiten ut, fast att de ledde med 3-0 i halvlek. Då tycker i alla fall jag att  han kunde se lite glad ut, han hade ju inte ens brottats med en pepparkaksdeg).
Glögg och pepparkakor, det gör gott för julmyset! Till och med maken lyckades slita sig en stund från fotbollsresultaten och klunka i sig lite glögg.

Nästa får får jag se hur det blir med pepparkakorna... saffransbullar och flapjacks och gaffliner, sen står man sig ju ganska gott ändå kan jag tycka.

Men som sagt - full fart mot jul! Och vissa har redan fått upp ångan.


2 kommentarer :

  1. Det var bättre förr, även när det gäller pepparkaksdeg. /M

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.