måndag 31 mars 2014

London


Ska man åka till London är det en sak som är bra att ha med sig. Eller två, förresten. "Pengar och kamera" tänker ni kanske nu. Bra saker, absolut, men det jag tänkte på är gå-vänliga skor. London är helt klart en stad där man förvisso tar sig fram med tunnelbana. Tåg. Flodbåt. Men man går en himla massa också. Hit och dit. Upp och ner. Fram och tillbaka.

Vi har tillbringat några energiska dagar i London; redan första dagen kastade vi oss iväg till Islington för att uppsöka Loop, som man såväl hört som läst om. Var det en affär värt ett besök frågar man sig? Hade det bara varit för att det är en trevlig affär på en pittoresk gata, fylld av mängder av garn, mönster, prover, och attiraljer så hade man kunnat säga att jo, det var en fin affär och varit nöjd med det - men det som verkligen var fantastiskt var den vänliga och kunniga personalen. Vi tillbringade drygt 2 timmar i lycksalig "klämma-på-garn"-anda, påhejade och instruerade av en otroligt vänlig flicka. Det fanns tunna garner. Tjocka garner. Skotska garner. Brittiska garner. Franska, tyska, blåa, gröna, silkes-, ull-.... ja det fanns det mesta! Svårt att välja, men jag kom hem med två härvor Madelintosh och väninnan med två brittiska härvor som jag tyvärr glömt namnet på. Sen blev det ett mönster och en liten fin sax också, helt glömska av att vi reste enbart med handbagage. Och det vill jag ha sagt, säkerhetskontrollerna är inte att lita på. Själv seglade jag oantastad igenom kontrollen utan minsta pip, medan väninnan fick öppna väskan och de slängde hennes sax i en soptunna (fast jag är helt övertygad om att kontrollanten sedermera kastade sig i tunnan och fiskade upp saxen igen). Nåja, det var ju fel, men vi tänkte oss inte för helt enkelt.

Sen har vi gått. Vi har gått på södra sidan Themsen och tittat på marknader och konstnärsgallerierna vid Oxo Tower. Vi har minglat i folkmassorna utanför National Gallery. Vi har fikat med utmärkt kaffe och goda morotsmuffins vid National Portrait Gallery. Vi har morsat på Nelson. Åkt lite fel i tunnelbanan (fast bara två gånger och båda gånger från Earls Court av någon outgrundlig anledning). Vi har druckit afternoon tea vid Covent Garden (dålig service, men goda ostar och portvin), vi har druckit tea vid Kingly Court (goda scones!). Vi har åkt flodbåt till Greenwich och lärt oss en massa om Londons arkitektur från båtkaptenen.

Vi har sett en hjärtskärande utställning om porträtt från första världskriget på National Portrait Gallery. Vi har köpt en prickig penna. Vi har pratat. Mycket. Skrattat ännu mer. Och fotograferat lite, men ganska återhållsamt.

Och sen åkte vi hem igen, nöjda och glada, och aningens trötta i fötterna.

4 kommentarer :

 1. Alltså var det helt underbart!
  Längtar direkt till London när jag ser dina bilder och läser din berättelse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. London är trevligt - och Loop kan jag varmt rekommendera! Nu börjar fötterna återhämta sig också :-)

   Radera
 2. oh how i envy you! what a fantastic trip, and loop did not disappoint (but how could it!?) i see a the chamomile shawl hanging in the window, a pattern on my must make list forever. oh dear, if tsa took my special loop scissors i would have to throw myself in the bin too, and stay with them! so glad you had a wondrous time. london is a lot like nyc, a place where walking long distances is required!

  SvaraRadera
  Svar
  1. It was a lovely trip! And Loop certainly did not disappoint. Today will start on a Cameo shawl, a pattern I bought in the shop.

   I've never been to NYC, but it would certainly be exciting to go there some time!

   Radera