tisdag 30 november 2010

Död åt Kajsa Kavat!

Strålande sol och 10 friska minusgrader, det är vad jag tittar ut på nu.

Och med "tittar ut på" så ska man ju förstå att det är genom lite lätt anlupna fönster. Det gör ju inte så mycket, det är inte mina fönster så att de inte är gnistrande rena rycker jag bara lite lätt på axlarna åt.

Men det finns ju andra fönster. Fönster i självaste hemmet. Detta hem där jag med fara för liv och lem stod uppspetad på stege i söndags och bytte till julgardiner i kök och matsal. Jag kastade en blick på de fönster som är så långt från gnistrande som tänkas kan och kände hur det ryckte i husmorsgenen; jag borde nog putsa dem innan julgardinerna draperades kring huliganfönsterna. Fast äsch, det var ju mulet så inte syntes det oputsade tillståndet så himla bra? tänkte jag lättsinnigt vidare.

Men idag är det som sagt soligt. Klart, soligt och ett väldigt oputsade-fönster-avslöjande väder.

Nu sitter jag här och tänker på varför jag tycker detta är lite förargligt?

Lägger maken någon energi på att grubbla på fönsterna, oputsade eller ej? Skulle inte tro det.
Lägger Huliganen någon tid på att grubbla på detta? "Fönster?" skulle han förmodligen lite förstrött säga och sen gå ut och pinka på närmsta uppstickande föremål.

Så var kommer min fönsterputsarvånda ifrån frågade jag mig. Sen slog det mig! Det  hela är ju Astrid Lindgrens fel, och närmare bestämt Kajsa Kavat!! Kommer ni ihåg detta vidriga barn?

Liten fattig, välartad flicka som levde med sin lika fattiga och välartade mormor. Mormor som sålde karameller på torget men som blev sjuk strax före jul. Vad gör då denna onaturliga och beskäftiga unge? Hon fejar och putsar och städar och säljer karameller så att präktigheten står som en osande aura omkring henne. Och när mormor då lite lättsinnigt säger att julgardinerna, de kan man väl hänga upp utan att putsa fönsterna, nu för en gångs skull.... ja då säger detta gräsliga barn att det kan man visst inte och sen putsar hon fönsterna såklart. Säkerligen städade hon garderoberna också. Och putsade silver, bonade golv, friserade katten och sopade taket. Är det konstigt att man får lust att sparka henne på smalbenen?

Och där, där lades grunden till detta julstädningsok som ligger som en tyngd på en späda axlar. Utan Kajsa Kavat kunde vi alla lättsinnigt se julefröjderna an.

12 kommentarer :

  1. Trots att jag är en stor fan av Lindgren har jag faktiskt aldrig läst Kajsa Kavat. Där ser man. Ha det gott i den tio minusgraderna. Här är det snö också! (och BBC tjatar om att allt kommer frpn Skandinavien)

    SvaraRadera
  2. Jag ar ju da lite nyfiken pa hur en friserad Huligan skulle se ut?

    SvaraRadera
  3. Här håller jag med!!!!

    Jävla Kajsa Kavat... :(

    SvaraRadera
  4. Nämen vänta här nu... Sådär får ni inte säga! Kommer ni inte ihåg att Lotti kallade MIG "en liten Kajsa Kavat" efter att hon hälsat på mig på jobbet?
    Det blir nästan som att ni säger "Död åt Jea!"
    Fast å andra sidan så är jag en rätt rebellisk Kajsa kavat för inte fan tänker jag tvätta några fönster i -15 grader.
    En Kajsa kavat som har blivit tonåring kanske?

    SvaraRadera
  5. Gillar inte Kajsa Kavat, däremot gillar jag Jea ;)
    Tycker vi bränner alla Kajsa böckerna för att rädda nästkommande generationer från städa mani. DEN sjukan är jag botad ifrån, men det tog låååång tid ;)

    SvaraRadera
  6. Alltså, hörrödu Irene! I min värld är det kraftig kajsakavatvarning på JULGARDINER!

    SvaraRadera
  7. Meh! Ni är inte riktigt kloka! Såklart måste det adventpyntas! Advent är såååå mysigt och massor med glögg och pepparkakor är man värd att trycka i sig efter att gardinerna och ljusen är på plats! (och för all del även under själva pyntningen, men då får man hålla sig till glöggen utan alkohol så att man inte ramlar av stolen när man sätter upp gardinerna ;) )

    SvaraRadera
  8. Ok, känner att det råder en ganska enig syn ang denna Kajsa ( visst då, Jea? ;) men sen kommer vi till själva pysslandet. Här håller jag med Bitte, julgardinerna gör sig bäst oupphängda. Själva mysigheten med glögg & pepparkakor ja, här är ju Jea helt rätt ute! Men - något feglir med alkoholfri glögg, det förekommer då INTE i Larssons värld!!
    Sen vill jag bara säga att julegröt bör ätas under hela december. Med mycket kanel :)

    SvaraRadera
  9. Nilla; det vägrar jag att tro - vi drunknar ju i snö själva, så vi har nog behållit all vår snö. Skyll på fransmännen i stället!)

    Emelie; tja...typ.... lite permanentad så där?

    Larsson; men precis! Kunde inte sagt det bättre själv.

    Jea, du skulle ju, som du så klokt påpekar, aldrig putsat fönster i smällkalla vintern, så jag tror att du i så fall bara har de goda kavatsidorna. De som är förknippade med karameller.

    Anki; ett lite bokbål alltså? Om inte annat så borde det värma nu i snövädret!

    Bitte; inte om du sett mina snedsydda och framför-oputsade-fönster-upphängda. De andas mer anarkistisk rebell.

    Jea; hur menar du nu? glögg utan alkohol??? *kliar mig i huvudet*

    Larsson; precis (se ovan!).

    SvaraRadera
  10. Ja, men bara tills gardinerna är på plats, en ren säkerhetsåtgärd.
    Sedan går man in på de tyngre grejerna - Because you´re worth it! ;)

    SvaraRadera
  11. Eeeehm... Är det nu det inte är läge att bekänna att man inte har satt upp några gardiner alls? Varken juliga eller ojuliga...? Än mindre putsat fönstren... I år...?

    SvaraRadera
  12. Precis Lotti; det är nu det itne är läge. Om man inte är en mycket modig kvinna i och för sig.

    Ska vi enas om att putsa fönster är för mesar?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.