söndag 19 december 2010

Julstämning

Jag har nog skrivit att den känns lite, tja, bristfällig hos mig.

- Det här duger inte! sa jag till mig själv och tog mig i örat. - Nu ska du minsann skapa julstämning om du så ska förta dig på kuppen!

Men hur? Slakta julgrisen, städa julstädet, göra sillsallad, julsylta och brunkål? Jag rös. Det måste finnas ett lättare sätt, det kände jag långt in i benmärgen. Sen kom jag på det! Heureka!, sa jag andligen till mig själv och ilade iväg för att köpa julstjärnor. Jo för jag har nämligen en väldigt fin vit kruka som rymmer fyra stycken julstjärnor. Nu är i och för sig inte överdrivet imponerad av julstjärnor, men just i denna kruka gör de sig fint. Sen var det till och med så lyckligt att jag visste var denna kruka befann sig (det är minsann inte alltid jag vet var saker befinner sig, men nu gjorde jag det). Allt verkade alltså samverka till bjällerklangstämning så det sprutade likt en julgejser!

Julstjärnor är klena stackare som inte tål kyla. Alltså parkerade jag en uppvärmd bil precis utanför affären, rusade in, slet åt mig fyra stjärnor, galopperade ut (jodå jag hann betala), öste in dem i bilen och puttrade hemåt.

Kom hem, gnolade nuedejuligenochjulenvararändatillpåska, log hult mot hund och make. Här sparades minsann inte på julkänsleframkallande åtgärder! Plockade ur blommorna och stoppade ner dem i krukan.

"Flopp" sa det och alla bladen rasade av. Kvar stod fyra spretiga stjälkar med lite rött krafs uppepå.

Jag stirrade misstroget på krukan. Kände efter. Skapade denna julstämning?  Men jag kom fram till att den mer liknade en sorglig rest efter en tjernobyl-liknande katastrof, slängde liken och blängde bistert på allt som fanns i närheten. Maken hukade i sängen och drog täcket över huvudet, hunden gömde sig under matsalsbordet.

Alltså blir det ingen bild på juliga julstjärnor här. Jag slänger in en amaryllis i stället. Den är i digital form och således sitter bladen kvar. Än så länge.


Fast egentligen undrar jag om inte min julstämning mer illustreras av en mer denna bild? Karg, mörk, inget inställsamt julerött fjoms.

2 kommentarer :

  1. Förbaskade julstjärnor!

    SvaraRadera
  2. Jamen precis! Komma där och tappa bladen, vad är det för sätt?!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.