tisdag 2 augusti 2011

Drömmar

Första dagen på jobbet idag - slit och släp, ingen rast och ingen ro. När jag färdats hem på velocipeden föreslog jag för Huliganen att han kunde ju få ta hand om matte lite - det kunde så att säga vara payback-time för all frolic som funnit sin väg ner i hans hungriga gap. Han kunde ju springa lättare ärenden åt matte, fläkta henne med palmblad (eller stora funkiablad i sorglig brist på palmer)? Huliganen stirrade kallsinnigt och avfärdande på mig och fortsatte sin sysselsättning, nämligen att sova i solskenet på altanen. Skithund. Är det tacken, det?

Nåja, jag drömmer mig bort, bort till ledigare dagar. Som till exempel när maken och jag återigen hemsökte vårt västra grannland. Jojomensan, vi har fått vår beskärda del av tungomålstalande!

Fast först for vi till Helsingborg för att titta på Kärnan. Och det gick väl bra. Att titta , alltså. Andra prepositioner, "i" faller en ju osökt i tankarna, gick inte för Kärnan var stängd för renovering. Nåja, man har väl en egen historienörd i familjen, en som kan visa och berätta! Om Kärnan som var högt, men stängt.



 Sen så hittade vi till all lycka en basilisk också! Maken samlar nämligen på basilisker - ja är det inte skalbaggar eller riksvägar eller svenska 50-talsfilmer så är det basilisker. Medge att han har en bred intressesfär!


Sen gick vi in i Mariakyrkan. Där hittade vi inte direkt basilisker, men andra saker att titta på: votivskepp, såväl med som utan segel till exempel.







 Sen drog vi till Helsingör. Det var vi och ungefär halva Helsingborgs befolkning. På väg av båten mötte vi en stor del av Helsingörs befolkning som skulle in till Helsingborg. Jag, som är en klurig figur, kom på att om alla bara stannade där de var så hade det blivit betydligt tommare och mer angenämt på båtarna.

Väl framme i Helsingör, som är en förtjusande liten stad med gott om stockrosor ville maken att vi skulle gå på en restaurang som han kände till där man kunde få en delikat hakkeboef. Utmärkt idé! tyckte jag. Och visst var det, om det nu inte varit så att senaste gången maken var där var ca 1967 och han hade lite lätt dimmiga begrepp om var restaurangen befunnit sig. Vi hittade märkligt nog inte dit! Men det löste sig ändå, det blev frokostplatte så alla blev nöjda!




Efter inmundiga lunch gick vi för att titta på karmeliterkloster som är Nordens enda komplett bevarade medeltidskloster. Där kan man varje fredag och lördag kl 14 gå en guidad visning till det synnerligen facila priset av 20 danska kronor per person. Det var ingen rusning direkt, faktum är att åhörarskaran bestod av tvenne rekorderliga personer, nämligen a) maken och b) jag. Å andra sidan så är ju i synnerhet maken (fast även jag) så intresserade att farbrorn som berättade blev riktigt i gasen och höll på i över en och en halv timme. Kan varmt rekommenderas! Underbar miljö och väldigt intressant.











Tja och det var väl ungefär det. Hamlet hanns inte med den här gången, men Kronborg lär nog ligga kvar där det ligger.

4 kommentarer :

  1. Oj då, här har det sannerligen turistats! Ni är duktiga på att hitta och att titta. Och nu vet jag vad jag ska göra nästa gång jag åker till Helsingør (och det blir varken hakkebøff eller frokostplatte!)!

    SvaraRadera
  2. Helt rätt! Fick jag välja på hakkeboef och klostret hade jag alla gånger valt klostret.

    SvaraRadera
  3. Basilusk hade man ju hört talas om men en basilisk... Är det månne så basilusker ser ut?

    SvaraRadera
  4. Jea, kul att se dig igen! Tja, jag tror det finns en skillnad mellan basilisker och basilusker... men å andra sidan kan jag faktiskt tänka mig att en ovanligt elaksinnad basilusk kan se ut precis så där!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.