tisdag 17 juli 2012

Man kan lära sig mycket av korsord

Idag har varit en ganska så mycket innesittar-dag. Ja när man inte är ute och ränner runt med Huliganen såklart!

Vi har ett sommarprojekt, maken och jag - "i år ska vi bada - i havet!" sa vi till varandra någongång där i maj eller så, när hoppet om en varm sommar fortfarande levde.

- Och??!! tänker man kanske då, - vad är det för märkvärdigt med det då?? Men då ska man veta att det där med att bada i havet, det är inget som vi tar så lättvindigt på i den här familjen. Faktum är att jag kommer inte riktigt ihåg när det skedde senast...

Det ser inte ljust ut på badfronten, det gör det inte! För ända sedan jag blev stor nog att försvara mig själv har jag tvärvägrat att bada ute när det är så kallt att blodet fryser till is och skramlar runt i blodomloppet på en.

Alltså blev det lite andra aktiviteter. Garnrelaterat för mig - korsordsrelaterat för maken. Och tänk, då lärde vi oss ett nytt ord! Kesa. Inte direkt något som jag kunde tidigare, och inte maken heller. Han fick till och med gå till extremen att gå och slå upp det i ett riktigt lexikon, jag menar alltså ett sånt med blad i! Inte bara kolla på korsordslexikon på internet, nä verkligen öppna pärmar och bläddra lite högtidligt sådär.

Och då visar det sig att a) det finns ett ord som heter kesa och b) det betyder när kor och kalvar ränner iväg i full sprutt med svansen i vädret. Låter ju precis som Huliganen när han är på det humöret, men uppenbarligen anser lexikonet att det enbart är nötkreatur som kommer i fråga. Vore kanske något för språkvårdsnämnden?

Igår, då satt jag minsann inte inne- och blöt blev jag också! Fast inte i havet, utan av vatten ovanifrån när syrran och jag åkte till Köpenhamn. Det var dock bara en skur, men vi bestämde oss väldigt snabbt för att rusa in på Jensens Boeufhus och äta lunch eftersom vi var alldeles i närheten. Lite genomdränkta hann vi bli, men vi var glada ändå!

Ännu gladare blev vi av att traska ner i garnbutiken på Fiolstraede och det kan väl hända att det följde med ett nystan (eller 7) hem - som var gula!!! I kid you not.



Sen var det trevligt med en tur i Botanisk Have också. Det fanns inga förbudsskyltar om hundar, och dessutom serverar de vin utanför växthusen. Det är ordning och reda med danskarna.



Och just nu lyser solen, så man kanske ska passa på att ränna ut med Huliganen - se honom kesa iväg längs Kaprifolievägen??

6 kommentarer :

  1. Men nu förvånar du mig!!!
    Hade verkligen inte trott att du inte visste vad Kesa är!
    Fast det klart att jag kan det beror ju på att jag har en far som under hela min uppväxt sjungit och trallat.
    T.o.m. så mycket så att mina vänner lite försynt frågat om han varit full!!!
    Är det inte i någon av Taubes visor som lillkalven kesar i galopp?
    Jag började iaf tralla som bara den av ditt inlägg idag och det var iofs inte bara för det där kesa!
    Nej, garn kan få en att börja tralla tycker jag!!!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller absolut med om att garn kan få vem som helst att brista ut i skönsång ;-)!

      Min egen far sjöng mest om Jolly Bob, två blodröda segel, good night Irene (där fick jag mitt namn!) och sånt -så kesa hade jag totalt missat.

      Radera
  2. Jo, ordet kesa har jag hört sedan barnsben. Min norrländska mamma brukade säga : Nu kesar du runt som en nyutsläppt kalv igen :0)
    Visst är korsord lärorika! Men de ska vara svåra! Inte såna´där "fylla-i"-korsord.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Korsord är kul - och jag tror de är bra för att hålla hjärnan i trim. Vilket ju kan behövas emellanåt...

      Radera
  3. Lovely photos of you two sisters!!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.