Vi skulle nämligen på något alldeles väldigt trevligt med Ellenmamman och dito -pappan, en gourmetkväll nere i Gästisets vinkällare. Det var vi fyra, en massa stearinljus och ännu fler vinflaskor, kan man annat än trivas i en sådan miljö? (Tyvärr var det ingen vettig kamera med, så bilderna fick bli några mobilbilder).
Eftersom det bara för någon vecka sedan stått i tidningen att Gästisets köksmästare slutat var jag lite orolig för hur maten skulle bli. Det kunde jag lika gärna låtit bli! Denna helgen började en ny kock, och det gjorde han med en rivstart! ...och sedan bara gasade han på, genom rätt efter rätt. Vilken kock! Så ska en slipsten dras!
Nu kanske det är lite trist för alla andra att läsa om vad vi åt eftersom ni inte var med, men jag tänker ändå skriva upp det för att när man någon trist tisdagskväll när man knaprat i sig något oinspirerat ska kunna gå tillbaka och komma ihåg hur det var.
Amuse Bouché
Champagne André Clouet
Grand Reserve NV
Blanc de Noir
Blomkålssoppa med rökt Lax
2009 Fernand Engel
Riesling Reserve
Alsace, Frankrike
Tempererat Vildsvin med Rosmarinsås
Potatispuré och Grönsaker från den Skånska Myllan
2010 Bouquet des Garrigues
(Grenache, Syrah, Muscardin Dinsault och Counoise)
Côtes du Rhône, Frankrike
Utvalda ostar från Soldattorpets mejeri med
köksmästarens hemlagade Tomatmarmelad
2010 Kressman
Grande Réserve
(Sémillon)
Loupiac, Frankrike
Äppelkompott
med röda bär och choklad
Tokajer
Kaffe
Jag kan försäkra att efter det här var man inte ett dugg hungrig. Man kände inget behov av att uppsöka en korvkiosk eller så. Pizza kändes heller inte lockande.
Jag hade ju tänkt fotografera maten (ja jag är lite underlig med det där, jag fotograferar gärna mat). Men det blev liksom inte riktigt så, jag har var helt fokuserad på att njuta av varje munsbit. En bild finns dock. Men till och med där ser man att jag redan varit och nallat i soppan, innan jag hann hejda mig.
Blomkål, det låter kanske inte så upphetsande - men denna blomkålssoppa var skapad med himmelsk inspiration! Mmmmm ville man bara säga - fast det kanske mest lät "slörp" när den slank ner.
Men undra på att vi såg lite lyckliga ut!
Sen vill jag bara säga att jag gillar inte direkt vildsvin när man är ute i myllan och röjer runt, så jag tycker det är lysande att äta upp dem faktiskt. Och när vildsvin smakar så här, ja då kan till och med jag tycka att vildsvin har ett försonande drag (till skillnad från fästingar...). I alla fall om de befinner sig på min tallrik.
Så nu vill jag bara rekommendera er, om ni befinner er i närheten av Dalby, att äta på Dalby Gästis, ni kommer inte att bli besvikna, inte med detta geni i köket!
Oh my! It sounds wonderful! Even though Google translate has me wondering about 'temperate boar' and 'cheese from the dairy soldier'... However, my thesaurus suggests 'temperate' could be abstemious, restrained or sober; so I conclude that the boar did not drink the wine...leaving plenty for the dinner guests!
SvaraRaderaActually, I do think that the boar might have had some wine, it was delicious! "Tempererat vildsvin" apparently meant "slow-cooked" (but probably not in a Crock Pot...) and it was yummy!
Radera...but you are quite right - plenty of wine for us!
Sue got there before me, I was going to mention that dairy soldier and his temperate boar ... Good old Google translate ;)
SvaraRaderaIt does sound like a fabulous evening :)
It was a lovely evening! Actually the soldier had nothing to do with it, he merely built the cottage a long time ago, where the small local dairy now is. And I must say, I greatly prefer cheese to soldiers!
RaderaEllenmamman instämmer i hyllningskören. Dalby gästis är verkligen värt ett besök. Himmel så god mat nya kocken lagat! Och vinet! Och det undersköna sällskapet förstås!
SvaraRaderaDet var fantastiskt!
Radera