torsdag 6 maj 2010

Det är med viss tvekan

... som jag skriver dagens inlägg.

Jag har surfat runt på lite trädgårdsbloggar. Skrivna av folk som vet vad de gör. Som tar fantastiska bilder. Som utan att tveka rabblar latinska namn framlänges och baklänges, som gräver och bygger och fixar och donar. Som kommer ihåg vad de satte var och inte råkar rensa bort sånt som ska finnas kvar. Som har en plan med sin trädgård. Som har färgstämda rabatter och originella idéer. Som har mycket mindre kirskål än jag. Som inte har rabarber i sin rosenrabatt utan i en köksträdgård. Som har vita rabatter och rosa rabatter och exotiska träd och ingen mjöldagg och ingen svartfläcksjuka. Som har väldresserade mördarsniglar som vänder vid trädgårdsstaketet och invaderar grannens trädgård i stället. De har inte skånsk lera som är som cement i sina rabatter.

Det är väldigt roligt att läsa såna bloggar. Fast sen infinner sig en viss känsla av att ens egen trädgård inte är sån. Att det kanske är lite fånigt att skriva om sin egen trädgård.

Men sen kommer jag att tänka på att jag skriver ju om min hund - som verkligen inte är någon praktvovve om man menar lydig, väluppfostrad, och vältävlad och sådär. Och förresten så är han perfekt ändå. Dessutom är jag otroligt begåvad på att njuta av min trädgård (möjligen med undantag av kirskålen). Så äsch, jag fortsätter väl att lägga ut bilder.


Idag var en sån där dag där trädgården fick agera terapeut. Det hade varit stressigt, stökigt och intensivt på jobbet, ni vet när  hjärnan går på högvarv och ändå tycker man att man mest trampar vatten och inte kommer någon vart. Då är det väldigt skönt att kommaa hem och vanka runt i trädgården. Rensa ett litet ogräs. Pilla lite på pelargonerna i växthuset. Kasta en sur blick på tomatsådden som vägrar att ta sig.


Trots den skånska cementen i rabatterna så är det ju otroligt vad det växer ändå! Löjtnantshjärtan som blommar. Ormbunkar som ser ut som biskopskräklor.

Funkior som börjar sticka upp och kolla läget.


Den här bilden, den är till Anna-Karin! Hon för en oförsonlig kamp mot Apeldoorntulpaner, och jag kan väl medge att de inte är världens vackraste tulpan, men de är så snälla och trofasta, kommer år efter år. De fanns här när vi köpte huset för 26 år sedan och blommar fortfarande, trots skriande brist på öm omvårdnad varje år.

Jag försöker ju ändå plantera lite finare varianter av tulpan, men då går det så här:

Här satte jag fina rosa Angelique för något år sedan. Var är de nu? frågar man sig upprört. Klena rackare, de där.

Men ok, jag ska erkänna att OM de kommer, så är de rätt söta ihop med backsippa, till exempel. Pulsatilla kan man kalla den om man vill känna sig lite så där kunnig och begåvad.

Sen kan man kasta en blick på grannens magnolia som blommar så fint nu:

Därefter kan man titta på sin egen magnolia...

(Ja bilden är suddig - men den hade faktiskt inte blivit bättre om den varit knivskarp och klar).

Men sen har vi ju lite finare saker att titta på också - saker som jag inte kan ta åt mig äran av, utan som liksom fixat sig själv: I vårt gamla Cox Orange har en jordgubbsplanta planterat sig själv. Påhittigt får man väl ändå tycka?



Jag älskar aklejor! Och numera har jag aklejor på många ställen i trädgården, de sprider sig och korsar sig på det mest promiskuösa sätt. Alla är välkomna, hur lösaktiga de än är, jag är så lycklig att de trivs. Jag försökte nämligen i många år få in aklejor i trädgården. Jag köpte ihärdigt plantor och satte i min kombinerade rosen- och örtrabatt i gassande sol - lika ihärdigt dog aklejorna. Till slut läste jag på, och då visade de sig att de inte alls trivs i gassande sol. Aha! tänkte jag då, och planterade dem i lite vandrande skugga. Och hoppsan, hejsan, då visade det sig märkligt nog att nu, nu trivdes de. Så till den milda grad att de är närgångna mot en massa andra växter, men jag tycker som så, att plantor som trivs, de ska man låta vara. Därför får de fritt blanda sig med pioner, rudbeckior, narcisser, clematis och vad de vill.

Och nu har jag nog skrivit färdigt för idag, tror jag.

6 kommentarer :

  1. Vetduvetduvetdu!! Jag har aklejor i min trädgård!! I alla möjliga färger! Vita, blå, gulrosa. Jag har aklejor, jag har aklejor!

    Och... vilken fiffig jordgubbsplanta! Och så praktiskt att kunna ta sig en jordgubbe när man ända ska ta sig ett äpple liksom.

    SvaraRadera
  2. Nu är du väl ändå bra orättvis. Du har ju inte alls rabarber i rosenrabatten! Om rabarbern var där först, så måste det väl ändå tekniskt sett vara så att du har rosor i rabarberrabatten? Och så undrar jag ju lite tyst så där att det där om plantor som trivs osv, om det också gäller kirskålen?

    SvaraRadera
  3. Aklejor is da´shit!
    Hos mig trivs de även i full sol. :)

    SvaraRadera
  4. Modest som vanligt, Irene. Kan jag säga att om du bara snubblar runt i trädgården så gör du det med elegans - annars skulle du inte ha så där fina blomster. Är störtavundsjuk på den sista gruppen vita acklejaor - men det är nåt svärdsbladigt i den också. Snyggt och genomtänkt (mig lurar du inte ;-).

    SvaraRadera
  5. Tack för ett närmast helande inlägg!

    SvaraRadera
  6. Lotti: Bra! Jättebra! Jag förstår så väl din aklejaupphetsning.

    Bästa ordmärkare: nja, nu ska vi reda ut begreppen här. Gå till botten med det hela. Det är helt rätt att rabarberna stod där först, men då var det ju ingen RABATT förståruvälan? Då var det ju köksträdgård. (Eller skulle ha varit, det var mest en ogrässamling). SEN kom rosorna och DÅ blev det rabatt. Fattarunudå? När det gäller kirskålen är jag faktiskt kluven. För blommorna är väldigt fina och mycket vackra i en rosenbukett, så de har sin charm de också. Om de bara var lite mindre yviga av sig.

    Jea: vilket måste bero på att du har sån tumme med dem, de vill liksom vara dig till lags. Mig vill ingen vara till lags. Inte ens hunden (sa hon vemodigt)

    Nilla: Så snällt sagt! Fast det vita, det är faktiskt inte aklejorna som blommar, de har inte börjat än (men snart hoppas jag om baran värmen kommer tillbaka). Det vita är små flockblommig narcisser, som invaderats av aklejor, som är blå och rosa vill jag minnas. Tänk om de bara kunde ha vett att blomma NU, då hade det blivit jättefint ihop med narcisserna.

    Anna-Karin: Tack själv - jag kikade in på dina tulpaner... och blev vackert grön av avundsjuka!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.