tisdag 4 maj 2010

Oförenliga åsikter

Maken och jag, vi är ju oftast väldigt kompatibla:

  • han gillar skalbaggar - jag gillar hundar
  • han gillar exceltabeller - jag gillar rosor
  • han gillar att äta mat - jag gillar att laga mat
  • han gillar mig - jag gillar honom

Ja ni ser, det är som engelsmännen så poetiskt uttrycker det "a match made in heaven". Vi är som Yin och Yang. Knoll och Tott. Helan och Halvan. Åsa-Nisse och Klabbarparn.

Men det finns ett område där vi tycker helt olika. Jag tycker rätt, och maken tycker fel. Fast han vägrar inse det.

Nämligen om man är förkyld. Varenda människa begriper ju att enda rätta sättet att angripa förkylning är att dricka Kan-Jang, varmt te och att äta glass för att det kyler så skönt i halsen. Men maken, han envisas med att man ska äta c-vitamin och dricka varm mjölk med honung. Varm mjölk med honung - herregud det är ju så vämjeligt att man blir sjuk bara av tanken på det.

Ja alltså, jag försöker ju verkligen få honom att inse hur fel detta är, jag frestar honom med Kan-Jang och glass varenda gång han börjar låta täppt och snörvlig men han bara tjatar om sin varma mjölk och sin c-vitamin, han vägrar att lyssna på mig. Som vet bäst. (Som alltid, frestas man tillägga).

Ikväll kom maken hem och meddelade han kände sig lite rosslig. Frestande dinglade jag med Kan-Jangflaskan framför snoken på honom, men han sträckte sig bara efter tuben med c-vitamintabletter i hörnskåpet. Tuben var tom.

Maken stirrade vantroget på tuben och undrade sedan "vem lägger tillbaka en tom tub när man tagit sista tabletten?" Sen tittade han menande på mig. Jag påpekade raskt att det kunde ju vara vem som helst, och varför då inte han själv? Ett högst rimligt antagande, med tanke på att det är han som är c-vitaminaddict i det här huset, även jag för all del av ren solidaritet kan klämma en jag också om det kniper.

- Just det, vem som helst,  instämde maken och fortsatte att titta menande på mig.

På något vis känner jag mig fortfarande misstänkt här. Väntar bara på att han ska börja ta fingeravtryck, hålla vittnesförhör och sedan avslöja missdådaren. Som då inte är jag, vill jag verkligen poängtera.

13 kommentarer :

  1. Skit också. Jag som hälsade p här med både ambition och avsikt att hålla med dig. I allt och hela tiden. Ungefär som Bitte gör med mig! Vad det än gäller. Men, alltså du dissar min kompis till förmån för obskyra hokuspokusmedel. Då GÅR det ju inte! Jag älskar varm mjölk med honung. Jag kan liksom inte sälja min SJÄL!! Förlåt...

    SvaraRadera
  2. Aha, en maktkamp...varsin planhalva. Intressant....

    Alltså, JAG håller ju alltid på den som vinner och i det här fallet så är det....Irene!

    Klart som korvspad!!! Eller som Kan-Yang.

    "Varm mjölk med honung" - uschaligen va´ rääälit´ :(

    SvaraRadera
  3. Jag vill härmed dänga följande harang i skallen på Maken.

    Då jag har förankringar inom Farmakologin VET jag att c-vitamin har ingen som helst påverkan på förkylningars bekämpande. Det är visat i otaliga studier.

    När man är förkyld behöver man nässpray och alvedon. Punkt slut.

    Den allvetande har talat.

    SvaraRadera
  4. Och jag som nästan är läkare, veterinär osv (leg. näst., även titulerad Allmänspecialist) drar åt skärpet ytterligare ett hål: jag tror inte ett smack på Kan Yang och absolut inte på c-vitamin. Däremot på ginseng i förebyggande syfte. Och alvedon, never. Har läst in mig på paracetamol när jag jobbade med Ipren och tycker att paracetamol är en läskig substans som faktiskt tar livet av ett antal människor per år. Varm mjölk, Lotti, det är fina grejer det – men utan honung.

    SvaraRadera
  5. Ja alltså... Ipren DET är skit!
    Jea får migränliknande huvudvärk av Ipren (och nu skojjar jag inte!!!)

    SvaraRadera
  6. Lotti: jag förlåter dig! Jag misstänker att du är inledd i varm-mjölk-med-honungs-träsket i späd och påverkbar ålder av en vilseledd förälder.

    Larsson: Just det, nu är du sådär klargörande och avgörande som man bara kan vänta sig av en Larsson!

    Anna-Karin: vidarebefordrar dängen. Maken hälsar: aj! Själv säger jag: du glömde glass! Mycket viktigt.

    Bitte: Äh, ginseng. Nix, Kan-Jang ska det vara. Och glass. God och dyr och snuskigt fetmande. Varm mjölk....tututut...jisses...

    Anna-Karin OCH Jea: Ipren är bra, det tycker jag. Och i min blogg är det JAG som bestämmer. Enväldigt.

    SvaraRadera
  7. För övrigt låter maken förvånat hälsa att det var ju ett märkligt dividerande om Alvedon vs. Ipren, när han tycker att det märkligaste, det är ju hur man är funtad när man lägger tillbaka ett TOMT c-vitaminrör i skåpet. "Ja fråga inte mig, det kan väl DU svara på" säger jag menande då.

    SvaraRadera
  8. Jag tror det är samma vettvilling som sätter in tomma mjölkpaket i vår kyl.

    SvaraRadera
  9. Är med maken på ett litet, fast bara litet hörn. Honung kan jag inte med, men varmt te med en klunk whiskey i, det du - förkylningen är som bortblåst, åtminstone en stund ;-)

    SvaraRadera
  10. Anna-Karin; DET var MYCKET värre än ett sketet tomt c-vitaminrör! Tycker jag alltså. Så det så. Hälsa maken det Irené!

    SvaraRadera
  11. Får man ställa en enkel fråga?
    Hur kommer det sig att ingen misstänker HULIGANEN för tillgrepp av sista C-vitamintabletten....
    Där har ni min kvalificerade gissning på vem brottslingen är :0)

    Varm mjölk med honing - här är en till som vadat in i det träsket i unga år och fortfarande gillar att simma runt i det - kan dessutom meddela att jag med förtjustning drack varm mjölk med emsertabletter i, som barn - det ni!!

    Kan-Jang har jag prövat, hjälpte inte ett sk-t - sorry!
    Äter däremot äppelcidervinäger-kapslar sedan minst 10 år och har varit förkyld en gång på dessa år -trots giftiga barnbarn i min närhet.
    Håller dock helhjärtat med om glass-prylen!

    SvaraRadera
  12. Glass i stora lass, det är min melodi:-)

    SvaraRadera
  13. Anna-Karin: du menar Andreas?! Aha!

    Nilla: alltså jag är med dig, det är jag, men kan man utveckla metoden? Skippa teet, skippa whiskyn - och gå direkt på VINET!?!

    Jea: will do!

    Britta: smart! Han vore den uppenbarligen misstänkte - om han nått upp till skåpet, alltså. Sen vill jag bara säga: emsertabletter!!! Det fick jag alltid när jag var liten och förkyld. Och oleum basileum på en näsduk. Och Vic Vaporub på bröstet. Åh så nostalgisk jag blev nu.

    Kerstin: även min!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.