lördag 8 maj 2010

Lördagsledig

Kallt och småregnigt - men man är ju ledig, och då gör det inte så mycket. Inga särskilda måsten inplanerade heller. Det mest ansträngande idag är att komma på vad vi ska äta ikväll, maken vill dricka Alsacevin, så nu ska jag komma på vad som kan passa till. Sen pillar jag väl lite i trädgården. Köper mig kanske en ny pelargon? Ja vem vet vilka wild and crazy ideas som man kan få? Herregud, jag kanske rentav köper två?!

På tal om vin så kom jag igår hem till en något moloken make.

- Jag är bekymrad! deklarerade han och såg ut som någon som sålt smöret och hoppat över ån för att bita tjuren i de sura hornen.

Bekymret visade sig komma sig av att han nu ihärdigt suttit och läst in sig på bourgogneviner, jo för det ska bli en liten tripp dit vad det lider. Ska man åka någonstans så måste man sammanställa kompendier är makens fasta övertygelse. Gärna med många exceltabeller och skriva i storlek 8 punkter så man får plats med så mycket som möjligt i det 108-sidiga kompendiet. Tror ni jag skämtar? Ha! 108 sidor är standardnoteringen för en tredagarstripp till Alsace, till exempel.

Nåväl, i Bourgogne produceras några av världens dyraste (och - får man hoppas - bästa rödviner). I Côte de Nuits produceras viner som säljs för det facila priset av 10 000. Euro. (Herregud, tänk om man råkade välta ut ett glas av detta vin..). Det finns producenter som inte tillverkar ett vin som kostar under ett par tusen kronor flaskan.

En del av vitsen med bourgogneresan är att fylla på lite i vår vinkällare, så därför läser maken på. Då kan man ju tycka att det vore bättre att läsa på om viner i en prisklass som kan ha råd med, än att sitta och drägla över viner som aldrig kommer att passera huliganfamiljens läppar. Men maken, han är som förhäxad - han läser om vingårdar och producenter och områden. I sömnen muttrar han namn som Romanée Conti, la Tâche, Chambertin och Montrachet med med ett saligt leende på läpparna.

Sen vaknar han upp till den bistra verkligheten, kikar ner i plånboken och inser att någon Romanée Conti kommer aldrig att flytta in vårt hus. Därav den bekymrade minen.

- Äsch, vi kan ju köpa en bag-in-box, säger jag tröstande. Maken ser inte ett dugg tröstad ut, får jag väl medge.

Men ikväll blir det inte bourgogne, ikväll blir det Alsacevin, och det är inte dumt det heller! Om jag nu bara kan komma på vad jag ska laga, såklart.

PS. Det blir ankbröst - maken har just tjoat om att det vill han ha till pinot gris:en.

2 kommentarer :

  1. Tur för min ekonomi att jag inte är så kinkig på vinsorter.
    Själv har jag fredagskväll såhär på söndagen och sitter och delar ett glas rött med mig själv och kollar in vad som hänt er andra medans jag knegat på (och varit hallik till hunden inte att förglömma...)

    SvaraRadera
  2. Så du har fredag hela veckan? Låter perfekt! Måste vara lönsamt att vara hallick?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.