torsdag 13 maj 2010

Ekonomiskt nytänkande

Nu när det är sånt rabalder om euro och börsrally och Grekland och kalabalik i största allmänhet så kommer jag ju osökt att tänka på det där med ekonomi.

Jag har ett, tycker jag själv, kreativt sätt att se på ekonomi. Pragmatiskt men ändå nyskapande och omvälvande. Tycker jag då. Maken brukar mest skaka på huvudet.

I alla fall, i vintras tappade maken bort sin ena bilnyckel. Puts väck var den. Min omedelbara känsla var att det var oändligt skönt att det var han och inte jag, för är det någon som tappar nycklar i den här familijen så är det ju oftast jag. I alla fall, nyckeln var borta. Gått upp i rök. Gone with the wind. Maken ringde Volvo och efterhörde vad en ny skulle kosta. 3 500 kronor, meddelade han mig upprört. Rena rama rånet! Nyckeln fick förbli borta, men den upphittades någon vecka senare infrusen i en isklump på skjutbanan där maken varit och skjutit oskyldiga lerduvor.

- Så bra! jublade jag. Där sparade vi 3 500 kr, bara sådär. (Vad som var ännu mer fantastiskt var att nyckeln, efter att ha tinats fram, fungerade som om inget hänt, där fick då Volvo ett liten guldstjärna i kanten).

Sen gick det någon månad och sen var nyckeln borta IGEN!! Det är uppenbarligen en äventyrslysten och frihetsälskande nyckel det där. I det här fallet var skuldfrågan lite mer dunkel, det kan ha varit maken, men det kan faktiskt också ha varit jag som vimsade. Eftersom nyckeln sedermera återfanns i min golfbag så pekar väl en del på att det var jag. Men att det var makens fel förra gången, är otvetydigt. Eller o-tve-tydigt!! som jag sa med emfas på varenda stavelse.

Men nu skulle vi ju inte bråka om vems felet var, tyckte jag sen (eftersom ju bevisen onekligen pekade mot mig) - det som var fantastiskt var att nu hade vi ju sparat 3 500 kr igen. Vilket ju då med enkel matematik gör 7 000 kr.

Och då tänker jag som så att om alla greker tappar sina bilnycklar ett par tre gånger och skänker de insparade medlen till grekiska staten så borde väl skuldbördan minska ganska drastiskt?

8 kommentarer :

  1. Och vad tänker ni göra med era vunna 7.000? Tänk vad mycket roligt det kan bli: fler rosbuskar, intressanta böcker (skalbaggar eller rosor) eller, eller nu har jag det! Ett av de förfärligt dyra vinerna som maken deppade över härom dagen att han inte hade råd att köpa. Nu har han ju det!!! Hälsar syrran som också har ett ekonomiskt sinnelag: sparade pengar skall användas!

    SvaraRadera
  2. DET ekomomiska tänket gillar jag skarp. Så även jag undrar om ni ska hitta på nåt kul för dom 7000 som ni tjänat in.

    SvaraRadera
  3. Du är sååå smart! Du har löst gåtan till hela världsekonomin!

    SvaraRadera
  4. Men du är ju ett matematiskt snille!
    Hela världsekonomin kommer ju att göra ett gigantiskt krumsprång!!

    Åh, det här blir nåt att berätta på jobbet!
    *Borg, Borg vänta - jag har nåt att berätta!*

    SvaraRadera
  5. Annika och Kerstin: ja JAG tycker ju det. Ingen idé att låta pengarna ligga och mögla liksom. Pengar ska ut i rotation, skapa nya arbeten osv. Men maken verkar inte lika övertygad?

    Jea: Tack! Det är SÅ skönt när någon inser ens storhet.

    Larsson: Känns bra att veta att mina små tips kommer att hamna i rätt händer. Nu gäller det bara att Borg är lite mer av min ekonomiska kaliber och inser möjligheterna i det här, och inte är sån bakåtsträvare som Maken.

    SvaraRadera
  6. Du låter som min hovis. Stackars maken... din alltså. ;-)

    SvaraRadera
  7. Men Vän Av Ordning frågar: voffor skickade du inte Huliganen att leta upp bilnyckeln, han kan ju det?

    SvaraRadera
  8. Lotti: maken hälsar att det känns skönt att det är NÅGON som förstår hur tufft han har det som är gift med mig!

    Bitte: ja alltså, han gjorde vad han kunde; men första gången befann nyckeln sig utanför Staffanstorp och andra gången inlåst i min golfbag i bagageluckan i bilen. Det blev en övermäktig uppgift till och med för Spårfinnaren Huliganen.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.