måndag 14 juni 2010

Det finns skäl att vara tacksam

Ända sedan jag läste Lottis inlägg om hallongrottor och alla kommentarer om kakor och bullar så har jag gått och grämt mig lite.

Grämt mig över att jag faktiskt ÄR ett kakmonster, även jag försöker tämja det med hjälp av hela min pondus. Det hjälps liksom inte, emellanåt så bryter sig monstret loss och bara måste frossa i kanelbullar. Hallongrottor. Rabarbermuffins. Ja allt som kan benämnas kaka.

Det är liksom en olycklig kombination att ha denna kaklast och samtidigt ha mina viktproblem. Det är inte så att 1 + 1 blir 2. Det finns en multiplikatoreffekt i det hela vilket gör att en kanelbulle resulterar i 1 kg plus på vågen trots att bullen i sig själv bara väger en bråkdel av detta. Varför det blir så vet jag inte riktigt, men jag tror att det har något med relativitetsteorin att göra. Förmodligen är det integraler och primtal och sånt inblandat också. Kanske kvadratrötter också, men där känner jag mig faktiskt mer tveksam.

Sen är det ju inte bara det där med vikten, det känns lite barnsligt att vara så förtjust i kakor. Det vore ju oändligt mycket coolare att säga att "jag har en liten svaghet för selleri. Fast det ska vara gulstrimmig selleri som odlats i kalkhaltig mulljord helst". Det hade verkat vuxet och moget och som om man hade oerhört vältrimmade och exklusiva smaklökar. Inte kanelbullesmaklökar.

Sånt går jag och roar mig med att fundera över.

Men så idag så kom jag på; det finns faktiskt en sorts kaka som jag inte bara inte gillar, jag tycker de smakar direkt illa! Vilken lättnad, ni anar inte hur bra det känns! Tänk att lite nonchalant kunna svara att "nej tack, ingen kaka för mig - du har inte en bit selleri i stället?".



Tack gode gud för att det finns chokladbiskvier! Och för att de är så himlans räliga.

9 kommentarer :

  1. Åh Irene! Som jag känner med dig, och vet hur det är. Hur det känns när alla andra vältrar sig i karaktär och avhållsamhet medan man själv bara inte kan låta bli att ta en kaka, tårtbit, näve chips till. Tur ändå att vi har våra fyrbeningar som hjälper oss med viktkontrollen.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig!
    Som du ju vet så får jag ju inte äta sådana saker längre, men jag har en liten undran!
    Hur kan man komma på att klicka dit det där äckliga klegget på en kaka som annars skulle kunna vara delikat? Att sedan bestryka det hela med choklad som alltid faller av och eller klenar ner är ett helgrån!
    Som sagt jag kan inte ta selleri heller, men en näve med oliver med kärnan kvar; Det är delikatess!!!
    Tack för djupodlade matematiska beräkningar och visat skarpsinne!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Själv har jag en liten svaghet för kanelbullar, fast helst ska det då vara dina kanelbullar. Om de är gulstrimmiga eller inte lägger jag mig däremot inte i.

    SvaraRadera
  4. Hur ser en hallongrotta ut??

    SvaraRadera
  5. Ännu ett kakmonster räcker upp handen. Nu försöker jag baka kokoskakorna ur Annas kakbok, för de innehåller iaf inget smör eller mjöl, så man kommer ner LITE i kaloriinnehåll. Men de ersätter inte en gigantisk muffins med rabarber, hallon, vit choklad och kardemumma...

    SvaraRadera
  6. Jag är galet förtjust i att fika. Dock är inte kakor med sylt i/på min favorit. Men jag har inget jag tackar nej till, bara tycker mer eller mindre om.

    (Annika google på bilder på hallongrotta så får du se)

    SvaraRadera
  7. Jadu Lotti, fyrbeningar är bra till det mesta!

    Maja, jag håller med "äckligt klegg" är precis rätt benämning på den där smörkrämen som är inuti. Hu!

    Emelie, då får det bli såna när du kommer hem från Skottland. Men enbart för din skull, så klart!

    Annika, den ser alldeles, alldeles ljuvlig ut! Inte ALLS som en chokladbisvi!

    Anna-Karin, nu blev man ju inte sugen på en sån muffins. Inte alls. Inser du att nu sitter jag här och dräglar?! Och det är DITT fel!

    Alltså, Jea, är inte fika självaste meningen med livet?

    SvaraRadera
  8. Alltså nu börjar det likna nåt. Västgötaspets o tädgård. Och KAKOR! Men dom där biskvierna måste jag genast ge lite upprättelse, tycker nämligen att alla nonchalant talar om dom med ett orättvist förakt... Om den där smarriga krämen bara görs på riktigt hederligt smör och chokladen håller en viss chokladhalt så hamnar dom definitivt på topplistan! Men alla fuskare som tager vad dom haver typ sånt där rälit margarin borde hängas ut offentligt! Chokladbiskvi - ett delikat konstverk!

    Och det går INTE lika bra med selleri...

    SvaraRadera
  9. Mags, du menar SÅ alltså...hm... intressant! Du menar att jag baktalar chokladbiskvierna alldeles, alldeles orättvist? Du menar att det finns hopp om att jag skulle lära mig att tycka om även dessa? Om gjorda på riktigt smör?

    Fast... då har har jag ju inget alls alibi för att vara ett icke-så-monstruöst-kakmonster.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.