tisdag 22 juni 2010

Det är ju inte därför

...som jag älskar rosor precis.


Svartfläcksjuka - detta gissel. Är man nu renlärig och ordentligt så ska man plocka vartenda angripet blad med sina små liljevita fingrar (som blir blodröda efterhand som man river sig på taggeländena) och sedan stoppa dem i en påse (nej inte fingrarna!) och slänga dem, allt för att svampsporerna inte ska ligga kvar i marken och besmitta rosen i efterföljande led allt intill domedagens ankomst.

Kommer jag att göra detta? Tja knappast. Antingen gör jag inget alls, eller så sprutar jag något ohyggligt giftigt och antagligen ohyggligt dyrt på dem.

Men nu villade jag in mig i svartfläcksjuka och let's face it; ju mindre man pratar om det, ju bättre är det.

Nej det är ju för det här som jag älskar rosor!
Crown Princess Margareta - henne kan man inte få för mycket av! 
 
Och här har hon minsann fått den mogna kvinnans charm. Precis som hennes matte (försöker jag intala mig i alla fall)
 
Skulle man mot förmodan få tillräckligt av henne så har även min Ghislaine de Féligonde börjat blomma. Hon är oemotståndlig som knopp, men där får man nog säga att hon blir mer och mer bedagad vartefter hon slår ut - dålig hemmablondering av knopparna tycker jag nog. Alltså visar jag bara henne i det sötaste och knoppigaste stadiet.


Sen så är det ju också för det här som man vill ha rosor i sin trädgård:
För en gång skull har man lite nytta av sin kirskål

 

10 kommentarer :

  1. Åh, din mogna ros är helt underbar i sin färg och blomning!
    Själv har jag bara lyckats med törnrosorna på kolonilotten (de stod där innan jag/vi kom dit) och en "engelsk tea ros" från min gammelmormors gård som dess emellan bott hos mormor- mor & far och nu hamnat på kolonin. Jag kanske ljuger när jag skriver engelsk tea ros, men det VILL jag tro att den är!!!
    Den doftar underbart, men ser lite halvt om halvt skräpig ut! OM jag lyckas fota den i år så kanske du skulle vilja ta en titt och säkerställa dess engelska härkomst???;)
    Kram

    SvaraRadera
  2. vilka fina rosor - kan nästan känna hur de doftar! Kram Annika

    SvaraRadera
  3. Som du ser väljer jag att högaktningsfullt IGNORERA inlägget om millöpning. Nej nej nej, det såg jag inte. Och jag har INTE ågren heller. Det här, ett inlägg om svartfläcksjuka och kirskål- m y c k e t trevligare! Sånt har jag också. Då har vi ju ännu en sak gemensamt. Jättetrevligt, tycker jag.

    SvaraRadera
  4. Tänk om det ändå fanns doftblogg...

    SvaraRadera
  5. Emelie; ja just precis! Vad är det för konstigt med det? vavava!!??!!

    Maja: jag hävdar alltid att det som man vill det ska vara, det är det. Herregud, vad är det för kul att vara envåldig härskare i sin trädgård om man inte får bestämma? Så nu bestämmer vi att det är en tea rose.

    Annika; Margareta, hon doftar minsann, men Ghisalaine hon är rätt så doftlös, faktiskt.

    Lotti, visst är DET trevligt! Jag har mördarsnigar också! Mjöldagg. Fläderskott. Åkervinda, snärjmåra och maskrosor. Kan även detta vara något som vi kan enas om?

    Larsson; precis! Tänk så härligt det hade doftat när man lagt ut bilder på sin genomblöta hund som just tagit sig ett dopp i Stenbrottet, till exempel. Härligt!

    SvaraRadera
  6. Kommer hon pa inkallning ocksa?

    SvaraRadera
  7. Fnissar. doftblogg...

    själv tycker jag att rosor är vackra men ett skit att hålla på med. Jag gör ALLT för att de som förra ägarna planterat ska dö i min trädgård... En trädgård ska vara skön att vara i - INTE STICKIG!
    Närå! Det klarar jag av så bra själv att vara om jag inte rakar benen, så det så!!!

    SvaraRadera
  8. Eh... Mjölhejsantjossan vet jag inte vad det är men Maskrosor! Det VET jag att jag har. Mördarsniglar har jag visserligen inga, men jag kanske får vara med i klubben ändå?

    SvaraRadera
  9. Emelie, nja, det kan jag väl inte påstå...

    Jea, du måste tänka utanför boxen! Tänk inte att stickigt är oskönt, tänk att stickigt är SKÖNT! Hade du varit fakir så hade du minsann uppskattat stickigt. Det gäller bara att vidga vyerna!

    Lotti, du får vara hedersmedlem! Eller kanske hang-around? Rätt vad det är så kommer mördarsniglarna ska du se, och då kan du bli fullfjädrad medlem.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.