lördag 26 juni 2010

Dramatik i trädgården!

Det är en solig och skön dag, midsommardagen och man njuter av livet. Tänker på hur trevligt det var igår hos syrran och med Ellenbebisen med föräldrar, med hunden och maten och snapsen och ölen och sillen ochochoch... man strosar runt. Njuter av att maken klippt häcken.

...och så! Plötsligt! man stannar till. Man tror inte sin ögon. Man stirrar vantroget. När man har stirrat färdigt och insett att jo, det man inte vill se, det är precis vad som står där och hånflinar mot en i rabatten, ja då galopperar man in i huset och utropar "det har hänt något förfärligt!" för maken. Maken bleknar, han hinner tänka att det har varit översvämning i vinkällaren, innan jag berättar vad jag sett.

Och vad har jag sett? Jo detta! (Här varnas känsliga läsare, bilden kan upplevas som otäck):

En gul tagetes!!!

- Ja vaeremededå, undrar maken som inte förstått vidden av katastrofen, du gillar ju tagetes?

Jamen herredumilde, jag gillar ju småblommig tagetes! Småblommig och krydd-doftande och söt. Inte illgula tråktagetes förklarar jag. Maken verkar märkligt opåverkad utan tycker att "då får du väl reklamera tagetesen då".

- Jaha, säger jag upprört, så du tycker jag ska gräva upp tagetesen och skicka dem till Hammenhögs och ampert påtala att de sålde en påse som var märkt med "småblommig tagetes" och som dessutom hade en bild på denna ljuvliga tagetes på framsidan, och sen så visar det sig när jag sått, vårdat, omskolat och utplanterat att det var en tråktagetes i fårakläder? Tror du att de kommer att rycka ut och omplantera hela min trädgård med småblommig tagetes? Va??!!

Sen inser jag att hos maken är föga tröst att finna, så jag vänder mig till min trogne vapendragare, Huliganen.

Han ligger där och ser ut som en liten sfinx. En klok och genomskådande sfinx. Han begrundar min vånda.


Sen säger han att han förstår min upprördhet. Att jag är ur balans. Men - säger han sen - det är nog bäst att du tittar på lite rosor och sånt, då blir du lugn igen. Gud så klok han är, den hunden!

Jag tittar på Coniston och känner redan att jag blir lite lugnare:


Sen tar jag mig en titt på Compassion, och förutom färgen då, som faktiskt gör mig lite, lite upprörd igen, så förstår jag ju att den här rosenterapin, den är bra för trassliga tagetesnerver:


För säkerhets skull tar jag mig en titt på Eden rose


och Iceberg också


Sen så är det bara en liten, liten sak till som krävs för att jag ska ta det här tageteshaveriet med jämnmod, nämligen att sniffa lite på lavendeln (eller lavendelen som vi säger här i skåne) som nu är på gång att börja blomma:


Så! Nu är jag åter mitt blida, saktmodiga jag. Mild och vän som en västanfläkt strosar jag genom trädgården.

Och den kloke hunden, han får såklart lite kli på magen för att han hittade lösningen på bryderiet.


Det får inte maken.

7 kommentarer :

  1. Alltså... Jag tyckte den gula blomman var rätt gullig. Nästan lite pussvänlig. Får jag inget kli på magen då?

    SvaraRadera
  2. Tycker den var gul och fin som en maskros jag! :) Ros som ros...

    SvaraRadera
  3. Jag och en kompis jobbade på en handelsträdgård (www.basilika.nu som för övrigt är värt ett besök för den fina miljön och olika tomatsorter, men iaf...), då kom vi fram till att även gula och orangea tagetes, brunröda och gula penséer är fint i "rätt sammanhang", tänk på det!

    SvaraRadera
  4. Lotti, du är ju lite långt borta, men kanske jag kan be Hovis klia som ombud?

    Jea, du har ju i och sig rätt - men när man väntat sig småblommig tagetes och hittar det här i sin rabatt, jag då blir man lite förbluffad. "Du kan gärna pinka på den" sa jag till Huliganen.

    Jenny, nu blev jag ju nyfiken och gick in på Basilikas hemsida och känner att detta måste bli en sommarutflykt. Så att jag kan glömma de gula tagetesen, åtminstone för en stund.

    SvaraRadera
  5. Åh, kära Huliganmatte!
    Har du verkligen lärt honom att kissa på befallning?
    Jag har en vän som faktiskt lärt sina hanhundar detta!!! Själv säger jag till min "drottning" (Cruella de Queen)Raja att hon måste vänta tills vi passerat de flesta lägenheterna i vårt radhusområde innan hon får huka sig. Om ingen odresserad hane varit framma innan så brukar det lyckas!
    Ge den där vännen du har en extra klapp från Raja och hennes matte!

    SvaraRadera
  6. Upptäcker till min fasa att det inte finns någon Frühlingsduft!

    För övrigt förstår jag precis känslohaveriet. Måste ju ha varit alldelels alldeles jättehemskt...

    SvaraRadera
  7. Maja, Huliganen tar gärna emot en klapp. Fast jag måste nog erkänna att han liksom är mer fri i sitt pinkande, än att alltid vänta på "varsågod"... fast vi försöker ju avhålla oss från alltför frikostigt skvättande överallt!

    Mags, det känns så SKÖNT att veta att någon förstår hur uppslitande det här var! Faktiskt så uppslitande att jag kanske måste gå och inhandla mig en Frühlingsduft? Man vill ju inte förskräcka sina läsare, menar jag. (Fast jag HAR fler rosor än de som visades här, men jag tänkte liksom smyga in dem vartefter, så att det liksom inte märks hur rosenrasande jag är...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.