onsdag 20 oktober 2010

Jag ÄR lugn. Sådetså!

Det kan tyckas att det varit lite tyst, rent bloggmässigt så att säga. Detta beror inte på att jag liksom nått det stadiet där jag sagt vad jag ska säga här i livet och hädanefter endast deltar som en milt leende (men tyst) åskådare, ånej. Jag lär nog ha synpunkter in i det sista om jag känner mig själv rätt.
Men tiden går åt till annat just nu. Ja, jo, jobbet såklart. De’ e’ mycke’ nu, skulle man lugnt kunna säga. Fast det är annat som upptar mina tankar och min tid.
Nämligen Photoshop Elements, detta vidriga bildhanteringsverktyg!
Alltså, jag anser mig vara en någorlunda kapabel kvinna, inte överdrivet datanördig, men man rattar väl runt de vanligaste programmen i alla fall.
Men det här!!! Jag sitter där och pillar och knåpar och med jämna mellanrum hörs stånk och stön och kanske ett eller annat litet svärord också. Det är då maken (som känner sin fru) kommer löpandes och lite oroligt undrar om vi nått det stadiet ännu där datorn ryker i golvet
- Ånej, svarar jag avmätt då. Jag har väl aldrig slängt någon dator i golvet i ren frustration.
OK, en eller annan tallrik har väl rykt, och man har väl sparkat på ett eller annat dött ting, men för övrigt är jag en ytterligt balanserad och förnuftig person.
Fast jag får ju erkänna att måttet nästan var rågat igår – här försöker man fixa till ett porträtt av sonen så att han ska bli svartvit, medan ögonen ska bli knallturkosa (ja hur jag kom på det vet jag inte, men skit i det, nu var det meningen att det skulle bli så. Och det blev det inte – det var frustrationen sprutade likt en gejser över huliganhemmet).

Är det tacken det? Man sitter där och petar och med millimeterprecision klipper ut ögonen och gör ett layer av dem och försöker fixa färgen och ta bort den i resten, också blir hela sonen liksom mer neonfärgad – hur snyggt är det?!
Det måste ha varit en sadist som kom på det här – i alla fall en vars hjärna inte fungerar som min.

11 kommentarer :

  1. Bara en fråga... jobbar du i rätt lager, lilla gumman? säger "den vana photoshopanvändaren" lite så där lagom retfullt... Alltså, det där du beskriver klarar inte jag heller, om jag inte har beskrivningen mitt framför ögonen. Så misströsta inte Irene, om tre fyra år klarar vi säkert det båda två!

    SvaraRadera
  2. Jag kan ingenting av det där med photoshop och idag kunde jag knappt läsa din blogg!
    Varför så små bokstäver???
    Hoppas på "vanlig" storlek i fortsättningen, annars så får du erbjuda uppläsning av aktuell blogg vid, ska vi säga 21.00-tiden på kvällarna! Tack på förhand från hon som gissade sig till dagens innehåll!
    Kram Maja

    SvaraRadera
  3. Photoshop är ett SVÅRT program! I senaste Populär Kommunikation fanns just en artikel som beskrev det du försökte göra. (Själv giter jag inte lära mig, utan lämnar glatt sådant till layoutare). Jag tar en kopia till dig!

    SvaraRadera
  4. Angela; huvudet på spiken, oh du visa photoshopguru! Jag är alleles säkert i fel lager, fast jag tycker jag är i rätt. Jag sliter mina (nypermanentade) hårtestar - de få som finns kvar efter det här.

    Maja; f'låt! Blev ett misstag där... jag kan ringa dig vid kvart över nio, ungefär? ;-)
    Ett tips är annars om saker är för smått på skärmen: ctrl plus +, eller (om man kör mac) kringla plus +.

    Anna-Karin; hear, hear! Och ja tack!

    SvaraRadera
  5. Men neonfargat kunde val vara snyggt?

    SvaraRadera
  6. Gör så att du tar upp bilden i PS. Markera allt i bilden. Kopiera. Öppna nytt. Kopiera in. Gör ena bilden svartvit.

    Dra sen över den den svartvita bilden över bilden i färg (med flyttapilen).

    Ta sen suddmarkören & sudda där du vill ha färg.

    Kram LISA

    SvaraRadera
  7. Emelie; på din bror?! Har du sniffat för djupt i kemikalierna på labbet??

    Krutrut; tack! Detta ska prövas - skönt med lite proffshjälp.

    SvaraRadera
  8. Eller gör så här; Öppna bilden, välj Lager/Duplicera lager. Välj Bild/Justeringar/Svartvitt eller gör bakgrundskopian svart/vit på annat lämpligt sätt. Välj suddgummit och sudda fram det du vill ha i färg. Råkar du sudda för mycket välj Redigera/Stega bakåt. Klart! Så enkelt att t o m jag klarar det utan beskrivning...

    SvaraRadera
  9. Angela; jag bugar mig i djup beundran. Du kan hädanefter förvänta dig att få lösa alla mina photoshopproblem, det blir väl kul?

    SvaraRadera
  10. Att (försöka) lösa dina photoshopproblem (konstigt ord) gör jag med glädje ;-). Nu är jag i och för sig ingen expert, men jag pluggar allt vad jag kan... Men just det där med lager tror jag snart att jag börjar förstå. Snart, inte än...

    SvaraRadera
  11. Angela, du menar att det finns ett ljus i tunneln? Ett lager av ljus?!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.