tisdag 12 april 2011

Belöningar

Idag har det regnat hela dagen. Kallt och ihärdigt. Då kanske rubriken får er att tro att jag tänkte belöna mig själv med lite chokladpraliner, rött vin och så? Fel!

Nix, rubriken syftar på gårdagen. För det var ju igår, när det var skönt och soligt som vi hade kurs som tur är. Och temat för dagen var dels belöningar, dels lite grundmoment. Nu rörde det sig faktiskt inte om chokladpraliner då heller, märkligt nog. Det var ju hundarna som ska belönas - och frågan var ju när, var och med vad? Vad gillar våra hundar bäst? Leksaker? Godis? Kampa?

- Det ska vara GOTT om det är godis påpekade instruktören med emfas. Huliganen nickade belåtet och instämmande. Jag skruvade lite generat på mig och klämde lite på de fantasilösa frolicbitarna som jag hade i fickan. Det hade liksom inte funnits tid att fixa till något mer delikat, ankbröst eller lammstek, till exempel.

Som tur var är ju Grannen en redig kvinna och hon hade med sig varmrökt bog. Helt skamlöst tiggde jag lite bog av henne och jag måste ju säga att vad Huliganen beträffar så hade han gärna bytt matte rakt av till en som har större förstånd på det där med belöningar. Det var ju väldigt vilken fjong han fick i steget och det var ju en fröjd att se honom gå slalom mellan andra lockelser som han inte skulle bevärdiga med en blick... han hade varmrökt bog i blicken och såg rentav lite lydig ut alltemellanåt!

Faktum är att det är en väldigt trevlig kurs med en bra instruktör - man känner sig peppad och glad och på hugget när man åker därifrån. Och sen så sover man gott i soffan. Både den belönade lille Huliganen och  hans matte.

5 kommentarer :

  1. Som en kurs ska vara kan man konstatera då! :)

    SvaraRadera
  2. Och som vanligt, Jea, så konstaterar du så rätt, så rätt!

    SvaraRadera
  3. Det där med belöningar är jätteviktigt, åtminstone för hundar som inte är galet taggade på uppgiften. När jag har valp- eller nybörjarkurser brukar jag göra en liknelse med arbetslivet.

    Vilket ger bäst resultat?

    Om chefen säger:

    "om ni jobbar över och gör klart det här jätteviktiga jobbet i tid så får ni varsin knäckemacka med ost."

    eller

    "om ni jobbar över och gör klart det här jätteviktiga jobbet i tid så bjuder jag på en god middag på krogen på fredag."

    SvaraRadera
  4. Klok instruktör :0)
    Godis ska var GOTT - matbelöning ska vara SUPERGOD - verbalt beröm ska ges med äkta känsla. Berömmet ska rinna över din hund som honung - den ska suga upp berömmet med varje por och känna hur in i bänken nöjd du är med din vän.
    Ofta berömmer man för "hastigt".
    "Bra"!, "duktig! Och så hastar man vidare med stora kliv - nä, ta dig tid - smek hunden, kuttra med den...
    Korrigering ska ges kort och koncist - och med en sjujädra timing!

    SvaraRadera
  5. Lotta; inte blir det mycket övertid för en knäckemacka på den här fronten i alla fall!

    Britta; Precis, det är ju så - det vet man. Ändå har man så lätt att glömma bort det.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.