söndag 12 september 2010

Havängshelg

Och vips så går det ett år, och vips! så är det dags för den årliga Havängshelgen.

I år höll det på att bli katastrof! Ja det är knappt jag hämtat mig ännu - jag blir darrig och alldeles kallsvettig när jag tänker på det. En Mycket Ordentlig Person (min blygsamhet förbjuder mig att tala om vem...)  hade på sitt vanliga kompetenta sätt skrivit ner och mailat ut vem som var ansvarig för vad i denna årliga matkavalkad. So far, så good - men sen så var det någon, ja mitt minner sviker mig på punkten vem det var, som mot all rim och reson och mot alla skrivna instruktioner gjorde efterrätt i stället för förätt!!! Kan det ha varit jag?!? Man kan knappt tro det, men tja... äsch nu stryker vi ett streck över denna sorgliga incident.

Herregud, nu var goda råd dyra, nu stod vi där med två efterätter och ingen förrätt. Men lugn, bara lugn - vi löste den gordiska knuten!

Det blev knäckig äpplekaka till eftermiddagskaffet och sen tog vi efterrätt nummer två efter huvudrätten, och förrätten, tja, det får väl bli en annan gång.

Efter äpplekaka fick det bli dags för lite rosa bubbel - dels för att lugna nerverna, dels för att - som traditionen bjuder - skåla för absent grandmothers. Jo för i år har vi åter en mormor i vår mitt - en som fick ränna iväg till Norge på barnbarnsdop.

Skål och grattis, mormor Å!
 
Sen blev det sedvanlig promenad, man måste ju göra plats för maten! Och att promenera nere vid havet i Haväng, ja det är minsann ingen uppoffring. Det är mycket som måste beskådas. Beundras. Fotograferas. Ja det kan väl hända att jag löpte lite amok med kameran och kom lite på efterkälken emellanåt...


















Det är en ljuvlig årstid, sommaren hänger kvar, men bara i allra yttersta fingerspetsarna, och hösttecknen börjar visa sig.



Rätt som vi gick där mötte vi en rackarns liten trevlig hund, en Lancashire Heeler. Den fick man ju hälsa på - den visade gott gry, nämligen vätstgötapestgry. "Vill du följa med hem?" frågade jag, men han var strängt upptagen med att skutta vidare.



Så då gick vi tillbaka till stugan och fortsatte lugna nerverna med en liten drink. En dry Martini till exempel.


Och sen så blev det ju mat! Som tur var hade Karin inte glömt bort och villat in sig, utan det blev rosmarinkryddad oxfile med portvinsås och spenat-och-parmesanfylld pasta. Alltså, detta var inte det minsta räligt! Inte alls!


Sen så höll det på att inträffa en kalamitet till! Ja detta var en nervslitande och spännande helg, det framgår väl med all önskvärd tydlighet? Vi höll på att inte hitta korkskruven! Och hur skulle det då kunna bli lite muscatvin till desserten? Alltså dessert nummer två, om man nu har lite svårt att hålla räkningen. Och den gick inte av för hackor, den desserten!



Därefter blev det lite spel, och mitt lag vann! Då gick jag och la mig, man vill ju liksom sluta när man är topp.

På morgonen traskade jag ut i en ny och strålande sommarmorgon! Små lätta moln, precis såna som Pugh Rogefeldt sjöng om en gång på urtiden.


Spegelblankt låg havet i den alldeles stilla morgonen...


Jag roade mig med att fotografera ungefär sjuttiofnutti staketstolpar, och såg att det kan vara vackert att vara både sliten, grå, rynkig och mossig. Det känns ganska trösterikt, måste jag säga.


Så nu har jag morgonvandrat längs underbara havsstränder en hel vecka, och det har varit fullständigt sagolikt. Imorgon blir man attackerad av en ny dag. Närmare bestämt en måndag. En bokslutsmåndag...

8 kommentarer :

  1. Vilka underbara bilder och vilken härlig helg du haft

    SvaraRadera
  2. Beautiful photos ....and is that a Swedish Applecake I spy there?!

    It's a family favourite here.My mother-in-law gave me the recipe many, many years ago. Everybody loves it, but no-one knows where the recipe came from or if it's even Swedish!
    Have a great week :D

    SvaraRadera
  3. Vilka fina bilder! :) Och dessutom en Lancashire heeler. Har bara känt en av sådan ras, meeeen så trevlig liten brutta det var! ♥♥♥

    SvaraRadera
  4. Jag tycker ni har uppfunnit en ny Havängstradition med ratad förrätt och två efterrätter! Jag tror jag kunde leva med en sådan diet.

    För övrigt hävdar jag att det INTE är en draja utan en manet i glaset.

    PS: Förstår inte vurmen för egensinniga små hundar med ben som glider utåt alltefter åren går i din blogg? Vad är det för fel på labradorer?! ;)

    SvaraRadera
  5. PS 2: Efterrätt två ser väldigt spännande ut, är det nötter i någon sorts kladdig kaka? (Din äppelkaka var formidabel, så jag tigger gärna bägge recepten)

    SvaraRadera
  6. Annika; ja det var inte dumt alls! Jag önskar bara att du också fått ha en sån helg - i stället för du-vet-vad...

    Nutty Gnome; Absolutely! And if I may modestly say so, it was a cracking great applecake. However, now it is no more - which is the sad fate of applecakes! I hope and trust that you too will have a great week.

    Jea; det här var ju mer en liten brutte än en brutta - men synnerligen trevlig var han. Ja, jag erkänner: jag är nog lite sugen på en sån...

    Anna-Karin; jag kan väl för bövelen inte ha en hund som har längre och snyggare ben än jag själv?! Hur tänkte du nu? En labrador kommer INTE över min tröskel, det ska vara hundar med korta, knubbiga ben. Som jag själv. Och ja, efterätt två var en slags mörk chokladbotten med vitchoklad-med-nötter-uppepå-lager. Smaskig! Ska se om jag får receptet, i så fall delar jag med mig. Generös (och kortbent) som jag är.

    SvaraRadera
  7. Inser lättat att vi inte tillhör samma kompis gäng....då hade vi nog haft BARA efterätt och bubbel, det hade vi ju så klart inte glömt....ja även icke bubbel som vin tex.
    Så det är så man gör sig snygg?! Man jämför sig med mossiga staket stolpar och umgås med kortbenta vänner. Japp, det går nog att ordna!
    Jag är också den som kommer på efterkälken, fastnar i linsen liksom. Tror du man lägger märke till fler detaljer i naturen när man har kameran i full beredskap? *funderar* Kommer liksom aldrig ikapp sällskapet :D

    SvaraRadera
  8. Anki; ja det gäller ju att välja sina jämförelseobjekt med omsorg!

    Ja, jag tror i alla fall att man ser saker på ett annorlunda sätt, fler detaljer, udda vinklar - men å andra sidan så missar man ju kanske en del av överblicken. Och en del av samtalen med övriga deltagare i promenaderna...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.