fredag 25 februari 2011

Idag är det fredag

...och inte vilken fredag som helst, om man nu trodde det. Ånej, idag är det en Jubileumsfredag! Det var nämligen fredagen i vecka 8 för åtta år sedan som såg slutet på en era och början på en ny. Efter den blev livet sig aldrig riktigt likt.

Jo för det var den fredagen som Huliganen flyttade hem till oss! Ja, vi visste ju inte att han hette det, utan vi trodde att han hette Hampus.

Hela familjen packade in sig i bilen och körde till gården där Huliganen är uppväxt. Där bodde han med sin mamma som hjälpte till med korna och med sina syskon, och med sina förfärligt trevliga uppfödare. Dit åkte vi och hämtade hem en liten valp, en med vippöron och liten, liten svans. En som fick sitta i mitt knä på hemresan och som med nöd och näppe klarade sig från att bli åksjuk.

När vi kom hem la jag mig på knä på golvet och tänkte sätta ner Huliganen. Han tittade sig lite misstänksamt omkring och vägrade lämna min handflata. Där stod han ett tag och begrundade omgivningarna. Sen klev han av och tittade på mig. Jag tittade tillbaka och tänkte "Hjälp! vad har jag gjort?? Jag kan ju inget om hundar och ännu mindre om valpar!".

Sen åt vi kvällsmat och Huliganen satt på dörrmattan vid köksdörren. Vi lade upp en strategi. Vår hund skulle bli väluppfostrad. Inte tigga vid bordet. Inte skälla. Inte bete sig. Jojo. Huliganen satt där så lugnt. Vi tänkte att "det går ju bra, det här!". Detta var dock lugnet före stormen.

Efter någon dag ringde jag kompisen med västgötaspets och frågade "ska de bitas?? Hela tiden?" Hon skrattade rått men hjärtligt och meddelade att när man har en västgötaspetsvalp i huset så är man alltid lite lätt blodig kring anklarna. Det hörde liksom till. Att han bet tag i bordsduken och hängde i krokig arm i den var också något man fick räkna med.

Nästa grej vi undrade över var det där med valphage. Vi hade ju tittat på filmer om hur man handskas med valp. Vi hade läst böcker. Vi hade pratat med folk. Och alla källor sa samma sak; gör en valphage av kompostgaller så valpen har en trygg plats att dra sig tillbaka på. Alltså for jag ner till stan och köpte kompostgaller. Buren skulle stå i vardagsrummet var det tänkt, för där satt vi ju på kvällarna.

Huliganen blev djupt upprörd och förorättad. Vafalls?! Hade han kommit hem till oss för att bli inburad? Nästintill kedjefånge? Inlåst och nyckeln bortkastad? Näminsann, det tänkte han inte finna sig i, talade han om i ganska högljudda ordalag. Han kom dock snart på att man tar inte en vättevalp där man sätter den, ånej. Om man nu var inburad så fick man väl flytta på buren? Så han körde runt med den i hela vardagsrummet. Då förankrade vi buren i elementet och talade om hur mysigt det var där inne, med säng och filt och leksaker och allting. Huliganen lät meddela att om det nu var så mysigt så kunde vi bo där. Han tänkte inte göra det.

Vi började gripas av en svag känsla av att det nog var en rätt självständig liten valp som flyttat hem. En med åsikter. En med massor av energi och leklust och alldeles, alldeles rysligt söt och bedårande.

Dottern och jag åkte ut i skogen för att träna på att vara lös. (Ja alltså både hon och jag kunde det ju, om nu någon missförstår). Man hade ju läst (återigen dessa valpböcker!) om att man sätter ner valpen och springer och gömmer sig, så kommer valpen lubbandes för att leta upp sin Stora Idol Matte. Jo tjena. Huliganen spankulerade runt och snusade på blommorna och var nöjd med det.

Här måste till kurser, det förstod vi ju. Vi har gått på valpkurs. Fortsättningskur. Spårkurs. Lydnadskurs. Klickerkurs. Kurs för en viss skånsk tränare känd från TV... en som hela tiden kallade mig för mesig kärring och Huliganen för den lille Råttejäveln. Och jo, jag var nog mesig eftersom jag inte sa vad jag tyckte och tänkte om honom. Vi har tävlat och tränat och vandrat och lärt känna massor av trevliga människor.

Och jag älskar den där lille ligisten! Jag kikar ibland ner på honom när han ligger och snarkar i sin biabädd bredvid min säng och får nästan nypa mig själv för att förstå att jo, jag har en hund! Och just den Hunden! Vilken rackarns tur att han flyttade hem till oss, den där fredagen för åtta år sedan.

- Vet du vad det är för speciellt med den här dagen? frågade jag nyss maken. Maken tänkte till och svarade sedan raskt att jo idag är det ju jubileumsföreläsning för historieprofessor Erik Cinthio på hans 90-årsdag. Det är lite olika vilket perspektiv man har. Fast själv tycker jag ju att en vättevalp slår en historieprofessor med hästlängder.

5 kommentarer :

  1. Är helt klart på din sida i valp- kontra professorsdiskussionen!

    Det är helt klart alltid pirrigt att komma hem med en ny valp. Man har sådana planer, och idéer, och sen blir inget som man har tänkt sig. Men det brukar ju bli bra ändå. :)

    SvaraRadera
  2. Älskade Hampus - tänk så många glädjestunder jag haft där han spelat huvudrollen. Ok lite nafsade hälar och fingrar också men tänk att han lyckats få sin hundrädda moster att tycka att det är ok att en hund tuggar på henne. Klart han slår professorn med hundlängder!!!! Så det så!!!

    SvaraRadera
  3. Tyckte verkligen att du hade rätt vinkling på ditt inlägg! Det är intressant att läsa om historia, men hundar och hur de beter sig slår väl det mesta;-)
    Kram Maja

    SvaraRadera
  4. En liknande anekdot; när vi fick hem första retrievern hade vi, precis som ni, sett filmer, läst böcker, pluggat på rasen, allting. Och valpen var ett skolexempel! Hon kissade inne en gång, sen var hon rumsren. Har aldrig i hela sitt liv dragit i kopplet. Var bäst i klassen på alla kurser upp till Lydnad 2. Lär sig allt på första försöket. Underbart!

    Så när vi bestämde oss för att skaffa en valp till så var det den luddiga, rosenskimrande bilden vi hade.

    Jag nöjer mig med att säga att valpar kan vara olika. Resten kan du nog räkna ut...

    SvaraRadera
  5. Lotta; ja visst är det ofta så med nya projekt. Man tycker man är påläst och har en plan... sen kommer verkligheten i kapp en! Men oftast blir det ju bra ändå, även om det inte blir precis som man tänkt sig.

    Annika; ja att du är rädd för hundar, det märks inte alls när du har Huliganen omkring - sen är han ju omåttligt förtjust i sin moster också!

    Maja; skönt att höra att du står på vår sida! Det ÄR kul med hundar, så är det bara.

    Helena; ja jag tror jag har en aning om hur nästa valp var... lite mer av Huliganstuk, eller hur? Alltså borde jag ju få en liten ängel till valp nästa gång. Eller inte...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.