söndag 4 september 2011

Smålandshelg

Här i det huligdanens hemmet är vi beresta, jajamen! Hör bara; i helgen var vi i Småland! Alldeles vältajmat och underbart var vi uppbjudna för att fiska kräftor, plocka svamp och umgås i största allmänhet. Underbart var det att få lämna vardagens slit och släp för att bege sig till de små röda stugornas och de många sjöarnas förlovade land.

Själv hade jag aldrig fiskat kräftor förut, men jag iklädde mig stövlar och kräftfiskarbyxor av skogsmulligaste snitt och kände mig full av förtröstan. Vi skulle fiska såväl från båt som med håvar inne vid land.

Jag tittade på båten och kände mig lätt tveksam. Sedan beslöt jag att jag nog skulle hålla mig till att fiska från fasta land trots allt.

Det fanns en utmärkt brygga att fiska ifrån.

Efter att Huliganen provat den kände även jag mig säker på att våga mig ut.

Det blev en underbar kväll; precis en sån som behövdes efter en vecka som varit onödigt full av siffror, tabeller, bokstäver, rapporter, ditt, för att inte säga datt. Titta här! Kan det bli bättre? En småländsk liten sjö med ett småländskt litet kräftfiskarläger.






 Just det där med att ha brasa är något som jag gillar. Jag har nog visa pyromantendenser misstänker jag, och då är det ju skönt att få utlopp för dem på ett mer ordnat och legalt sätt.

När man fiskar kräftor ska man ha agnade mjärdar (lägg märke till hur kräftfiskarvant jag svänger mig med de tekniska termerna!). Då är det bra att ha en märdkontrollant så att allt går rätt till:


 Och skymningen föll och kräftorna håvades in:



Även jag höll i en kräfta! Jag pep bara lite gällt i diskant då och då när den sprattlade, men annars visade jag prov på en oerhörd sinnesstyrka och mod. Dock får jag nog säga att endast en kräftmor kan tycka att den sån där fuling är vacker.



När man fiskat kräftor vill man såklart plocka svamp! Ellenpappan tog med oss ut i de småländska skogarna och visade upp diverse svampar. Titta här! sa han och tvingade mig att beundra nedstående...äääähhh... typ svamp. Rutnät heter den tydligen, och den är rödlistad och väl värd att beundra. Tyckte Ellenpappan. Själv kände jag mig lätt tveksam.

Obs! Hon kanske inte hter Rut, det kan ha varit Doris. Eller Berta. Det var ett rejält och rekorderligt fruntimmersnamn i alla fall.


Själv kontrade jag raskt med en mycket snyggare svamp; vad sa du nu då, Ellenpappan?! Va??


 Många trattkantareller blev det. Och gula kantareller också!



Och när svampkorgen är full, ja då blir maken glad! Glada makar är bra makar, det är min paroll.

Sen åkte vi hem till Ellenfarmorn och Ellenfarfarn. Nu skulle ju fångsten tillagas. Men receptet då?

- Ingen fara, sa Ellen och skrev raskt och behändigt ner instruktionerna.

Det rördes. Det koktes. Det lagades - och resultatet, det blev fantastiskt! Av de små fula rackarna blev det underbart goda, röda kräftor. Mmmmm - inte vackra. Men goda!!




 Själv är jag en ganska mesig kräftätare - jag vill liksom inte slörpa i mig slafs hur som helst, jag brukar hålla mig till klorna och stjärten. Men nu åt jag faktiskt rommen också, eftersom jag kände mig mycket småländsk och modig. Inte dumt alls!

Och nu är det dags att ramla i säng efter vårt småländska äventyr - men innan dess måste vi ju avsluta med den sötaste medlemmen av vårt kräftfiskargäng!

Huliganbloggen proudly presents:

Ellen - coolaste tjejen i svampskogen och vid kräftsjön!! Hon hade fått nya hårspännen och funderade lite på vad hon tyckte om dem... men jo! jag gillar't sa Ellen.





Man ska sluta när man är på topp, så nu slutar vi här. Och tackar härmed Ellenfarmorn och Ellenfarfarn för en underbar helg!

8 kommentarer :

  1. Tack Irene för ordet mjärdar! Jag har letat efter det redan i ett par veckors tid och kan nu glänsa...

    SvaraRadera
  2. Vilken underbar bild på den småländska sjön... kan inte begripa hur ni kunde lämna den.Kram Syrran

    SvaraRadera
  3. Kan inte begripa vilken stackars familj som sitter med vår "riktiga" unge, nu när vi så uppenbart fick en bortbytt bebis med oss hem... Stackars dem. Någonstans finns vår fula, tjocka, närsynta, hjulbenta och lomhörda unge, medan vi fick Ellen!

    Tack för en härlig helg!

    SvaraRadera
  4. Låter som en underbar helg. Och vilka fina bilder du tagit!

    Och A-K, jädrans så söt Ellenungen är!

    SvaraRadera
  5. Kära Fabraholic, det var en fröjd att kunna hjälpa till! Ordet 'mjärd' bör spridas över bygderna.

    Annika, det begriper inte jag heller!

    Ellenmamman; och nu finns det väl ingen chans att ni byter tillbaka henne?! Sötare unge finns inte!

    Angela, det var som balsam för själen!

    SvaraRadera
  6. Irene - it looks like you had a lovely time...and little Ellen is just so gorgeous!! (as is Hampus)

    SvaraRadera
  7. p.s.that last comment was from me - Sue.xx

    SvaraRadera
  8. Sue, we did have a lovely time! And you are right - both Ellen and Hampus are gorgeous ;-)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.