torsdag 1 oktober 2009

Kulturella onsdagen

Så var det onsdag igen. En vecka hade passerat sedan förra onsdagens akvarellistiska haveri. Man hade blivit en vecka klokare. Smartare. Äldre (ack ja).

Med lätt skepsis trädde man in i kurslokalen. Förberedd med färger, penslar och fuktspända papper, jo för det skulle ju liksom inte fallera på det materialistiska.

Dagens tema var färgblandningar och färgteori. Det är knepigare än man tror, jag hade i begynnelsen en illusion av att man har ett gäng färger också använder man sig av dem. Så oskuldsfull jag var. Ånej, man ska ha två, kanske tre färger och sen kunna blanda diverse kulörer.

Inte blir det lättare av att färgerna hos olika fabrikat heter olika, även om det är samma pigment. Käckt nog har vi olika fabrikat. Maken har Winsor & Newton, t.ex, medan jag håller mig med ryska White Nights.

Maken begriper också det här med färgcirklar, primärfärger, komplementärfärger och sånt. Själv förlitar jag mig på intuition. Ett stalltips är att intuition inte alltid är så mycket att hänga i julgran.

Först fick vi måla pluttar. Det kändes rätt komfortabelt. Inga perspektiv och skuggor och sånt som förvirrar för en stackars artist.

När vi hade blandat en massa nyanser och målat dessa pluttar så fick vi måla fler. Instruktören hade försåtligt blandat ihop diverse nyanser för sig själv ute i en annan lokal, och sen skulle vi försöka efterlikna dem, utan att veta vilka nyanser som ingick.

Sen var det dags: sen skulle vi måla något som han uppmuntrande benämnde "det gröna helvetet". Snabbt skulle det också gå, för då hade vi bara en halvtimme kvar. En klosterliknande byggnad i ett toscanskt landskap. "Inget jävla petande" fick vi också veta. Fint, tänkte jag, som ju tycker att fort ska det gå. Så här blev det.

Men nästa vecka får vi säkert måla en traktor.

3 kommentarer :

  1. Känner nästan hur jag sitter i den gröna dungen och njuter av ett glas toscanskt vin ur ett vacket slipat glas. Och det måste ju betyda att det är en alldeles perfekt akvarell när den omedelbart väcker sådana behagliga känslor!
    Jag tror jag har en färgcirkel - vill du låna?

    SvaraRadera
  2. Vilken fin halvtimmesmålning! Snart måste du väl vara redo för beställningen på Ralphakvarellen? Måla med de stora penslarna vet jag!

    SvaraRadera
  3. Annika: väcker bilden såna associationer så anser jag mig definitivt ha lyckats! Och ja, det vill jag gärna. Ingen falsk blygsamhet, jag tar all hjälp jag kan få.

    A-K: herregud, har du sett katten jag försökt måla?! Nej det har du förresten inte, för den har jag slängt. Och du tror mig om att kunna måla en hel häst??

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.