fredag 9 juli 2010

Tvivel

Ibland hyser jag vissa tvivel på att jag är så smart som jag gärna vill låta påskina.

Idag, till exempel, ska det åter bli en varm dag i Skåne. Alltså inte sådär lagom ljummet varm med vindfläktar i håret och fladdrande bomullskjol, nä stillastående varmt så att man i stället blir en liten svettig muminliknande figur där kläderna klistrar så där oskönt mot kroppen.

Vad väljer man att göra då? Det finns ju många alternativ. Man kan

a) åka till stranden och kasta sig i böljan den blå. Men det gör man inte, för man är ingen strand-å-bölja-blå-människa.

b) ligga i skuggan under päronträdet och läsa en bok. Det gör man inte heller, för man är liksom inte så lässugen just nu.

c) sitta under markisen och dricka lite svalt, vin. Det tänker man inte heller göra, i alla fall inte just nu, och varför begriper man inte riktigt.

Sen finns det ju fler alternativ, men vi kan väl nöja oss med att konstatera att valmöjligheter finns.

Vad väljer man då?

Jo, maken, dottern och jag väljer att åka mitt ut på en skånsk åker, och titta på tilltrampad och uppgrävd lera. Man kan också kalla det för att åka ut och titta på de arkeologiska utgrävningarna i Uppåkra här utanför Lund som visar på många spännande saker (fast det man i verkligheten ser, är ett och annat stolphål, och en och annan sten).

Det är då man tvivlar på sin egen slughet.

7 kommentarer :

  1. Hummm... Nja,jo, jag måste hålla med om att det kanske inte var det smartaste alternativet att välja faktiskt...

    SvaraRadera
  2. Eeeehmmm alltså... i en familj där man en varm sommardag avslappnat sitter på altanen med en god bok som heter...

    "Molekylär binärcellsteknik" & "Akeologiska utgrävningsdisputationer på trettioentalet" (eller vad fasen de nu hette)

    ...vad väntar du dig?

    SvaraRadera
  3. Jea, det är inte alltid jag är så smart precis - fast visningen var faktiskt väldigt intressant. Och gudskelov i skugga, så det kunde varit värre!

    Lotti, jag vill ju ändå ha fört till protokollet att det var inte jag som läste om molekylär tjohejsan eller arkeologiska tjohoppsan. Så det så!

    SvaraRadera
  4. Vad spännande det lät! Nog fanns där mer än lera, sten och stolphål?
    ;)

    SvaraRadera
  5. Alltså, det FANNS gott om stolphål, stenar och faktiskt inte lera, utan tilltrampad jord - men å andra sidan fanns det en arekolog som berättade om de där stolphålen så man såg tempelbyggnader, hövdingahus och annat framför sig, som berättader om hur man analyserar keramikskärvor så man kan se vad som en gång fanns i kärlet, som visade pärlor och guldgubbar och vildsvinskäkben och väldigt myckert annat, så det var faktiskt jättespännande.

    Uppåkra är en fantastisk utgrävning, förstod jag, tre gånger så stor som Birka och har varit i bruk i 1 100 år - då blir det avlagringar och fynd!

    Maken som är mer pragmatisk räknade ut hur många kubikmeter jord som måste grävas ut för hand med liten, liten handskyffel om man ska gräva ut hela platsen med 2 meters kulturlager där bara de översta 30 cm schaktas av med maskin...

    SvaraRadera
  6. Jag tycker det låter jättespännande med en stor utgrävning.

    SvaraRadera
  7. Kerstin, det är det! Men det vill ju till att man har någon som kan peka och berätta, för annars ser det ju lite torftigt ut...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.