måndag 12 april 2010

Är det inte lite märkligt?

Idag tittade jag på mina frösådder i växthuset. Det låter säkerligen betydligt mer imponerande än vad det är - alltså vi talar inte hundratals små plantor under specialbelysning och ömt omhuldade, små plantor av sällsynta arter och av obeskrivlig skönhet.

Nä, här snackar vi lite småblommig tagetes, lite dubbel rosenskära, lite slingerkrasse och lite tomater. Jag köpte en ny sort från Impecta, picknicktomater heter de och ska tydligen växa i klyftor. Fick fröpåsen, en lagom stor med fin bild på.

Inuti påsen låg fröna. Fem (5) små uschla frön. Alltså vad tänker de, hur stor tror de chansen är att jag ska lyckas få dessa små frön att gro? Sannolikheten är ganska liten kan jag tala om, här talar vi nämligen mer om survival of the fittest. Men, jaja vi får väl se.

Men på tal om survival och fittest, kan någon människa begripa varför fläder har en groningsprocent på 104,5%? Där behövs ingen öm omvårdnad, fläderplantor hittar man på alla omöjliga och omöjliga ställen. Idag hittade jag en rackare som trasslat in sig i Compassion-rosens rot. Men den slet jag skoningslöst upp. Vi för en skoningslös kamp mot varandra, fläderskotten och jag. Tyvärr känner jag att oddsen är på fläderns sida.

Men snart ska det väl bli dags att så mangold och vaxbönor också? Och makens grönkål!

Erkänn nu att ni blir imponerade och tänker att människan har ett jättelikt välskött trädgårdsland? Och inte tänker jag ta ur er den villfarelsen... fast jag kan ju säga att direkt självförsörjande på grönsaker är vi inte. Men herregud, sånt kan man ju köpa på torget! Lokalproducerat och mycket finare än vad jag hade åstadkommit.

10 kommentarer :

  1. Eller på Ica - inte speciellt lokalproducerat, men fint inplastat.

    SvaraRadera
  2. jeanette och Dino12 april 2010 kl. 20:49

    Fläder- DET är grejjer det!
    Växer snabbt och bildar insynsskydd på något år mot en granne man inte vill ska se in på ens tomt. *tummen upp*
    Dessutom tål flädern Jeas omilda behandling. jea hon river upp och flyttar och har sig, sågar ner när det börjar bli träd. jea vill ha fläderbuskar mot grannen nämligen, inte stammar.
    MEN så illa den luktar!!! Tur den står nära grannens hus och inte mitt! ;)

    SvaraRadera
  3. Flädersaft är gott. Kan man få det om man hälsar på? Till knäckemackan? Och så kanske en liten smitta av ambition och handlingskraft som jag kan ta med till min JUNGEL!! Nej jag har ingen fin och välskött trädgård. Men jä-lift prydliga elstaket! För mäta och skruva- DET kan jag. Du kanske har en hage som behövs stängslas när jag ändå är där och dricker saft menar jag?

    SvaraRadera
  4. Fläder fanclub - den är jag medlem i! Mina favoriter finns bland Sambucus Nigra-sorterna (erkänn - ni blev impade, visst då?!?)

    Fläder är BRA för självförtroendet. Det bara växer. Och växer. Och frodas. No matter what!!
    Lirar i samma division som kirskål, liksom.
    SÅNT gillar jag!

    SvaraRadera
  5. jeanette och Dino13 april 2010 kl. 07:31

    Ja!!! Kirskål är jag bra på också!!! Den tål också min omilda behandling. Superbra!!!

    Och du Lotti, jag tänkte stängsla in min agilitybana, kanske du kan komma och fixa det då? Tack på förhand! ;)

    SvaraRadera
  6. Finemang, det verkar som om vi får ha ett saftkalas! Lotti stängslar in en fikahage till oss, grannen fixar saften (hon är mycket pyssligare med sånt än jag), Emelie kommer med inplastade grönsaker, Larsson regisserar tillställningen och lägger ut filmen på Youtube och Jea gör kirskålspaj. Har jag glömt något?

    SvaraRadera
  7. Herredumilde, du har rätt! HUR kunde jag glömma det? Men ska den dekoreras med grönsaker eller kirskål?

    SvaraRadera
  8. Alltså med tanke på bloggens namn så tänker jag mig dig strävande mot den svenska varianten av NGS. Am I wrong?
    Själv fick jag hjälp av mina två trädgårdstomtar med landen idag. En 4,5-årig tvåbent och en ettårig fyrbening. Den fyrbenade gamla Ladyn gräver på sitt håll (ibland innanför tomtgränsen, ibland utanför...) men dom två förstnämnda ligger ungefär på samma nivå vad gäller "användbar arbetsinsats".

    SvaraRadera
  9. Nja, lite wrong är du nog (fast säkerligen inte vrång vill jag tillägga!). Jag pratar liksom mest. Det är mycket snack och lite verkstad i min trädgård, men jag är otroligt bra på att njuta av den i alla fall, det vill jag påpeka!

    Men du fick i alla fall "hjälp"! Och rätt vad det är, så ska du se att de beskär äppleträd, rensar kirskål så att svetten lackar. Eller också så får du nöja dig med att få gropar grävda - och det är ju inte så dumt det heller. Om man inte ramlar i dem, vill säga.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.