onsdag 28 april 2010

Grand Finale

Kulturell dag idag igen. Inte så mycket poesi, vare sig rimmad eller orimmad, nej idag var det mer visuell kultur. Närmare bestämt av akvarellistisk typ. Kursdag nämligen.

Huliganen, som hört talas om konstnärliga små vättar ville följa med.

- Jag vill också måla! sa han bestämt.

- Det är inte lönt att du följer med, svarade jag som känner min pappenheimare. - Du kommer inte att få måla vare sig frolic eller bollar-i-snöre, och då kommer du att skälla på instruktören och sen blir det en jädra röra av alltihop. Färg överallt, akvarellpapperstussar över helt golvet, nej det går ju inte för sig.

Huliganen tittade troskyldigt på mig och sa att han minsann inte skulle skälla, inte det minsta lilla knorr skulle undslippa hans läppar. Men jag känner som sagt min hund, så det där gick jag ju inte på.

- Du får stanna hemma och passa husse, sa jag uppmuntrande. Huliganen såg ut som om han tyckte att husse kunde passa sig själv, men fick foga sig.

Idag var sista gången på terminen, ja faktiskt sista gången överhuvudtaget för mig, eftersom jag tänkte mig att gå en fotokurs till hösten i stället.

Jag får nog säga att instruktören spottat upp sig vad gäller motiv på slutet. Inga rosor, ånej, det vore väl till att ta i, men ändå rätt glada och trevliga motiv. Idag fick vi måla ett litet sjömotiv från Härjedalen, och det var minsann riktigt kul att måla.


Själv tycker jag ju att jag fått fram den Härjedalska väldigt väl, nog är det väl så att det formligen skriker Härjedalen om det här?

Eller vänta nu - var det så att det var Värmland han sa?

Vad tror ni, Härjedalen eller Värmland?

16 kommentarer :

  1. Härjedalen, there you are! Är den till salu? Jag slår till direkt i så fall för här anar jag en framtida investering av Carl Larsson-mått. Tänk att du är så duktig – på måleri OCKSÅ! Nu väntar vi bara på monumentalmålningen "Huligan i motljus". Jag är spekulant på den också...om den nu är möjlig att lösa.

    SvaraRadera
  2. Skit samma! Mycket viktigare tycker jag är att du fått fram det mjuka böljiga och blänket på den lugna vattenytan. Och hur speglingen liksom bryts isär av vågorna. Ja, om du fattar.... Väldigt vackra färger! Jag dubblar Bittes bud!

    SvaraRadera
  3. Jag röstar Värmland, men håller med de andra om att du är otroligt duktig på det där akvarellandet. Däremot väntar jag med spänning på att höra hur det gick med att få Huliganen att sitta stilla och posera för porträttet.

    SvaraRadera
  4. Härjedalen eller Dalarna kvittar lika - den är urfin! Läckra färger, en riktig känsla av sent solljus, och speglingar i vatten. Allvarligt, du är suverän på akvarell. Borde du inte leda kursen istället?!

    ps. har inte heller någon magnolia, här är för blåsigt...

    SvaraRadera
  5. Oj vad fint! Oj oj oj vad fint! Skulle skriva "skit samma" när jag läste tidigare kommentarer så jag skriver inte det! Tänk att just den skulle förgylla vårt hem! På vilket sätt smörar man bäst för att ens ha en chans att äga den?! Jag kan baka bullar, komma i Lottis V40, pussa tulpaner, rensa ogräs (säger det för det går väl snabbt i din ogräsfria trädgård?) hmm.. Om du köper häst så kan jag sko den!
    Åhh den var verkligen fin må jag säga!

    SvaraRadera
  6. Jamen jag HÖÖR ju´att jag inte kommer att ha en chans mot hovslagar´n... Men jag har en KUNG jag och det är inte fy skam... Ska vi byta?

    SvaraRadera
  7. Bitte, det känns så sklönt att du klargör - för du som är nästan läkare, veterinär och tja, det mesta, du måste ju vara nästan geograf också?

    Monumentalmålning säger du... tror du Nationalmuseum vill byta ut det Larssonska Midvinterblotet mot "Huligan i motljus"?

    Lotti: Men tror du också på att det är härjedalska vågor och blänk?

    Emelie: Vad grundar du den värmländska preferensen på?

    Vad beträffar poserandet så tänkte jag att om man trycker i Huliganen tillräckligt mycket lammstek så blir han så mätt och däst att han sitter stilla. I fem minuter i alla fall. Då får man måla snabbt!

    Nilla: Tack, nu blir jag generad. Tror inte att instruktören är riktigt av samma åsikt som du. Han är faktiskt väldigt duktig, trots att han vägrar måla blommor.

    Hovslagaren: den dag jag köper häst igen, ja då kommer du att vara det självklara valet för hovslagare, ingen annan skulle så mycket som på peta på hästens fossingar.

    Vad gäller "ogräsfri trädgård" kan jag bara ge en respons: ett hjärtligt gapskratt!

    Jea: inte vill du byta ut en hel KUNG mot en liten, liten akvarell, nu tänker du nog fel. Beror på den tidiga morgonen tror jag. Och att du inte lyckades fånga sorken.

    SvaraRadera
  8. Jag VET att det är Härjedalen!
    Känner nämligen igen motivet då en annan är barnfödd i nämnda del av landet.

    Sådär, då var den saken utredd.

    Till Lotti och Nillautanpunkt vill jag bara säga att "Skit samma" och "Kvittar lika" det gör det inte. A B S O L U T I N T E ! !
    Påstå att Dalarna och Värmland skulle vara i nivå med Härliga Härjedalen...jamen jösses, det är som att jämställa en vätte med en lusig lämmel!!

    Så...med detta sagt så förstår ni väl att tavlan borde hamna i mitt hem! Eller hur, Irene? I´ll make you an offer you can´t refuse...

    SvaraRadera
  9. Å en sak till....

    Jäklar så fint du målar!! :)

    SvaraRadera
  10. Syrran: du är ju KONSTNÄR!!!! Just så med stora bokstäver och utropstecken!!! (några till) Den här är ju bara helt underbar!Med mina geografiska kunskaper så kan det vara både det ena och det andra. Och målningen är ju ingen vägvisare (där litar jag mer på ordinära kartböcker och moderna GPS:are) så då är det helt ok om det nu är Värmland eller Härjedalen för VACKERT är det! Skåne är det i alla fall inte - det ser jag.
    Och nu när du skall gå på fotokurs kan du väl trycka i Hampus lammsteken och sedan ta ett fint foto som du använder som förlaga (eller vad det korrekta ordet nu är) när du gör en akvarellmålning av honom.
    Och en liten teaser på slutet: i min ägo finns en mycket tidig Irene-målning, tror den daterar sig till början av 90-talet. Skall ta en bild och lägga ut på min blogg sent ikväll när jag är hemma igen. (Just nu lånar jag lite arbetstid!)

    SvaraRadera
  11. Vad jag grundar det pa? Ren instinkt, som kommer fran de geografiska gener jag fatt fran mina foraldrar (framforallt min mor).... Vid narmare eftertanke, sa kanske det ar Harjedalen i alla fall.

    SvaraRadera
  12. Hm... Så "skit samma" funka inte. Nehej. Låt se då... Hmmm... alltså jag har sett typ em sån sjö med den naturen omkring i Värmland. Men samtidigt får en väldigt norrländsk känsla. Fast Härjedalen har jag bara sett ur fjälltoppsperspektiv. Äsch jag återkommer när jag har rest runt ordentligt i båda landskapen och bildat mig en bättre uppfattning. Och vad gäller Hovslagarens bud på tavlan i fråga så vill jag bara tillägga att med i den potten är ju liksom - JAG! Det kan du väl aldrig säga nej till?!

    SvaraRadera
  13. Tycker det är en jättefin akvarell trots frånvaron av rosor. Tänk om man kunde måla så fint.
    Ser verkligen emot att få se tavlan men "Huligan i motljus".

    SvaraRadera
  14. Larsson: skönt att du som VET kunde bringa klarhet i frågan, nu känns det MYCKET bättre. Ingen lusig lämmel utan Härjedalen, skönt!

    Syrran: nu blev jag allt lite nervös - men har kollat din blogg, så det är lugnt. Att du har kvar dem... den som spar hon har!

    Emelie: ajaj! Lite inte några som helst geografiskt gener som härstammar från mor din. De är HELT otillförligtliga, vill jag ha fört till protokollet.

    Lotti: tack för att du tar på dig att bringa reda i frågan, fast nu hade ju Larsson redan avgivit utslagsrösten tror jag. Men med dig i vågskålen så väger den alltid över till din fördel - så klart!

    Kerstin: ja du har rätt - en liten ros hade kanske ytterligare förhöjt det estetiska? Vad gäller Huligan i motljus så ska jag bara öva lite först - och få motivet att stå stilla... kan bli knivigt!

    SvaraRadera
  15. Men Irene, vilken begåvad bloggare du är. Inte nog med att du underhåller halva bloggosfären med dina inlägg, du är en KONSTNÄR också! Nu beställer jag porträtt på Ralph, Ellen, tulpanerna (inte Apeldoorn!), Tjippen och varför inte vår nya bil?

    SvaraRadera
  16. A-K: men vänta nu här, bild på hästen, bilen, bebisen, katten och tulpanerna - men inte på maken?!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.