lördag 27 mars 2010

Vårkänslor i parti och minut

Maken fick en idé. Maken får det med jämna mellanrum, och man får väl anse att idéerna är av varierande kaliber, så jag nöjde mig med att svara ett till intet förpliktigande "mhmmm...". Man vill ju inte låta måla in sig i ett hörn varifrån man inte kan ta sig.

Denna idé var dock en idé klass A, så jag biföll förslaget med stor entusiasm när jag väl hört vad det var. Visserligen innebar det att jag var tvungen att ta ledigt från jobbet på fredagen, och det sved ju, men att bege sig tågutflykt i det ljumma och soliga vårvädret till främmande land (nämligen Danmark) och där åka till Louisiana och titta på "Färgen i konsten", äta lunch med utsikt över Öresund, njuta av konsten, ledighet, våren och livet, tja det kompenserade rätt väl för inställt arbete. Faktum är att jag saknade inte arbetet alls! Märkligt som det kan bli.

Kameran hade jag med mig, men hur det nu var, så glömde jag mitt i all vårsol, kvittrande fågelsång, all konst, solglitter över havet bort att ta några foton, så ni får helt enkelt tro mig när jag säger att det var en utomordentlig idé som maken fått. Det måste varit vårkänslorna som svallade.

Mera vårkänslor har det varit - inte är jag den som vill strö salt i öppna sår hos nordligare belägna bloggbesökare, men här i Skåne har man de senaste dagarna kunnat vara ute utan jacka! Man har suttit i sitt växthus och myst och pyst. Pillat lite i trädgården. Känt ljumma vårvindar.

Se bara vad som numera finns i mitt växhus:

Ja, jag erkänner att det är en suddig bild på grund av fotografens exalterade tillstånd, men visst syns det tydligt att det är ett litet vårpiggt blad på vinrankan som tittar fram?

Och som om inte det räckte, titta här:

Jojomensan, här blommar det också. Jajamen. Det spritter och sprutter och blommar och har sig, helt plötsligt ser man grannar ute i trädgårdarna, grannar som man inte sett sen före jul någon gång när de snöade inne.

I veckan var det ju dessutom akvarellkurs, och ni kommer inte att tro mig, men tydligen har även instruktören gripits av våryra, för vi tvingades vare sig måla avlopp, reningsanläggningar, snöslask eller regnblöta asfaltsgator. Det är knappt så man tror det!

Nu kunde man ju tro att vi fick måla små blåsippor som ute i backarna står eller andra blommiga motiv. Men ånej, så till den milda grad våryster hade han inte blivit, grått-i-grått-målandets okrönte mästare. Men vi fick faktiskt måla ett litet stilleben.

Var ska detta sluta? Vågar man hoppas på en lite tulipan vad det lider?

10 kommentarer :

  1. Mitt växthus höll inte för snömängderna som föll den veckan vi var bortresta, och fasen vet om jag orkar vara så ambitiös att jag lagar det bara för att kunna odla en och annan tomat...

    Vad är preskribtionstiden på växthusodling, du som vet bäst? Kan man skryta om att man ETT år odlade både tomat och gurka, squash och allehanda salladssorter, morötter och potatis? Kan man det?

    Uff. Jag blir alldeles trött bara jag tänker på det.

    SvaraRadera
  2. Odlat är odlat, det är min paroll. Mitt eget växthus har jag faktiskt mest till lyst, det dricks te, vin, äts luncher, sås några sommarblommor, men sen är det faktiskt bara köpta pelargoner, en vinranka och ett olivträd. Räcker långt!

    Hade jag odlat så mycket som du, om än "bara" ett år, så hade jag skrutit om det tills döddagar.

    SvaraRadera
  3. Bra att han gav upp det där med avlopp och traktorer för det blev ju ett riktigt stiligt ben! Du är ju superduktig!


    Men jag ser ingen signatur? För du HAR väl signerat?? Kom inte och säg att du satt någon blygsam liten krumelutt långt ut i ena hörnan. Nä, vet du vad! Hade jag åstadkommit något dylikt då hade jag stolt målat dit ett "Larsson" med STORA bokstäver.

    Fast det kan ju inte du göra. Måla dit ett "Larsson", alltså, det skulle ju verka lite besynnerligt. Men ändå lite roligt. Undrar vad konstkritikerna skulle "läsa in" av det?? ;)

    Du är häftig du Irene. Jag gillar din stil!

    SvaraRadera
  4. Vilken fin målning - ser fram emot att få se den "live". Kanske i en ram??
    Bra rutet Larsson, hon behöver en spark i baken när det gäller signering. Själv fick jag ett underbart julkort som hon målat. Utan den allra minsta lilla signering. Men jag bjöd hem henne och så fick hon inget att äta eller dricka förrän konstverket var vederbörligen signerat och försett med årtal.

    SvaraRadera
  5. VAA?? Ge bort ett osignerat julkort!!! *tar mig för pannan*

    Tur då att du Annika, kunde ställa saker tillrätta genom fiffig "operant inbjudan" :)

    SvaraRadera
  6. Vad märkligt att du inte saknade jobbet! :O)
    Men du Irene, med den talangen ska du inte måla en enda ynka tulpan, du ska måla en hel bukett tulpaner! Dessutom tror jag att du klarar det på egen hand om kursledaren envisas med att rata blommor.
    Du är superduktig! :)

    SvaraRadera
  7. Underbar akvarell. Älskar akvareller men håller med om att asfalt och avloppsrör kan man avstå ifrån. Nä blommor och blader ska de va och kanske en och annna liten röd stuga.
    Tänk om jag kunde måla så fint.

    SvaraRadera
  8. Larsson: Det är ju en lysande idé! Briljant, till och med. Kan jag kanske vidareutveckla den lite? CARL LARSSON skriver jag. Borde generera en krona eller två... åtminstone en 50-öring?

    Förresten: det är ömsesdigt!

    Annika: klart du får! Vi måste träffas snart, Huliganen saknar sin moster.

    Jeanette: vet du vad? Jag har köpt en bok som heter "Måla blommor i akvarell". Det är ENBART blommotiv i den. Detta talade jag om för lärare på ett mycket menande sätt - undrar om han fattade piken?

    Kerstin: jamen precis! Det begriper ju varenda människa! Trodde man i alla fall...

    SvaraRadera
  9. Visst är det underbart med våååår!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.