lördag 15 augusti 2009

Famous last words

Inledningsvis vill jag påpeka att det är få saker jag är så rädd för som spindlar, ja förutom slalom, köra moped och andra aktiviteter i halsbrytande fart. Jag har med åren lärt mig att ha en form av väpnad neutralitet med dessa skrämmande djur, men litar på dem, det gör jag inte. Men så länge de inte rör mig, så ignorerar jag dem.

Det var en alldeles vanlig kväll. Maken satt och tittade på VM i friidrott och jag stod och lagade mat i köket, dragonkyckling närmare bestämt. Traditionella könsroller så det bara stänkte om det, men nu är det inte det det handlar om. Filéerna var delade, brynta och puttrade i dragonsås tillsammans med champinjoner, de hemmaodlade tomaterna låg och pös i olivolja tillsammans med basilika (också hemmaodlad). Jag gick där och mös och tyckte att livet kunde inte vara så värst mycket bättre.

Då känner jag något i nacken och gör en sån där instinktiv, bortsopande rörelse. På golvet ramlar då en GIGANTISK spindel!!! En spindel uppfödd på anabola steroider, en som äter getter till frukost och sparkar katter i baken.

"IIIIIiiiihhhhh!!!!" skriker jag då, jag börjar i genomträngande falsett och sen övergår jag i ett crescendo som avslutas i tonhöjder jag inte trodde mig om att kunna uppnå. Maken kommer löpande upp från vardagsrummet, han insåg att här gällde det att rycka ut, den lilla hustrun var i fara! Han till och med glömde att sätta friidrotten på paus, vilket man får ta som ett uttryck för varm och innerlig kärlek.

Han rycker ut. Han tittar intresserat och länge på spindeln medan jag hyperventilerar och hunden svansar runt och undrar av det är som händer. Sen slänger han ut odjuret i trädgården och klappar om sin hysteriska fru. Han inser säkert att om jag inte blir lugn och fin kan middagen vara i fara.

Jag börjar lugna ner mig, men flämtar fram att "men var kom den ifrån, det fattar jag inte". Maken tycker dock han kan upplysa mig på den punkten, glad att kunna klarlägga en fråga höljd i dunkel, och säger att "jamen det är väl inte så konstigt, jag tror vi har många sådana inne nu".

Och detta, vill jag ha sagt, är inte den klokaste eller smartaste sak man kan säga till en fru som är rädd för spindlar. Detta insåg maken efter att ha hört mitt nya utbrott, som nog gav ännu högre utslag på Richterskalan.

Jo han överlevde. Och han fick sin kyckling. Men nästa gång en spindel attackerar hans fru, så kommer han säkerligen inte välja just dessa ord för att lugna henne.

8 kommentarer :

  1. Ingen vidare spindeljägare, den hunden.

    SvaraRadera
  2. Varför slängde han ut den i trädgården??? Då kan den ju krypa in igen :-) ! F´låt inser att det också är en sådan kommentar som du kanske inte vill läsa. Kramar från Syrran som tycker att Hampus var coolast av alla: han inser ju att det faktiskt inte är något att skrika för, ett litet djur som bara kryper i all stillhet omkring där det känns behagligt. (Och här är det då läge för dig att komma med någon kommentar om döda fåglar - det bjuder jag på!)

    SvaraRadera
  3. Alltså, där håller jag inte med dig. Det är visst något att skrika för, både högt och länge. Gärna i kombination med att hoppa fem meter bakåt samtidigt som man gastar tabortdentabortdentabortden.

    SvaraRadera
  4. Här får jag faktiskt hålla med Emelie - vad är det för tillåtande och tolerant spindelattityd, va'va'va'?!

    Jag HOPPAS att anledningen till att han slängde ut den var att den faktiskt var så stor att det säkert hade KRASAT :-O om han hade dödat den. Och då hade jag definitivt blivit supermegahysterisk.

    SvaraRadera
  5. Irene, jag ska berätta för dig om när jag åt en spindel.

    Jag fick in den i munnen vid Virse hatt där den satt och kamouflerade sig på ett hallon jag kastade i mig. Såg du mig ställa till en scen och ropa ner Andreas från själva "hatten"? Nejdå, bra kvinna spottar på eget bevåg.

    Dra lärdom av detta.

    SvaraRadera
  6. pfjutt! "Kamouflera sig på ett hallon". Ha! MIN spindel hade behövt en mycket större frukt att kamouflera sig på. Typ en vattenmelon.

    SvaraRadera
  7. Men Irene, det här var en sån där äcklig grej med långa ben som jag fick in i munnen. Den smakade inte hallon heller. Men vad bryr sig väl en tuff brud om sånt?

    SvaraRadera
  8. Heja A-K det är ruter i dig - och Hampus, det vidhåller jag! Men vi låter Irene hållas med sin "gigantiska" spindel, hon lär aldrig glömma den!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.