måndag 1 februari 2010

List!

Dagen har passerat som vilken förkyld dag som helst - dvs i lustempo. Huliganen har nödtorftigt hasats runt kvarteret för nödvändiga göromål, men för övrigt har hans matte ägnat sig åt kvalificerat självmedlidande och slöande.

Men sen insåg jag att jycken behövde lite stimulans, lite aktivering och någonstans därinne i feberyrseln så var det väl en hjärncell som ryckte till spasmodiskt och kom upp med en lysande idé! Briljant skulle man kunna säga, om inte ens naturliga blygsamhet förbjöd en.

Jag är, som jag nog nämt tidigare i denna blogg, en inbiten tappare av saker. Glasögon, plånbok, mobil, nycklar. You name it. Är det av människa skapat så nog kan jag tappa bort det. Det är en liten talang jag har.

Fast det blir ju lite irriterande emellanåt när man far runt som ett torrt skinn och letar efter ovannämnda glasögon, plånbok, mobil etc. Glasögon har jag nu flera par, så där finns en viss marginal, men (tyvärr) har jag inte två välfyllda plånböcker. Och den jag har är väl mer åt det magerlagda hållet så här efter jul och allt.

Min taktik när jag saknar något är att utslunga anklagelser åt alla håll, jag är övertygad om att någon annan förlagt mina saker. Numera är det ju bara Huliganen och Maken som bor hemma och de fnyser bara och tycker att jag får väl hålla reda på mina pryttlar själv, så det så.

Min briljanta idé är att lära Huliganen att hitta mina nycklar! Visst är det lysande? Då slipper man ju sådana pinsamma episoder som när jag mitt ute i skogen fick ringa maken och tvinga honom att lämna sitt jobb och komma med reservnyckeln för på ett 10 kvadratmeter stort område hade jag lyckats bli av med bilnyckeln. Maken kom ångandes till undsättning, tyckte att han skulle väl för säkerhets skull leta efter nyckeln han med, fast jag med emfas sa att det inte var lönt. Det tog honom ca 2 minuter att hitta nyckeleländet. Jag får till hans heder säga att han triumferade inte alltför tydligt, men visst såg han onekligen lite road ut. Det är då man får fnittra lite skälmskt, slänga lite med lockarna och säga "hoppsan! som det kan gå!".

Sånt ska numera vara ett minne blott, har jag tänkt mig. Så fort jag saknar mina nycklar så ber jag bara Huliganen leta efter dem. Ja, jag sa ju att det var en fantastisk idé!

Vi gick ut lite lätt med att klicka in att han snusade på dem när jag hade dem i handen. Lätt som en plätt, tänkte Huliganen, easy Frolic!

Sen placerade jag nycklarna på lite olika ställen, fast synligt i samma rum (köket). De hängde på en låda. Låg på golvet. Låg på en stol. Huliganen tog det med en klackspark. Man såg hur han tänkte "herregud, så lätt! Och så bra jag är på det här! Ja, jag är nog helt enkelt bara bäst, vilken tur för matte att hon har mig!".

Sen gjorde vi paus, och jag tänkte att det går ju himla bra det här! Jag klappade mig mentalt på axeln och tänkte att jag är ju en otroligt begåvad hundtränare.

Lite senare så tänkte jag lägga till att Huliganen inte bara skulle markera nyckelknippan utan ta den till mig.

- Ta den äckliga nyckelknippan i min mun? sa Huliganen och rös. Never! la han sen till.

- Jamen om du får lite ost? sa jag bevekande då.

- Njet. Nix. No way.

Jag såg min lysande hundtränarkarriär lösas upp i tomma intet. Bara för att hundskrället är lite fin i kanten av sig.

Så nu har vi fått backa lite, här gäller det att använda list och taktik, det är inte lätt att överlista en smart liten västgöte. Men skam den som ger sig, jag tycker fortfarande att idén bra.

I förlängningen ser jag ju framför mig hur Huliganen ska tränas på söka igenom bokhyllor, skåp och lådor efter mina nycklar. Han kommer att få fram som en målsökande bulldozer det är jag säker på. Fast jag tror vi får träna på det när husse inte är hemma. Han skulle nog ha svårt att med jämnmod åse när Huliganen sprätter ut böcker som en yster vårflod ur bokhyllan.

12 kommentarer :

  1. Fniss, vi väntar med spänning på hur du ska få den lilla vätten att ta nyckelknippan i munnen. En märklig sak jag har märkt med Dino är att om han får välja själv plockar han upp det mesta (även farliga saker som saxar och knivar) men om matte ber honom läggs huvudet på sned och det lilla lapphundshuvudet ser väldigt tomt ut... "hur menar du nu? Skulle jag...? nääää" tycks han tänka...

    SvaraRadera
  2. Kanske om man kletar in den med levepastej? Fast då kanske inte fjärrkontrollen till bildörren funkar...

    Alltså spetsar tycks vara väldigt mycket sådär, "jag gör vad jag vill. När jag vill. Men om DU vill??!! varför det?". Tur man har humor!

    SvaraRadera
  3. *skrattar* ja så är det nog. En nackdel med Dino är också att han inte är så "hungrig av sig", har inte så mycket "will to eat". Men frolic gillar han iallfall! Tur det! :)

    SvaraRadera
  4. Jag är övertygad om att detta i sinom tid kommer att bli ytterligare en succé-historia. Fast det vill ju till att du sedan förlägger dina nycklar i knähöjd ungefär.

    SvaraRadera
  5. Knähöjd? Jag tänkte man kunde utrusta honom med en liten stege?

    SvaraRadera
  6. Skrot i munnen kan man ju begripa att en Västgöte inte vill ha. Det är ju bara korkade hästar som går med på det! Såg förresten på tv att danska tullhundar nu tränats upp till att nosa upp pengar. DET vore väl en karriär för Huliganen, till båtnad för Huliganmatten?!

    SvaraRadera
  7. Eftersom jag var med när bilnyckeln bara försvann, den där gången, kan jag intyga att det absolut handlade om ÖVERNATURLIGHET (och ett litet lömskt hål i bagageutrymmet). Och att den undsättande maken alltså är övernaturlig.
    Även Emelie har insett att du måste förlägga dina nycklar lågt över havet (knähöjd är för högt för vetten). Men NÄR han lärt sig ska jag be att få använda honom. Mina nycklar är fullkomligt oansvariga. Och mobilen är förfärligt ovarsam om sig själv. Ligg därför i!

    SvaraRadera
  8. Anna-Karin: Det bli som i det gamla ordspråket att man börjar med en knappnål och slutar med en silverskål. Vi börjar med bilnyckel och slutar med, tja en Rolls Royce kanske? Fast pengar är ok. Också.

    Bitte: Visst är han övernaturlig? Så många, vad ska jag säga, udda intressen från en och samma man... det är minsann övernaturligt.

    Vi tränar på. Nycklar, mobiler - the sky is the limit!

    SvaraRadera
  9. Naturligtvis!! Att jag inte tänkt på det?
    Ja, jag behöver snart skaffa mig ett nytt fordon. En större variant där vi alla får plats. Har haft lite bryderier hur detta skulle finansieras men nu, NU har jag det!

    Jag låter helt enkelt Ysterkvistaren lyfta sitt letande till en ny (och högre)nivå :)

    Seså, Ymer - söööök BMW!

    SvaraRadera
  10. Jamen, precis! Jag hyser fullt förtroende för att Ysterkvistaren lär sig detta plättlätt. Se bara till att han inte kommer dragandes med någon gammal rostig Citroën eller avskavd folkavagn eller så. Var noga med klickerträningen - fundera ut om det ska vara fyrhjulsdrift, metalliclack och sånt. Han fixar det!

    SvaraRadera
  11. Jag skulle kunna erbjuda mig att sy in en liten frolicbit i en tygpåse som du kan ha som nyckelknippshänge. DÅ hade han säkert letat redan på den lätt som en plätt - högt som lågt - och sluppit bita i den otäcka metallen. (Du kan t o m få välja färg!)

    SvaraRadera
  12. Annika: kreativ idé! Fast han ska ju leta reda på nycklarna utan hjälp av frolic (och det gör han) och sen var ju tanken att han ska ta dem i munnen. Det får vi nog klicka in - det är på väg!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.