lördag 21 november 2009

Lördagsnjutning

Rent generellt så kan man väl säga att lördagar brukar vara bra dagar. Extra bra blir det ju sådana lördagar som idag, när man inleder dagen med en hundpromenad genom ett morgontomt Lund och ser himlen bli strålande blå, hunden skuttar frimodigt iväg och man själv strosar efter.

Sedan blir det frukost, tidning och puss på maken, som ligger kvar i sängen och godvilligt tar emot såväl tidning, som frukost och puss.

Då grips man av en alldeles oanad energi och börjar putsa fönsterna. Detta aptrista jobb, nu gick det som en dans och nu kan man se såväl ut som in. Jaja, det blev väl inte alldeles fläckfritt, men hyfsat bra i alla fall. Lite muttrade jag väl misslynt när jag såg att det inte blev så där strålande och gnistrande fläckfritt, så som det blev när min mor putsade fönster när jag var liten. Maken försökte då komma med en hjälpsam kommentar och tyckte att i så fall så fick jag väl putsa lika energiskt som en gång modern - jag tittade medlidsamt på honom och påpekade att han begrep inget alls om fönsterputsning. Jag vill ju ha ett gnistrande resultat - men med minimal insats. Och i valet mellan gnistrande och minimalt, ja då vinner liksom det sistnämnda.

Sen blev det besök i stan; maken gjorde en heroisk insats hos optikern, och jag har numera minsann beställt läsglasögon och har fyra nya bågar hemma till påseende för de progressiva. Jag hyser faktiskt ett visst hopp om att komma till ett beslut även här!

Sen blev det besök på Bengtssons Ost och inköp av en bit Munster och en bit Bleau de Auvergne till ikväll. Vi provsmakade, och dessa små ostbitar var ljuvligt goda och då greps maken av sådan hunger att vi blev tvungna att gå på Conditori Lundagård och äta mackor och dricka kaffe. Jag var inte direkt nödbedd, det kan man inte påstå. Man vill ju gärna vara en positiv och medgörlig fru, det vill man. I alla fall om det gäller att fika. Conditori Lundagård är sådär gammaldags trevligt som ett konditori SKA vara. Inga tramsig biscotti, inga fula dagismöbler, ingen modern inredning överhuvudtaget. Perfekt!

Solen den fortsatte att stråla, maken bytte mina hjul, jag krattade upp alla gamla nerfallna äpplen och slängde löv i rabatterna i den fromma förhoppningen att rosenbuskarna ska gilla det.

Sen tittade maken på längdskidor. Jag gillar sport på tv, jo för då kan man knoppa in i soffan en stund. Det är väldigt vilsamt att halvsova till vetskapen att några andra sliter och släper och svettas och har sig - och att man själv slipper.

Och nu, nu är det snart dags att laga lite mat. Det ska bli vildsvinsfile som är fylld med soltorkade tomater och parmesan, till det vitlöks- och persiljesmör och spenat- och ruccolaskum. En bourgogne, Cotes de Beaune, står och luftar sig, hunden sover på mattan och jag ser fram emot en kväll med prat, mat och vin. Och kanske en liten puss till på maken?

Lördagar är bra dagar.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.