torsdag 17 december 2009

Ett inlägg för sanningen och rättvisan

Igår träffade jag en gammal vän - första gången vi träffades var 1 september 1975 på väg ner till Akademibokhandeln efter introduktionsmötet på Engelska institutionen här i Lund. Där stod vi vid hörnet av Universitetsplatsen och Palais d'Ask och pratade, pratade, pratade. Och det har vi hållit på med sedan dess, avbrutet av en del pauser i snacket.

I alla fall, igår kom vi att prata om släktforskningsprogrammet som går på måndagar, och nu i måndags handlade det om Lotta och Povel Ramel, skånska slott och anor och sånt. "Det ska vi se!" sa maken som ju är lite nördig när det gäller såna saker.

Trevligt program, tyckte både maken och jag. Och fullt av skånska slott. Övedskloster där vi varit på privat visning, och Maltesholm där vi vandrat runt i trädgården och beundrat slottet.

Vi satt där under varsin filt (förkylda), snörvlade och mös. Rätt som det var så började det inte så mycket snörvla som låta som en ångvissla med stopp i röret på maken. Det pös lite om honom. Jag tittade oroligt, var det ännu en hjärtinfarkt i familjen på gång? Men nej, maken höll bara på att få ett litet apoplektiskt (det här ordet finns hoppas jag. Och om det inte finns, så borde det det) anfall. Pyset kom ur öronen på honom. Ångvisslan var upprörda ord som stockade sig i hans hals.

Vadan detta, undrar man kanske? Jo för när Lotta Ramel vandrade runt vid Maltesholm tillsammans med en "expert" (citattecknen, utspottade med förakt av maken) så säger denne, denne, denne.... inkompetente nincompoop (skulle maken sagt om han varit bekant med detta förträffliga engelska ord (som jag måste slå upp stavningen på, not till mig själv), att Maltesholm är döpt efter Malte Ramel, och att det M som står på fasaden kommer från just Malte Ramel.

Va??!! Har ni hört??!!! Så dumt. Så fel. Så inkompetent. Hela världen borde väl veta att Maltesholm och M:et kommer från Malte Juul. Så det så. Herregud, undra på att man baxnar. Dessutom står det ett årtal på fasaden som jag glömt, men det var nog 1600-talet någon gång och, som väl alla vet eller borde veta, Malte Ramel levde på 1700-talet. DEN Malte Ramel alltså, såvitt jag förstår är Ramelsläkten knökafull av Maltar och Hansar. Varför slita ut mer än ett par namn i taget, liksom

Men nu har jag gjort mitt för att klargöra för världen hur det förhåller sig. Käre make, du kommer säkert att läsa det här och vilja komma med fler tillägg och eventuella rättelser om jag nu fick någon Malte om bakfoten.

Och kära bloggläsare, vilka ni nu vara månde, gläd er åt att ni nu har en kunskap som överstiger TV:s experter.

3 kommentarer :

  1. Åh vilken tur att man inte längre vandrar i okunnighetens dal. Måste erkänna att FASTÄN vi varit på guidning på Övedskloster OCH hört Kenth mässa om ramelska slott, så reagerade jag inte på uppgiften om Malte Ramel. Det är så man skäms. Man är inte annat än en varböld i samhällets baksida!

    SvaraRadera
  2. Pappa massa om ramelska slott? Det kan val aldrig vara mojligt.

    SvaraRadera
  3. Visst låter det otroligt? Skulle han?!

    Alltså, Anna-Karin, så långt som till varböld vlll jag väl ändå inte gå..

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.