lördag 26 december 2009

Hoppsan!

Och nu var det visst redan annandagen. Kväll till och med. Bloggen har varit skamligt försummad, jo för jag har firat jul.

Hos oss firar man så här:
Julafton går matte och hunden på en liten morgonpromenad så att julstämningen vid frukosten inte ska störas av en pinkenödig hund. Sedan blir det Christmas Carols, morgonjulklapp, skinkmacka, varm choklad och pepparkaka nere i vardagsrummet. I år utan pepparkaka, eftersom jag, hör och häpna, inte hunnit baka ännu. Nu lär det väl inte bli heller, för ingen vettig människa bakar väl pepparkakor efter jul? Det är mysigt! Vi höll på att bli utan varm choklad i år också, eftersom jag dagarna före jul slängde ALLT i skafferiet. Vi hade nämligen fått in mott med någon mjölförpackning och jag blev hysterisk. Hysterisk men effektiv. Skrubba, svabba, skura, spraya Pyrex. Slänga allt. Slänga lite till. Inklusive kakaon. Dottern gjorde dock en heroisk insats och gav sig ut i den arktiska kölden och de meterdjupa snödrivorna och skaffade kakao. Hela vägen in till grannen kämpade hon mot elementens raseri. Tack kära dotter!

Sen när det är klart så började det stora julaftonsmatlagandet. Det rördes, smältes, klövs och vispades. Bryntes, sauterades och hackades. Maken gjorde en heroisk insats och klöv 4 humrar och pillade ut köttet ur klorna. Han gjorde pommes duchesse. Ångkokte rödtunga. Alla gapade i förundran, är detta den make som anser att han lagat mat om han kört iväg och köpt pizza?!

I timmavis stod vi i ånga och rök och höll på. Resultatet blev som följer:

Musslor á la Hostellerie de la Loire
Rödtunga (sjötungekvoten är tydligen utfiskad) Walewska
samt
Chokladfondant á la Gaëtan

Till det lite Chablis 1er Cru. Eller rättare sagt; mycket chablis.

Hummerna ja, det var ett kapitel för sig. Vi letade hummer i dagarna tre. Slut överallt. Herregud, har folk inget bättre för sig än att äta hummer till jul? Vad är det för fel på köttbullar och prinskorv?! Till slut fick vi dock tag i 4 humrar och mina nerver började slå sig till ro igen.

Sen, när alla satt som mätta boa constrictorer så var det julklappsutdelning. Ja dvs av de julklappar vi lyckades rädda från Huliganen som helt skamlöst stal varenda julklapp han kom åt. Den hunden, han har minsann inget hyfs alls. Inget fint sätt vid julgranskanten där inte. Vi lyckades dock rädda en del från hans käftar, så alla blev nöjda.

Sen blev de spel och prat och stoj och stim. Mycket stoj och stim. Det hör till.

Och sen blev det mycket disk, det hör också till. Jag förstår inte att 8 personer kan slabba ner såna kvantiteter disk!

Ja det var en trevlig jul - tomt utan sonen, men han kommer ju snart hem hoppas vi!

3 kommentarer :

  1. Mycket disk?! Inte konstigt alls, med den fantastiska måltid som vi fick, för att inte nämna allt gott i glasen! Vi åt och njöt i fulla drag och var väldigt tacksamma för alla fina julklappar som inte tuggades sönder. Fast i rättvisans namn var det väl mest hans egna han tuggade sönder :-) ! Stort tack för en härlig julaftonskväll! Nu skall jag äta lite kvällsmat, prinskorv och köttbullar och skinka... d v s ljusår ifrån julaftonsmenyn !

    SvaraRadera
  2. Åh, det låter underbart. Var det recept från din nya franska (amerikanska) kokbok? Och hur var vinet?!?!

    På julafton fick vi julbuffé på patienthotellet som Andreas fick mata mig med på vårt lilla "hotellrum" eftersom Ellen tvunget skulle äta PRECIS när vi satt oss till bords och hunnit utbrista "Vad MYSIGT!".

    SvaraRadera
  3. Herregud, har hon ingen känsla för timing? Eller att man måste göra sig förtjänt av julklapparna?

    Det blev ingen Julia Childs-kokbok, den var slut på antikvariatet när vi skulle beställa, så det fick bli att googla. Och det går ju det också. Vinet kan varmt rekommenderas!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.