måndag 11 januari 2010

Perspektiv på tillvaron

Nu har det ju varit en härlig vinter ett tag - ovanligt härlig och ovanligt länge för att vara i Skåne. Häromdagen tog jag den lille ligisten och for till den närbelägna golfbanan för att njuta av -10 grader, solsken, klarblå himmel och vindstilla. Det är ju underbart! Några nyvakna längdskidåkare, lite hundfolk och så vi. Livet leker! Man klär sig varmt, åker sen hem och kokar te och äter kanelbulle.



Då tänker man på vad sonen berättat om förhållandena i bergen i Kosovo. Där är det också kallt. Men ingen golfbana, inga längdskidor, inga varma kläder och inte så många kanelbullar tror jag.



De svenska soldaterna ägnar sig åt mycket humanitär verksamhet och det gör de förbaskat rätt i, tycker jag.

Vi tittade på fantastiska landskapsbilder också - så långt från den platta lundaslätten som tänkas kan. Åh, så vackert, sa jag. Sonen berättade om klusterbomber så att man på en del områden inte kan röra sig. Herregud vad människor kan ställa till det för varandra!


Jag har för tillfället fått för mig att jag är i stort behov av lite nya kastruller att leka med i köket. Le Creuset vill jag ha. Gärna svarta. När man då ser bilder från kök som ser ut så här, ja då skäms jag nästan. Jag har kastruller så det räcker och blir över, ändå tror jag att jag behöver fler?


Jag gnäller över att jag inte har något att sätta på mig - öppnar jag garderobsdörren (vilket man får göra med en viss försiktighet för innehållet kan ha en tendens att explodera ut över en) så råder det inte direkt brist på vare sig kläder eller skor. Och i Kosovo springer en del barn omkring barfota trots bistert vinterväder.

Jag tror att många av de svenska soldaterna får ett helt annat perspektiv på sin tillvaro och sitt liv här hemma. Själv känner jag att även om jag säkert kommer att köpa mig några le Creuset så småningsom så hoppas jag ändå att jag har vett att vara tacksam för det jag har: en bekväm tillvaro i ett fredligt land utan klusterbomber.

Sen är jag ju också lite tacksam för att jag slipper att köra omkring på vägar som den här...


3 kommentarer :

  1. Hej och stort tack för hälsningen i min blogg!
    Håller ALLA tummar jag har för att din hypnos snart kommer att göra verkan :)

    Och du har så rätt! Man får ett HELT annat perspektiv på tillvaron efter en s k utlandstjänstgöring. Var själv med i den första styrka som sändes till Bosnien (då under FN´s flagg) där blev man verkligen varse vilket elände människan kan ställa till.

    SvaraRadera
  2. Hej på dej Larsson och tack! All tumhållning uppskattas!

    Ja, jag vet ju hur påverkad jag själv blev bara av att se foton, så jag kan tänka mig hur det är när man verkligen är på plats.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.